SkatteMail 2022, uge 44

Kære læser !

Hermed denne uges nyheder fra SkatteMail.

God læselyst.

Venlig hilsen

Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
lars@skatteforlaget.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586


 

Indhold

Artikler og interessante links
Viden om - skat og moms: Indstationering
Topskatten føles som mere end 15 %
Mange glemmer ejendomsværdiskatten af boliger i udlandet
Mange ordensregler ved udbetaling af skattefrie godtgørelser
Artikel: Status på de offentlige ejendomsvurderinger på erhvervsejendomme, mens vi venter…
Nyhedsbrev: Generationsskifte Omstrukturering - Oktober 2022
Firmajulegaver - firmagaver og beskatning af gaveglæde
Ny afgørelse får betydning for aktielønsordninger
Erfaringer med indsendelsespligt for transfer pricing-dokumentation
Frivillig indbetaling af acontoskat 2022 - 2. rate
Tilsidesættelse af privatforbrugsopgørelse
Nærtstående efter ligningslovens § 2

SKM-meddelelse
Registrering for indberetningspligt for platformsoperatører
DAC7
Overførsler til eneanpartshavers investeringskonto - Udbytte
Anfordringslån - ændring af vilkår - ingen gavebeskatning
Køberet - virksomhedssalg - succession - opsparet overskud - latent skat - bonus

Afgørelser
Omkostningsgodtgørelse - Sagkyndig bistand i forbindelse med sagens behandling i første instans - Ikke imødekommet

Domme
Forskerskatteordningen - skattepligt inden for de seneste 10 år

Nyt på inddrivelsesområdet

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste

Nyt fra EU

 

Artikler og interessante links

BDO

Viden om - skat og moms: Indstationering

Når en person kommer til Danmark for at arbejde, opstår der med det samme en række skattespørgsmål. I det følgende giver vi svar på nogle af dem.

BDO

Topskatten føles som mere end 15 %

Ligesom så mange andre afleverer topskattebetalere omkring 33 % af deres bruttoindkomst op til topskattegrænsen i skat, mens de af den overskydende del betaler omkring 56 % i skat

BDO

Mange glemmer ejendomsværdiskatten af boliger i udlandet

Uanset om din feriebolig er en ødegård i Sverige, et byhus i Provence, en lejlighed i Alanya eller en hacienda udenfor Malaga, skal du betale dansk ejendomsværdiskat af den. Det ignoreres tilsyneladende af mange

BDO

Mange ordensregler ved udbetaling af skattefrie godtgørelser

Det er en betingelse for udbetaling af skattefrie kørepenge og rejsegodtgørelser, at arbejdsgiveren nøje kontrollerer, at medarbejdernes kørsels- og rejsebilag er korrekt udfyldt og indeholder de rigtige oplysninger

BDO

Artikel: Status på de offentlige ejendomsvurderinger på erhvervsejendomme, mens vi venter…

… for ventetiden ser ud til at fortsætte. Holder de seneste prognoser, forventes vurderinger og beskatningsgrundlag for erhvervsejendomme at være i takt fra 2027. Rent praktisk vil dette betyde, at vurderingerne er kendt forud for skatteopkrævningerne for det år, hvor de skal danne...

Bech-Bruun

Nyhedsbrev: Generationsskifte Omstrukturering - Oktober 2022

Læs vores nyhedsbrev Generationsskifte Omstrukturering med aktuel lovgivning og afgørelser.

Dansk Revision

Firmajulegaver - firmagaver og beskatning af gaveglæde

Julen står atter engang for døren, og julens budskab om uselviske handlinger og gode gerninger er endnu engang en reminder om taknemmelighed og det at sige tak til andre.

EY

Ny afgørelse får betydning for aktielønsordninger

Efter en ny praksis skal medarbejderes erhvervelse af aktier til indre værdi som en incitamentsordning beskattes som et lønaccessorium.

EY

Erfaringer med indsendelsespligt for transfer pricing-dokumentation

De første virksomheder har indsendt deres transfer pricing-dokumentation efter, at de nye krav om årlig indsendelse er trådt i kraft.

Revisionsinstituttet

Frivillig indbetaling af acontoskat 2022 - 2. rate

Selskaber, fonde og foreninger kan vælge frivilligt at indbetale acontoskat, hvis den ordinære acontoskat er sat for lavt.

TVC Advokatfirma

Tilsidesættelse af privatforbrugsopgørelse

Det ses fortsat ikke sjældent, at Skattestyrelsen begår fejl ved de privatforbrugsopgørelser, som ligger til grund for skønsmæssige ansættelser.

