SkatteMail 2022, uge 45

Kære læser !

Hermed denne uges nyheder fra SkatteMail.

God læselyst.

Venlig hilsen

Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
lars@skatteforlaget.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586


 

Indhold

Artikler og interessante links
Skattemæssig behandling af låneomkostninger
Skattereglerne for firmajulegaver i 2022
Guide til forskudsopgørelsen for 2023
Arbejdsgiverbetalte frokoster i Skydeselskabet gav skattebon
EU-nødindgreb på energimarkedet fra 1. december 2022
Din virksomheds donationer til velgørende formål - måske Julemærkehjemmene
Successionsrækkefølger er et brugbart instrument i generationsskifter
Gældsstyrelsens sagsbehandling i sag om inddrivelse af forhøjede børnebidrag
Global Forum reports significant progress on global transparency and exchange of tax information, while noting further work is needed
Nye forsinkelser af de offentlige ejendomsvurderinger skaber usikkerhed
Nye regler: Renter på skyldige moms- og afgiftskrav

Bindende svar
Transaktion ikke omfattet af selskabsskattelovens § 2D
Udenlandsk kapitallivsforsikring - opdeling af policer - forsikrede liv - tilflytning - skift af depot-bank - skift af porteføljemanager
Anvendelse af pensionsmidler til investering i unoteret selskab - anvisningsret - ikke utidig ophævelse - ikke maskeret udbytte

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste
1 dom

Nyt fra EU

 

Artikler og interessante links

BDO

Skattemæssig behandling af låneomkostninger

Låneomkostninger skal i skattemæssig forstand typisk behandles som en del af anskaffelsessummen for det optagne lån. Dog er der særlige regler for lån med løbetid på mindre end to år. Her kommer en kort gennemgang.

BDO

Skattereglerne for firmajulegaver i 2022

Det er den tid på året, hvor mange arbejdsgivere gør sig overvejelser omkring årets julegave til medarbejderne. Gavekort er en nem og derfor populær løsning, men den slags fører ikke desto mindre jævnligt til skattesager

BDO

Guide til forskudsopgørelsen for 2023

Tirsdag den 15. november 2022 åbner Skattestyrelsen for adgangen til forskudsopgørelsen for 2023. Her forklarer vi, hvor beløbene på opgørelsen kommer fra, og hvornår det kan være en god idé at ændre dem

BDO

Arbejdsgiverbetalte frokoster i Skydeselskabet gav skattebon

De traditionsrige skydeselskaber er for mange deltagere blot en form for erhvervsklub. Skattemæssigt anses det imidlertid for en privat aktivitet. Hvis firmaet betaler udgifterne, beskattes de derfor som et løntillæg

Bech-Bruun

EU-nødindgreb på energimarkedet fra 1. december 2022

EU-indgreb skal sikre, at energisektorens ekstraordinære overskud omfordeles til forbrugerne. Indgrebene er midlertidige og finder anvendelse fra 1. december 2022 til 31. december 2023.

Dansk Revision

Din virksomheds donationer til velgørende formål - måske Julemærkehjemmene

Måske du er en af de mange virksomheder, som hvert år donerer til den gode sag. Måske en virksomhedsdonation, måske en form for markedsføring, hvor du får synlighed retur.

EY

Successionsrækkefølger er et brugbart instrument i generationsskifter

Successionsrækkefølger er et unikt værktøj, og er især relevant, hvor aktiver ønskes båndlagt igennem generation uden anvendelse af fonde.

Folketingets Ombudsmand

Gældsstyrelsens sagsbehandling i sag om inddrivelse af forhøjede børnebidrag

En kvinde klagede til ombudsmanden over, at Gældsstyrelsen ikke inddrev de forhøjede (ikke-forskudsvis udlagte) børnebidrag, som hendes tidligere ægtefælle – der boede i Grønland – var pålagt at betale til deres fælles barn. Kvinden var utilfreds med bl.a., at styrelsen ikke ville oplyse hende om sagens status, herunder om sagen var sendt til de grønlandske myndigheder med henblik på bistand til inddrivelsen.

OECD

Global Forum reports significant progress on global transparency and exchange of tax information, while noting further work is needed

Significant global progress on transparency and exchange of tax information is reported by the Global Forum.

