SkatteMail 2023, uge 42

Kære læser !

Hermed denne uges nyheder fra SkatteMail.

God læselyst.

Venlig hilsen

Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
lars@skatteforlaget.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586


 

Indhold

Artikler og interessante links
Bor du i Danmark, men har fået arbejde i udlandet?
Nye anbefalinger til transfer pricing-dokumentation for 2022
To leasede firmabiler betød beskatning af fri bil
Er der skattefrihed for en arbejdsgiverbetalt computerskærm til hjemmearbejdspladsen?
Lønmodtager eller selvstændigt erhvervsdrivende?
Kædesvig

Kendelser
Fremlæggelse af erklæring under ankesag - "inden sagsanlægget", jf. retsplejelovens § 341 a, stk. 1

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste

Nyt fra EU

Nyt fra Folketinget
Nye dokumenter vedrørende lovforslag
Nye dokumenter vedrørende almindelig del

 

Artikler og interessante links

EY

Bor du i Danmark, men har fået arbejde i udlandet?

Der er risiko for dobbeltbeskatning af udenlandske pensionsordninger i Danmark, hvis du tager arbejde i udlandet med en tilhørende pensionsordning.

EY

Nye anbefalinger til transfer pricing-dokumentation for 2022

For indkomståret 2022, har Skattestyrelsen specificeret kravene til oplysningsskemaet og dokumentationspligten for kontrollerede transaktioner.

Redmark

To leasede firmabiler betød beskatning af fri bil

Bogføring af leasingudgifter og øvrige biludgifter i virksomhedsskatteordningen betød, at den selvstændigt erhvervsdrivende blev beskattet af to firmabiler. Det var ikke det, ejeren havde regnet med. Blandet benyttede biler og virksomhedsskatteordningen Selvstændigt erhvervsdrivende, der anvender virksomhedsskatteordningen, kan vælge, at biler, der anvendes såvel til private som erhvervsmæssige formål, skal indgå i virksomhedsskatteordningen eller holdes udenfor. […]

Redmark

Er der skattefrihed for en arbejdsgiverbetalt computerskærm til hjemmearbejdspladsen?

Svaret er – det kommer normalt an på, hvor mange tommer skærmen er. Kun når der kan anføres en konkret begrundelse for, at skærmen skal være større end 32”, vil skattefriheden fortsat gælde. Computer med sædvanligt tilbehør – et skattefrit personalegode Privat benyttelse af en arbejdsgiverbetalt computer, som arbejdsgiveren har stillet til rådighed af hensyn […]

TVC Advokatfirma

Lønmodtager eller selvstændigt erhvervsdrivende?

Skattestyrelsen har fortsat fokus på at efterprøve spørgsmålet om, hvorvidt skatteydere, herunder medkontrahenter, skal anses som lønmodtagere, hvilket kan få stor økonomisk betydning.

TVC Advokatfirma

Kædesvig

Pas på involvering i kædesvig med de deraf afledte konsekvenser

 

Nye afgørelser mv. offentliggjort af Skatteforvaltningen

Udkast til styresignal: Udkast til styresignal - genoptagelse - ændring af praksis - fradrag for lønudgifter - sambeskattede selskaber

23-0997364

Skatteministeren har ved besvarelsen af SAU 2022/23 Alm. del spørgsmål 159 og 160 udtalt, at bestemmelsen i ligningslovens § 8 N, stk. 2, ikke er i overensstemmelse med EU-retten eller med de af Danmark indgåede dobbeltbeskatningsoverenskomster, der er indgået under anvendelse af artikel 24 i OECD&

180;s modeloverenskomst af 2017.

Skattestyrelsen ændrer derfor praksis vedrørende selskabers fradragsret efter ligningslovens § 8 N, stk. 2, jf. stk. 1, i forbindelse med betalinger til dækning af udenlandske koncernselskabers lønomkostninger.