TVC Advokatfirma

Nærtstående efter ligningslovens § 2

Afgrænsningen af begrebet nærtstående efter ligningslovens § 2 er vigtig, da det kan være afgørende for, om der er grundlag for beskatning eller ej.

 

Nye afgørelser mv. offentliggjort af Skatteforvaltningen

SKM-meddelelse: Registrering for indberetningspligt for platformsoperatører

SKM2022.531.SKTST

Skattestyrelsen har udgivet Den juridiske vejledning om registrering af indberetningspligt for platformsoperatører

 

: DAC7

SKM2022.530.GÆLDST

Denne vejledning omhandler regler om registrering for indberetningspligt for digitale platformsoperatører efter SIL § 43 og Rådets direktiv (EU) 2021/514 af 22. marts 2021 ("DAC7").

Indhold: Overblik over indberetningsordningen (1) Om DAC7 (2) Om registrering af de indberetningspligtige (3)

 

Bindende svar: Overførsler til eneanpartshavers investeringskonto - Udbytte

SKM2022.533.SR

Selskabet H1 ApS ønskede i 2021 at investere i kryptovaluta via en udenlandsk investeringsportal. Det var imidlertid ikke muligt at foretage disse investeringer fra en erhvervskonto hos den udenlandske investeringsportal, hvorfor det blev besluttet, at selskabets investeringer skulle ske via en i eneanpartshaverens navn oprettet investeringskonto hos den udenlandske investeringsportal. Selskabet overførte i alt x kr. i januar og maj 2021, som blev investeret i kryptovaluta. Størstedelen af investeringerne blev realiseret i oktober 2021, hvorefter x kr. blev overført fra investeringskontoen til selskabet. Spørger ønskede det bekræftet, at overførslerne til investeringskontoen ikke var omfattet af ligningslovens § 16 E om anpartshaverlån eller ligningslovens § 16 A om udbytte. Skatterådet fandt, at overførsler fra selskabets konto til eneanpartshaverens investeringskonto måtte anses for udbytte efter Ligningslovens § 16 A, fordi beløbene i kraft af indsættelsen på eneanpartshaverens investeringskonto var til rådighed for eneanpartshaveren

 

Bindende svar: Anfordringslån - ændring af vilkår - ingen gavebeskatning

SKM2022.532.SR

Låntager og långiver ønskede at udarbejde en allonge til et eksisterende gældsbrev på anfordringsvilkår. Allongen skulle indeholde et vilkår, hvorefter lånet bortfaldt ved långivers død.

Skatterådet bekræftede i spørgsmål 1, at den påtænkte allonge ikke medfører, at lånet skulle anses som en gave på tidspunktet for lånets oprettelse.

Skatterådet bekræftede i spørgsmål 2, at den påtænkte allonge ikke medførte, at lånet skulle anses som en gave på tidspunktet for allongens oprettelse. Skatterådet fandt, at den påtænkte allonge medførte, at det eksisterende gældsbrev ansås for indfriet samtidig med stiftelse af en ny gæld. Skatterådet fandt endvidere, at vilkåret om bortfald af gælden ved långivers død medførte, at lånet ikke kunne anses for et lån på anfordringsvilkår. Skatterådet fandt herefter, at der ved udarbejdelsen af allongen skulle ske beskatning efter kursgevinstlovens regler.

Skatterådet afviste at besvare spørgsmål 3, da besvarelse af spørgsmål krævede skifterettens forudgående stillingtagen til allongens betydning for opgørelse af boafgift ved långivers død, hvilket først kunne ske, når långiver var afgået ved døden.

 

Bindende svar: Køberet - virksomhedssalg - succession - opsparet overskud - latent skat - bonus

SKM2022.523.SR

Spørger drev personlig virksomhed med produktion af grøntsager mm. Spørger havde i aftale af 8. november 2020 givet A (herefter: køber) en køberet til landbrugsvirksomheden, herunder landbrugsejendomme, maskiner og lagervarer mv. Køber kunne vælge at udnytte køberetten den 1. januar 2023. Udnyttede han ikke køberetten denne dag, bortfaldt den.

Det var en forudsætning for at udnytte køberetten, at overdragelsen skete med skattemæssig succession med hensyn til avancer og opsparet overskud. Herved blev den udskudte skat en del af berigtigelsen af købesummen. Det var endvidere aftalt, at køber skulle være ansat i virksomheden i perioden 1. september 2020 - 31. december 2022, og at ansættelsesforholdets beståen var en forudsætning for at udnytte køberetten.