PwC

Nye forsinkelser af de offentlige ejendomsvurderinger skaber usikkerhed

Udsættelsen skaber usikkerhed i et allerede pressede ejendomsmarked. Sådan skriver Heidi Flindt, Director og Head of Real Estate Taxes i en klumme.

PwC

Nye regler: Renter på skyldige moms- og afgiftskrav

Som følge af en lovændring vil Skattestyrelsen opkræve renter ved for sene og forkerte moms- og afgiftsangivelser. Det kan derfor blive dyrt ikke at angive...

 

Nye afgørelser mv. offentliggjort af Skatteforvaltningen

Bindende svar: Omregistrering ved en vedtægtsændring af aktier fra A- til B-aktier medførte afståelse

SKM2022.542.SR

Spørger ønskede at få bekræftet, at en omregistrering af A-aktier til B-aktier ikke skattemæssigt var en afståelse efter aktieavancebeskatningsloven. Omregistreringen skulle ske ved en vedtægtsændring, hvor de ejere af A-aktier, der ønskede det, fik omregistreret deres A-aktier til B-aktier.

Skatterådet kunne ikke bekræfte spørgsmålet, da omregistreringen var en ombytning af A-aktier med B-aktier og en ombytning ville medføre afståelse efter aktieavancebeskatningsloven. Praksis om vedtægtsændringer fandt heller ikke anvendelse, da der var forskel på værdien af A- og B-aktierne. Omregistreringen ville medføre en formueforskydning.

 

Bindende svar: Transaktion ikke omfattet af selskabsskattelovens § 2D

SKM2022.537.SR

H-koncernen påtænkte at foretage en transaktion, der bestod i, at H3, der ejer H4, ville købe eller etablere H5, og at H3 herefter ville overføre aktierne i H4 til H5 mod et sælgerlån, som repræsenterede de overførte aktiers markedsværdi. X % af dette sælgerlån ville straks blive indskudt i H5's egenkapital, hvorimod den resterende del fortsat ville bestå som lån og forrentes på markedsvilkår (lånebrev). Spørger ønskede derfor bekræftet, at transaktionen ikke var omfattet af selskabsskattelovens § 2 D, stk. 1. Skatterådet bekræftede i overensstemmelse med Spørgers ønske dette.

 

Bindende svar: Udenlandsk kapitallivsforsikring - opdeling af policer - forsikrede liv - tilflytning - skift af depot-bank - skift af porteføljemanager

SKM2022.536.SR

Spørgerne havde ved deres fars død i lige sameje overtaget en kapitallivsforsikring, som var tegnet i et udenlandsk forsikringsselskab før den 18. februar 1992.

Skatterådet kunne bekræfte, at kapitallivsforsikringen, som var omfattet af dagældende pensionsbeskatningslovs § 50 kunne opdeles i 4 selvstændige policer således, at hver af Spørgerne blev ejer af sin egen police med 6 tilhørende underpolicer, og således at 2 policer fortsat skulle ejes af Spørgerne i lige sameje, uden at dette førte til, at kapitallivsforsikringen ikke længere var omfattet af pensionsbeskatningslovens § 50.

Skatterådet kunne også bekræfte, at det forhold, at den ene Spørger ikke var omfattet af den personkreds for hvis liv, policerne var tegnet, ikke havde betydning for, om kapitallivsforsikringen skulle anses som en skattefri ordning efter pensionsbeskatningslovens § 50.

Skatterådet kunne endvidere bekræfte, at det ikke havde betydning for, om kapitallivsforsikringen skulle anses som en skattefri ordning efter pensionsbeskatningslovens § 50, såfremt den ene Spørger senere flyttede til Danmark og dermed blev underlagt fuld dansk skattepligt.

Skatterådet kunne derudover bekræfte, at kapitallivsforsikringen fortsat ville blive anset som en skattefri ordning efter pensionsbeskatningslovens § 50 efter skift af den underliggende depotbank.

Skatterådet kunne endelig bekræfte, at under betingelse af, at Spørgerne alene kunne anvise, hvor forsikringsmidlerne skulle investeres, at Spørgerne ikke selv kunne foretage betalinger, hævninger eller lignende med midler hørende fra det underliggende depot, samt at Spørgerne ikke for det underliggende depots midler ville eje unoterede kapitalandele mv., som oplistet i pensionsbeskatningslovens § 51 B, at Spørgerne kunne indsættes som porteføljemanager for den depotbank, hvor forsikringens midler var anbragt, uden at kapitallivsforsikringen blev omfattet af pensionsbeskatningslovens § 53 A.