 

Kendelse: Fremlæggelse af erklæring under ankesag - "inden sagsanlægget", jf. retsplejelovens § 341 a, stk. 1

SKM2023.489.ØLR

I en sag, som angik værdien af en aktiepost, fremlagde appellanten i replikken til landsretten en rapport fra G1-virksomhed angående værdien af aktieposten. Appellanten oplyste, at rapporten var bestilt og at hovedkonklusionerne forelå inden anken, samt at rapporten var indgået i appellantens beslutning om at anke sagen.

Skatteministeriet protesterede mod fremlæggelsen, idet rapporten ikke var indhentet "inden sagsanlægget", jf. retsplejelovens § 341 a, stk. 1. Appellanten gjorde gældende, at "inden sagsanlægget" omfattede ethvert sagsanlæg, herunder i første instans og ved anke, og at der ikke i bestemmelsens ordlyd var holdepunkter for, at bestemmelsen var begrænset til sagsanlæg i første instans.

Østre Landsret udtalte, at rapporten ikke var indhentet inden sagens anlæg i byretten, og at det i denne situation fulgte af ordlyden af retsplejelovens § 341 a, stk. 1, at erklæringen ikke kunne fremlægges som bevis. Vurderingsrapporten fra G1-virksomhed skulle derfor udgå af sagen.

Procesbevillingsnævnet afslog appellantens ansøgning om tilladelse til kære til Højesteret.

 

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Journalnr: 22/0004222
Aktieavance - medarbejderaktier
Klagen vedrører beskatning af aktieavance ved salg af medarbejderaktier. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 22-09-2023

Journalnr: 18/0024110
Diverse forhøjelser
Klagen vedrører en række forhøjelser, vedrørende bl.a. ikke godkendte fradrag for køb af biler uden bilag, differencer mellem salgssum og bogføring, manglende bogførte salg og indsætninger på bankkonto. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen med et mindre beløb.
Afsagt: 21-09-2023

Journalnr: 18/0026244
Diverse forhøjelser
Klagen vedrører en række forhøjelser, vedrørende bl.a. ikke godkendte fradrag for køb af biler uden bilag, differencer mellem salgssum og bogføring, manglende bogførte salg og indsætninger på bankkonto samt videre nedsættelse af udgående moms vedrørende udgifter til køb af biler som ikke er fratrukket Landsskatteretten godkender ikke nedsættelsen af udgående moms.
Afsagt: 21-09-2023

Journalnr: 20/0034195
Ejendomsavance
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har anset klageren for at være skattepligtig af en ejendomsavance ved salget af en lejlighed. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 22-09-2023

Journalnr: 20/0030572
Selvangivelsesomvalg
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har givet afslag på klagerens anmodning om selvangivelsesomvalg efter skatteforvaltningslovens § 30. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 22-09-2023

Journalnr: 22/0086558
Selvstændig erhvervsdrivende
Klagen skyldes at klageren ikke er anset for selvstændig erhvervsdrivende i relation til et ApS. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 07-09-2023

Journalnr: 22/0025270
Skattemæssigt hjemsted, overskud af virksomhed mm
Klagen vedrører fastlæggelse af skattemæssigt hjemsted til Danmark, overskud af udenlandsk virksomhed og skat af gave i form af vederlagsfri bolig. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen på enkelte punkter.
Afsagt: 21-09-2023

Journalnr: 21/0040894
Skønsmæssig ansættelse af resultat
Klagen vedrører skønsmæssig ansættelse af resultat af virksomhed. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 15-09-2023

Journalnr: 21/0068769
Skønsmæssig forhøjelse af indkomst mm
Klagen vedrører skønsmæssig forhøjelse af indkomst på baggrund af opgjort privatforbrug, forhøjelse af lønindkomst, forhøjelse af indkomst med indsætninger på bankkonto samt nedsat fradrag for renteudgifter. Landsskatteretten nedsætter den skønsmæssige forhøjelse til nul og stadfæster i øvrigt.
Afsagt: 12-09-2023

Journalnr: 20/0087796
Skønsmæssig forhøjelse af overskud
Klagen vedrører skønsmæssig forhøjelse af overskud af virksomhed. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen med mindre beløb.
Afsagt: 12-09-2023