Skatterådet bekræftede, at parterne ved en eventuel overdragelse pr. 1. januar 2023 kunne anvende successionsreglerne i kildeskattelovens § 33 C, stk. 5, således at køber kunne overtage hele Spørgers opsparede overskud, dog reduceret med eventuelle finansielle aktiver, der ikke udgjorde varedebitorer mv. Skatterådet bekræftede endvidere, at der ved en sådan overdragelse kunne opgøres latent/udskudt skat på baggrund af hele sælgers opsparede overskud pr. 31. december 2022, dog reduceret med eventuelle finansielle aktiver, der ikke udgjorde varedebitorer mv.

Parterne havde som en del af køberetsaftalen aftalt, at køber havde ret til en bonus, der svarede til 25 % af den samlede indtjening i virksomheden i 2021 og 2022. Bonussen var betinget af, at køber ikke opsagde ansættelsesforholdet hos sælger, og at han udnyttede køberetten den 1. januar 2023. Bonussen knyttede sig således til købers køb af virksomheden, og Skatterådet fandt, at bonussen udgjorde en del af aftalen om overdragelse af virksomheden. Det betød, at bonusbeløbet skulle anses for at udgøre et nedslag i købsprisen for virksomheden. Skatterådet kunne således ikke bekræfte, at Spørger kunne fratrække bonusbeløbet som en lønudgift i 2023, idet bonussen i stedet skulle anses for et nedslag i den aftalte købspris for virksomheden.

 

Afgørelse: Omkostningsgodtgørelse - Sagkyndig bistand i forbindelse med sagens behandling i første instans - Ikke imødekommet

SKM2022.526.SANST

Sagen angik, om klageren var berettiget til omkostningsgodtgørelse for udgifter til sagkyndig bistand, afholdt inden SKAT traf afgørelse i første instans, når bistanden havde karakter af at være forberedende arbejde til en eventuel senere klagesag.

Skatteankestyrelsen fandt, at udgifterne ikke var godtgørelsesberettigede, idet det hverken af ordlyden af skatteforvaltningslovens § 55, stk. 1, eller af forarbejderne til bestemmelsen fremgik, at der var adgang til omkostningsgodtgørelse for udgifter til sagkyndig bistand ydet i forbindelse med sagens behandling i 1. instans, når bistanden havde karakter af at være forberedende arbejde til en eventuel senere klagesag.

 

Dom: Forskerskatteordningen - skattepligt inden for de seneste 10 år

SKM2022.528.ØLR

Sagen angik, om appellanten kunne anvende forskerskatteordningen i kildeskattelovens §§ 48 E-F i forbindelse med, at han i 2017 flyttede til Danmark og fik ansættelse ved et dansk selskab. Spørgsmålet var nærmere, om han opfyldt betingelsen i kildeskattelovens § 48 E, stk. 3, nr. 1, hvorefter den pågældende ikke inden for de seneste 10 år forud for sin ansættelse (tjenesteforholdet) har været skattepligtig til Danmark efter bl.a. kildeskattelovens § 1 (fuld skattepligt).

Det var ubestridt, at appellanten havde været fuldt skattepligtig til Danmark indtil april 2007, hvor han efter det oplyste flyttede til Tyskland. Appellanten indgav ikke selvangivelse om fraflytning, og der blev derfor ikke foretaget en ligningsmæssig gennemgang af hans eventuelle ophør af fuld skattepligt til Danmark. På den baggrund var appellanten i SKATs systemer fortsat registreret som fuldt skattepligtig til Danmark i indkomstårene 2007-2010, og der blev i overensstemmelse hermed udsendt årsopgørelser for disse indkomstår. Fra og med indkomståret 2011 var appellanten ikke længere registreret som skattepligtig til Danmark.

Landsretten fandt, at skatteforvaltningslovens fristregler indebærer, at foretagne skatteansættelser, der ikke er ændret inden for fristerne, skal lægges til grund ved vurderingen af den skattepligtiges forhold, medmindre der er udtrykkelig hjemmel til at se bort herfra. Landsretten fandt desuden, at kildeskattelovens § 48 E, stk. 3, nr. 1, efter sin ordlyd og forarbejder ikke indeholder hjemmel til at se bort fra tidligere skatteansættelser, der ikke er ændret efter skatteforvaltningslovens regler om ordinær og ekstraordinær genoptagelse. På den baggrund fandt landsretten, at appellanten ikke opfylder betingelsen i kildeskattelovens § 48 E, stk. 3, nr. 1. (Dissens).

På den baggrund blev byrettens dom stadfæstet.