 

Bindende svar: Anvendelse af pensionsmidler til investering i unoteret selskab - anvisningsret - ikke utidig ophævelse - ikke maskeret udbytte

SKM2022.535.SR

Skatterådet kunne bekræfte, at en personinvestor kunne anvende pensionsmidler fra kapital- eller rateopsparinger i danske penge- eller kreditinstitutter til investering i aktier i et unoteret selskab som investerer i skovrejsning og skove under forudsætning af, at betingelserne i puljebekendtgørelsens § 23 var opfyldt, uden at dette skulle betragtes som en ophævelse i utide efter pensionsbeskatningslovens § 28, stk. 1, § 29, stk. 1, eller § 30, stk. 1.

Ved investering i aktier i det unoterede selskab, ville en personinvestor få fortrinsret til at leje selskabets shelters mv. forud for ikke-aktionærer. Fortrinsretten kunne ikke anses for at udgøre en sådan økonomisk fordel, at afkastet på personinvestorens pensionsordning måtte antages at blive nedsat, og en investering i selskabets aktier ville derfor ikke være omfattet af forbuddet i puljebekendtgørelsens § 23, stk. 3. Skatterådet kunne derfor bekræfte, at en personinvestor kunne anvende pensionsmidler fra kapital- eller rateopsparinger i danske penge- eller kreditinstitutter til investering i aktier i det unoterede selskab med den angivne fortrinsret, uden at dette skulle betragtes som en ophævelse i utide efter pensionsbeskatningslovens § 28, stk. 1, § 29, stk. 1, eller § 30, stk. 1.

I det tilfælde, at et investorselskab købte aktier i det unoterede selskab, ville hovedaktionæren i investorselskabet opnå en fortrinsret til at leje selskabets shelters mv. forud for ikke-aktionærer. Skatterådet kunne bekræfte, at fortrinsretten ikke medførte, at hovedaktionæren i investorselskabet ville blive beskattet efter reglerne om maskeret udlodning/udbytte, idet fortrinsretten havde en ubetydelig værdi.

 

Afgørelse: Gave givet til datter - Kautionsforhold - Meddebitor

SKM2022.545.LSR

Sagen angik, om klageren havde givet en gave til sin datter i forbindelse med optagelse af realkreditlån i en ejendom. På baggrund af en konkret bevisvurdering lagde Landsskatteretten ved sagens afgørelse til grund, at klageren og hans datter indbyrdes havde aftalt, at datteren skulle betale alle ydelser på realkreditlånet, og i overensstemmelse hermed fremgik det af kontoudtog for datterens konto, at hun havde betalt alle ydelserne på realkreditlånet. Landsskatteretten lagde endvidere vægt på, at datteren havde anvendt hele realkreditlånet til betaling for købet af ejendommen, og at datteren indfriede hele realkreditlånet ved salget af ejendommen. På baggrund heraf fandt Landsskatteretten, at der ikke var tilfaldet datteren en vederlagsfri formuefordel, og at der derfor ikke var givet en gave fra klageren til hans datter.

 

Afgørelse: Skattepligtig rejsegodtgørelse - Pilot

SKM2022.543.LSR

Landsskatteretten fandt, at rejsegodtgørelser ikke kunne udbetales skattefrit, da hver enkelt rejses start- og sluttidspunkt var opgjort fra den ansattes bopæl, hvorved der fast var tillagt 1,25 time til den opgjorte flyvetid. Landsskatteretten fandt, at en opgørelse på dette grundlag ikke svarede til den reelle rejsetid, og allerede af den grund fandt Landsskatteretten, at udbetalingen af skattefri rejsegodtgørelse ikke opfyldte betingelserne. Landsskatteretten anså udbetalingen på de ekstra 1,25 time som et standardtillæg, da det var blevet tillagt rejsetiden uafhængig af afstanden mellem den ansattes bopæl og det faste arbejdssted, og uafhængig af, hvorvidt den enkelt rejse havde varet mindre eller mere end 24 timer.