Journalnr: 22/0072901
Tab på regresfordringer
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen ikke har godkendt en nedsættelse af klagerens indkomst med henholdsvis fradrag tab på regresfordringer på øvrige kautionister og fradrag for for tab på regresfordring på Komplementarselskabet. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 05-09-2023

Journalnr: 17/0991165
Yderligere omsætning
Klagen vedrører skønnet yderligere omsætning. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 07-09-2023

Journalnr: 18/0002992
Yderligere omsætning mm
Klagen vedrører forhøjelse af omsætning i bar samt nægtede fradrag og nedsættelse af indkomst med eget vareforbrug. Landsskatteretten nedsætter den ansatte omsætning i overvejende grad og ændrer øvrige forhold marginalt.
Afsagt: 12-09-2023

 

Nyt fra EU-domstolen

Retsliste 23-10-2023 - 21-11-2023

Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.

Den 16-11-2023 indstilling i C-627/22 Finanzamt Köln-Süd (Imposition sur demande d’un assujetti partiel)
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - aftale mellem Det Europæiske Fællesskab og Det Schweiziske Forbund om fri bevægelighed for personer - flytning af en fysisk persons bopæl fra en medlemsstat til Schweiz - direkte beskatning - arbejdstageres frie bevægelighed - ligebehandling - skattemæssige fordele - indkomstskat - skatteberegning efter anmodning, som kun er mulig for arbejdstagere, der er begrænset indkomstskattepligtige og har skattemæssigt hjemsted i en EU- eller EØS-medlemsstat

Den 16-11-2023 dom i C-472/22 Frie kapitalbevægelser Autoridade Tributária e Aduaneira (Plus-values sur cessions de parts)
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - artikel 49 TEUF - etableringsfrihed - artikel 63 TEUF og 65 TEUF - frie kapitalbevægelser - personlig indkomstskat - skattefordel med hensyn til beskatning af kapitalgevinster ved afståelse af kapitalandele i små virksomheder - udelukkelse af virksomheder med hjemsted i andre medlemsstater - begrebet »misbrug«

 

Nyt fra EU

Nyt fra Kommissionen

New Directive on tax transparency to help Member States shine a light on the crypto-asset sector

Fair taxation: Member States update EU list of non-cooperative tax jurisdictions

 

Nyt fra Folketinget

Nye dokumenter vedrørende lovforslag

L 4 Forslag til lov om ændring af registreringsafgiftsloven, lov om registrering af køretøjer, brændstofforbrugsafgiftsloven, skatteforvaltningsloven og forskellige andre love. (Regelforenkling og øget regelefterlevelse på motorområdet, justering af skatteforvaltningslovens fristreglers samspil med visse bestemmelser i dobbeltbeskatningsoverenskomster m.v.).

Bilag

Bilag 2

Henvendelse af 20/10-23 fra Autofair ApS om foretræde vedrørende frist for udførsel ved eksport af køretøjer

L 52 Forslag til lov om ændring af momsloven, opkrævningsloven, skattekontrolloven og forskellige andre love. (Gennemførelse af aftale om skærpede og hurtigere sanktioner på skatteområdet).

Spørgsmål og svar

Spm. 1

Spm. om ministerens holdning til bekymringerne fra Danske Advokater om, at lovforslaget opererer med formuleringer, som potentielt er mere vidtgående end klare tilfælde af momssvindel, når det gælder hæftelsesansvar

L 6 Forslag til lov om ændring af aktiesparekontoloven, aktieavancebeskatningsloven, ligningsloven og forskellige andre love. (Forhøjelse af loftet for indskud på aktiesparekontoen, ændret status for aktier optaget til handel på en multilateral handelsfacilitet, diverse justeringer af reglerne vedrørende investeringsinstitutter, justering af visse indberetningsregler m.v.)