 

Nyt på inddrivelsesområdet

SKM2022.530.GÆLDST

Regulering af gældsinddrivelsesbekendtgørelsens satser for 2023

Offentliggørelse af regulerede beløbssatser for beregning af betalingsevne for 2023

SKM2022.525.LSR

Afslag på eftergivelse af renter - Gældsstyrelsens afgørelse ophæves, da Skatteforvaltningen har truffet afgørelse om samme forhold flere gange

Sagen angik, om Gældsstyrelsen havde kompetence til at træffe afgørelse om eftergivelse efter gældsinddrivelseslovens § 13, stk. 6, af renter tilskrevet fondens årsopgørelse for indkomståret 2014, når Skattestyrelsen allerede ved en tidligere afgørelse havde truffet afgørelse om samme faktiske forhold efter samme bestemmelse.

Landsskatteretten udtalte, at det alene var restanceinddrivelsesmyndigheden, der havde kompetence til at træffe afgørelse om eftergivelse efter reglerne i gældsinddrivelseslovens § 13, og at restanceinddrivelsesmyndigheden i den forbindelse havde kompetence til at kunne eftergive gæld til det offentlige, der enten blev inddrevet eller ville kunne inddrives af restanceinddrivelsesmyndigheden.

Da Skattestyrelsen og Gældsstyrelsen begge var en del af restanceinddrivelsesmyndigheden, havde restanceinddrivelsesmyndigheden således truffet to afgørelser om samme faktiske forhold efter samme bestemmelse, hvilket der ikke var hjemmel til, når Skattestyrelsens afgørelse, der i øvrigt var påklaget til Skatteankestyrelsen, ikke var tilbagekaldt eller genoptaget.

Landsskatterettens ophævede derfor Gældsstyrelsens afgørelse.

SKM2022.524.LSR

Afslag på eftergivelse af renter ved indkomstændring

Sagen angik, hvorvidt der kunne ske eftergivelse efter gældsinddrivelseslovens § 13, stk. 6, af renter tilskrevet fondens årsopgørelse for indkomståret 2014. Renterne var tilskrevet i forbindelse med, at SKAT (nu Skattestyrelsen) havde ændret fondens skatteansættelse efter underkendelse af et tidligere bindende svar. Selskabets repræsentant gjorde i den foreliggende sag gældende, at der skulle ske eftergivelse som følge af SKATs sagsbehandlingstid og som følge af det forhold, at fondens indtjening blev doneret til godgørende formål.

Landsskatteretten udtalte indledningsvis, at Skattestyrelsen som restanceinddrivelsesmyndighed havde kompetence til at træffe afgørelse om eftergivelse.

Landsskatteretten fandt herefter, at der ikke kunne ske eftergivelse af renterne, selvom det fremgik af bemærkningerne til gældsinddrivelseslovens § 13, stk. 6, at skattekrav, der vedrørte indsamlinger eller legater til godgørende formål, kunne være et forhold, der kunne tale for eftergivelse. Landsskatteretten henså til, at fondens skattekrav, som renterne var en del af, ikke vedrørte indsamlinger eller legater til godgørende formål.

Endvidere fandt Landsskatteretten, at der heller ikke kunne ske eftergivelse af renterne som følge af SKATs sagsbehandlingstid, da sagsbehandlingstiden ikke havde været ubegrundet lang henset til blandt andet sagens kompleksitet og værdi, og da SKAT havde ændret fondens skatteansættelse inden for fristen i skatteforvaltningslovens § 26, stk. 5.

Landsskatteretten stadfæstede derfor Skattestyrelsens afgørelse.

 

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Journalnr: 20/0096430
Dobbeltbeskatning
Klagen vedrører ekstraordinær og ordinær genoptagelse af klagerens skatteansættelser og forhøjelse heraf samt videre opgørelse af lempelse i henhold til dobbeltbeskatningsoverenskomsten af 22. november 1995 mellem Danmark og Tyskland, jf. lov nr. 861 nr. af 30. november 1999. Landsskatteretten ændrer afgørelsen delvist.
Afsagt: 11-10-2022

Journalnr: 22/0015456
Advokatsalær og retsafgift,
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen ikke har godkendt fradrag for udgifter til advokatsalær og retsafgift, som er afholdt i forbindelse med domstolssager. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 18-08-2022

Journalnr: 18/0006992
Diverse forhold
Klagen vedrører ikke godkendt fradrag for køb af valuta, for udgifter til vurdering af andelsbolig, for udgifter til advokatbistand og for kassedifference samt ikke godkendt fremførsel af underskud. Landsskatteretten forhøjer de ikke godkendte fradrag vedr. valutakøb yderligere.
Afsagt: 10-10-2022