 

Afgørelse: Forsøgs- og forskningsvirksomhed - Udbetaling af skattekredit

SKM2022.541.LSR

Sagen drejede sig om, hvorvidt et selskab havde afholdt udgifter til forsøgs- og forskningsvirksomhed omfattet af ligningslovens § 8 B, og om selskabet følgelig var berettiget til udbetaling af skattekredit i henhold til ligningslovens § 8 X. De afholdte udgifter fandtes at være afholdt i tilknytning til selskabets erhverv med udvikling af tekniske produkter, idet de var anvendt til udvikling af et støjdæmpende headset til brug for esports-events. Efter en samlet vurdering fandt Landsskatteretten det godtgjort, at selskabet havde udviklet et så væsentligt forbedret produkt, at det måtte anses for omfattet af ligningslovens § 8 B. Retten lagde herved vægt på, at selskabet havde modtaget støtte fra Innovationsfonden gennem programmet InnoBooster til udvikling af headsettet både i året før det påklagede indkomstår, i det påklagede indkomstår og i året efter. Selskabet havde ligeledes modtaget støtte fra Innovationsfonden til udarbejdelse af et postdocprojekt i forbindelse med udvikling af produktet. Retten lagde endvidere vægt på den af selskabet fremlagte dokumentation for udviklingsprocessen og det udarbejdede produkt. Da udgifterne ansås for omfattet af ligningslovens § 8 B, kunne der ske udbetaling af skattekredit efter ligningslovens § 8 X. Landsskatteretten ændrede således Skattestyrelsens afgørelse.

 

Dom: Fri bil - splitleasing (deleleasing) - ejendomsværdiskat

SKM2022.540.BR

Sagen angik, om sagsøgeren skulle beskattes af værdien af rådigheden over fri bil for indkomstårene 2015-2017, dels om sagsøgeren skulle betale ejendomsværdiskat i perioden fra den 1. januar til den 31. maj 2017.

Beskatningen af fri bil for indkomstårene 2015-2017 angik en bil, som sagsøgeren havde splitleaset med sit selskab. Sagsøgeren havde i perioden anvendt bilen til erhvervsmæssig kørsel for dels det leasingtagende selskab, dels et koncernforbundet selskab.

Retten fandt, at kørsel i en splitleaset bil foretaget på vegne af andre end de to leasingtagere, i dette tilfælde et koncernforbundet selskab, som ikke er kontraktspart i leasingaftalen, i skattemæssig forstand skal tilregnes leasingforholdet som privat kørsel. Allerede fordi sagsøgeren ifølge kørselsregnskabet løbende havde foretaget erhvervsmæssige kørsler for et selskab, som ikke var kontraktspart i splitleasingaftalen, fandt retten, at sagsøgeren ikke opfyldte betingelserne for at opnå skattefritagelse ved splitleasing.

Beskatningen af ejendomsværdiskat i perioden fra den 1. januar til den 31. maj 2017 angik om sagsøgeren skulle betale ejendomsværdiskat af en nyerhvervet ejendom. Retten lagde til grund, at sagsøgeren først flyttede ind i ejendommen den 1. juni 2017, og at sagsøgeren havde anvendt den bolig, han fraflyttede, som helårsbolig. Retten fandt derfor, at sagsøgeren ikke skulle betale ejendomsværdiskat for den omhandlede periode, jf. ejendomsværdiskattelovens § 11, stk. 1.

 

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Journalnr: 19/0073170
Aktieavance
Klagen vedrører forhøjelse og beskatning af aktieavance. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 17-10-2022

Journalnr: 16/0192091
Diverse forhold
Klagen vedrører ikke godkendt fradrag for køb af fremmed arbejde og afskrivninger på driftsmidler samt skat af yderligere løn. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 16-10-2022

Journalnr: 17/0070227
Diverse forhold
Klagen vedrører skønsmæssig forhøjelse af klagerens omsætning, samt nedsættelse af diverse fradrag. Samlet set nedsættes forhøjelsen med et mindre beløb.
Afsagt: 16-10-2022

Journalnr: 22/0008298
Diverse forhold
Klagen vedrører nægtet fradrag for varekøb, for øvrige udgifter med manglende bilag, for internet- og telefonudgifter for kontorcykel samt befordringsfradrag for erhvervsmæssig kørsel i privat bil. Landsskatteretten ændrer afgørelsen delvist.
Afsagt: 19-10-2022