Spørgsmål og svar

Spm. 3

Spm. om forslaget til ændring af ligningslovens § 8 N, stk. 2, medfører, at store koncerner får en yderligere skattemæssig konkurrencefordel

Spm. 4

Spm. om at redegøre for forudsætningerne for vurderingen af, at mindreprovenu ved forslaget til ændring af ligningslovens § 8 N, stk. 2, er begrænset

L 8 Forslag til lov om ændring af personskatteloven, pensionsbeskatningsloven og forskellige andre love (Forhøjelse af personfradraget for personer under 18 år og klare regler for bevarelse af lavere pensionsudbetalingsalder m.v.).

Bilag

Bilag 6

Internt dokument

Spørgsmål og svar

Spm. 3

Spm. om kommentar til intern henvendelse af 16/10-23 fra Forsikring & Pension om opfølgning på foretræde - Finansministeriets vurdering af provenukonsekvenser af ændret PBL-alder

Almindelig del

Spørgsmål og svar

Spm. 22

Ministeren bedes tilsende udvalget sit talepapir fra samrådet 12. oktober 2023 om skæve ejendomsvurderinger, jf. SAU alm. del - samrådsspørgsmål A-D.  Svar  

Spm. 28

Vil ministeren redegøre for, hvilken betydning det har for en grundværdi, at et hus på grunden er bevaringsværdigt? Vil ministeren derudover redegøre for, hvilken betydning det nye vurderingssystem har for grundværdien, når et hus på grunden er bevaringsværdigt sammenlignet med perioden før det nye vurderingssystem og samtidig pege på, om det forhold at et hus er bevaringsværdigt påvirker grundværdien i opad eller nedadgående retning i det nye system? Endelig vil ministeren redegøre for, hvor stor effekten er af, at et hus er bevaringsværdigt i det nye system?  Svar  

Spm. 34

Vil ministeren med udgangspunkt i svar på SAU alm. del – spørgsmål 356, folketingsåret 2022-23 (2. samling) oplyse, hvordan udviklingen har været for 10. decil og 91.-100. percentil de seneste 10 år?  Svar  

Spm. 388

Vil ministeren i forlængelse af den tekniske gennemgang den 14. september 2023 redegøre for de danske myndigheders mulighed for at klage over omfordelingen af beskatningsretten til overskud til markedslandene, i det tilfælde at de danske myndigheder ikke mener, at Danmark er blevet tildelt tilstrækkeligt?  Svar  

Spm. 389

Vil ministeren i forlængelse af den tekniske gennemgang den 14. september 2023 redegøre for de såkaldte paneler under OECD, som skal oprettes i forbindelse med spor 1 samt hvilke beføjelser de nævnte paneler forventes at have?  Svar  

Spm. 390

Vil ministeren i forlængelse af den tekniske gennemgang den 14. september 2023 redegøre for, om der er hjemmelsmæssige eller andre betænkeligheder ved, at andre lande end Danmark vil skulle kontrollere den fordeling af beskatningsretten til overskud, som forventes fordelt til Danmark?  Svar  

Spm. 391

Vil ministeren i forlængelse af den tekniske gennemgang den 14. september 2023 illustrere, hvordan fordelingen af beskatningsretten til overskud i de allerstørste multinationale koncerner forventes fordelt mellem landene, og hvordan det vil flytte beskatningsretten landene imellem?  Svar  

Spm. 392

Vil ministeren i forlængelse af den tekniske gennemgang den 14. september 2023 redegøre for multinationale koncerners klageadgang under spor 1?  Svar  

Spm. 409

Jf. Vurderingsstyrelsens pressemeddelse 'Mulighed for at få ændret meget skæve foreløbige vurderinger' offentliggjort den 13. spetember 2023, vil det i forbindelse med salg af en bolig være muligt at anmode Vurderingsstyrelsen om, at den foreløbige ejendomsvurdering ændres til den forventede handelspris, hvis den forventede handelspris afviger med mere end 20 pct. fra den foreløbige ejendomsvurdering. Ministeren bedes oplyse, om denne mulighed for ændringer i den foreløbige ejendomsvurdering alene gælder ændringer i ejendomsværdien, eller om grundværdien også vil kunne nedsættes, hhv. hvis der er/ikke er 20 pct. fejl i ejendomsværdien.  Svar