Journalnr: 18/0000233
Dobbeltbeskatning mm
Klagen vedrører genoptagelse og forhøjelse af klagerens skatteansættelser samt nægtet godkendt lempelse for betalt skat til Schweiz. Landsskatteretten ændrer SKATs afgørelse, således at klageren er berettiget til creditlempelse for skat betalt til Schweiz for arbejde udført i Schweiz. Klageren anses for at have udført 80 % af arbejdet i Schweiz.
Afsagt: 12-10-2022

Journalnr: 21/0076432
Forsøgs- og forskningsvirksomhed
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen ikke har godkendt, at selskabets underskud i indkomståret kan henføres til forsøgs- og forskningsvirksomhed efter ligningslovens § 8 B. I forlængelse heraf har Skattestyrelsen ikke godkendt udbetaling af skattekredit efter ligningslovens § 8 X. Landsskatteretten stadfæster den påklagede afgørelse.
Afsagt: 12-10-2022

Journalnr: 17/0987528
Fradrag for underskud af virksomhed
Klagen vedrører nægtet fradrag for underskud af udlejningsvirksomhed. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 09-10-2022

Journalnr: 18/0001476
Fradrag for underskud af virksomhed
Klagen skyldes, at SKAT har nægtet fradrag for underskud af P/S, idet beskatningen skal ske efter anpartsreglerne i personskattelovens § 4, stk. 1, nr. 11. I konsekvens heraf er selvangivne renter i virksomhed ændret og virksomhedsordningen korrigeret. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 09-10-2022

Journalnr: 17/0992604
Fradrag for underskud af virksomhed
Klagen vedrører nægtet fradrag for underskud af virksomhed og konsekvensrettelser vedr. renteudgifter. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 09-10-2022

Journalnr: 19/0098625
Lån over mellemregningskonto
Klagen skyldes, at lån over mellemregningskonto er anset som udbytte. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen.
Afsagt: 12-10-2022

Journalnr: 17/0989203
Maskeret udbytte
Klagen vedrører forhøjelse af overskud af virksomhed, der af Landsskatteretten ændres, hvorefter et højere beløb beskattes som udbytte.
Afsagt: 15-08-2022

Journalnr: 19/0069816
Omgørelse
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen ikke har imødekommet klagerens anmodning om omgørelse i relation til opløsning af et ApS. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 10-10-2022

Journalnr: 18/0023736
Skønsmæssig opgørelse af resultat
Klagen vedrører skønsmæssig opgørelse af resultat af fra virksomhed med køb og salg af biler. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 10-10-2022

Journalnr: 18/0000902
Underskud anset som udbytte
Klagen skyldes, at underskud ved selskabs drift af hestestutteri samt fikseret leje for rådighed af heste er anset som udbytte. Landsskatteretten stadfæster fsv. angår underskud ved drift af stutteri og nedsætter forhøjelsen vedr. fikseret leje.
Afsagt: 09-10-2022

Journalnr: 19/0086984
Uregistreret virksomhed
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har anset klageren for at have drevet uregistreret virksomhed og forhøjet klagerens skattepligtige indkomst. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 12-10-2022

Journalnr: 22/0038675
Værdi af ejendom
Klagen vedrører ansættelse af værdi af ejendom ved erhvervelse fra klagerens forældre. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 16-08-2022

Journalnr: 18/0007335
Yderligere omsætning - persontransport
Klagen vedrører opgørelse af yderligere omsætning og lønsumsafgift. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen med et mindre beløb.
Afsagt: 10-10-2022

 

Nyt fra EU-domstolen

Retsliste 07-11-2022 - 06-12-2022

Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.

Den 10-11-2022 dom i C-414/21 Etableringsfrihed VP Capital
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - etableringsfrihed - artikel 49 TEUF og 54 TEUF - flytning af et selskabs vedtægtsmæssige hjemsted til en anden medlemsstat end den, hvor det er stiftet - tilbageførsel af nedskrivninger, der er bogført før flytningen - fritagelse - sammenlignelige situationer

Tidligere dokument: C-414/21 Etableringsfrihed VP Capital - Dom

 

Nyt fra EU

Nyt fra Rådet

CM 5205 2022 INIT - NOTICE OF MEETING AND PROVISIONAL AGENDA. Working Party on Tax Questions (Direct Taxation) - AFTERNOON ONLY

ST 13970 2022 INIT - I/A-PUNKTSNOTE. Rådets konklusioner om reformen af adfærdskodeksen for erhvervsbeskatning – Godkendelse