Journalnr: 21/0103272
Skattekredit
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har truffet afgørelse om, at selskabet ikke har haft underskud, som stammer fra udgifter til udvikling af et computerspil, der kan straksafskrives som forsknings- og forsøgsudgifter efter ligningslovens § 8 B, stk. 1. Dermed havde selskabet ikke været berettiget til den allerede udbetalte skattekredit efter ligningslovens § 8 X, hvorfor Skattestyrelsen har krævet tilbagebetaling heraf. Landsskatteretten stadfæster Skattestyrelsens afgørelse men med en anden begrundelse
Afsagt: 18-10-2022

Journalnr: 17/0991584
Skønsmæssig forhøjelse af overskud
Klagen vedrører skønsmæssig forhøjelse af overskud af virksomhed. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen.
Afsagt: 17-10-2022

Journalnr: 20/0101081
Underskud i K/S
Klagen vedrører nægtet fradrag for nettounderskud ved deltagelse i K/S. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 16-10-2022

Journalnr: 20/0046523
Uregistreret virksomhed
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har anset klageren for at have drevet uregistreret virksomhed med handel af biler og forhøjet klagerens skattepligtige indkomst. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen.
Afsagt: 18-10-2022

Journalnr: 21/0085654
Værdi af gaver
Klagen vedrører opgørelse af værdi af gaver fra forældre. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen.
Afsagt: 18-10-2022

Journalnr: 16/1919139
Rentetilskrivning
Klagen skyldes, at SKAT (nu Skattestyrelsen) har ikke imødekommet anmodning om fritagelse for betaling af renter tilskrevet skattekontoen i september 2016 for perioden forud for den 1. oktober 2015. Landsskatteretten stadfæster den del af Skattestyrelsens afgørelse, som vedrører, at der ikke kan ske fritagelse for betaling af renter, mens Landsskatteretten hjemviser renteberegningen med henblik på, at Skattestyrelsen foretager en ny renteberegning, når det lægges til grund, at der tidligst først fra september 2016 kan tilskrives renters rente for perioden fra den 12. maj 2014 til den 30. september 2015.
Afsagt: 19-10-2022

 

Nyt fra EU-domstolen

Domme
C-414/21 Etableringsfrihed VP Capital

Sagen omhandler:

Præjudiciel forelæggelse - etableringsfrihed - artikel 49 TEUF og 54 TEUF - flytning af et selskabs vedtægtsmæssige hjemsted til en anden medlemsstat end den, hvor det er stiftet - tilbageførsel af nedskrivninger, der er bogført før flytningen - fritagelse - sammenlignelige situationer

Domstolens dom:

Artikel 49 TEUF er ikke til hinder for en national skattelovgivning, hvorefter værdistigninger på aktier eller selskabsandele, som et selskab har bogført i en medlemsstat efter flytningen af dets vedtægtsmæssige hjemsted til denne medlemsstat, behandles som kapitalgevinster, der er angivet, men ikke realiseret, uden at der tages hensyn til, om disse aktier eller andele har givet anledning til, at selskabet har bogført nedskrivninger på et tidspunkt, hvor det var skattemæssigt hjemmehørende i en anden medlemsstat.


Nyt fra EU

Nyt fra Rådet

ST 14452 2022 INIT - RESULTAT AF DRØFTELSERNE. Rådets konklusioner om reformen af adfærdskodeksen for erhvervsbeskatning

CM 5201 2022 INIT - NOTICE OF MEETING AND PROVISIONAL AGENDA. Code of Conduct Group (Business Taxation) - Subgroup on internal and external issues - AFTERNOON ONLY

ST 13970 2022 INIT - I/A-PUNKTSNOTE. Rådets konklusioner om reformen af adfærdskodeksen for erhvervsbeskatning – Godkendelse

CM 5201 2022 REV 1 - NOTICE OF MEETING AND PROVISIONAL AGENDA. Code of Conduct Group (Business Taxation) - Subgroup on internal and external issues - AFTERNOON ONLY

CM 5252 2022 INIT - NOTICE OF MEETING AND PROVISIONAL AGENDA. Working Party on Tax Questions (Direct Taxation) - AFTERNOON ONLY

CM 5181 2022 REV 1 - NOTICE OF MEETING AND PROVISIONAL AGENDA. Working Party on Tax Questions (Indirect Taxation - Excise duties / Energy taxation) - MORNING ONLY