![]() |
Kære læser !
Hermed denne uges nyheder fra SkatteMail.
God læselyst
Venlig hilsen
Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
lars@skatteforlaget.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586
Artikler og interessante links
Beskatning af Exchange Traded Funds
Akter udvekslet mellem Borger- og retssikkerhedschefen og Vurderingsstyrelsen anset for interne, jf. offentlighedslovens § 23
Principiel landsretsdom om nedsat boafgift for erhvervsvirksomheder
SKM-meddelelse
Pålæg om oplysningspligt efter skattekontrollovens § 62 - Money Transfer 5
Bindende svar
Irsk alternativ investeringsfond - ABL § 19 - værdipapirer mv.
Afgørelser
Krav om tilbagebetaling af tidligere udbetalt omkostningsgodtgørelse som følge af nye oplysninger
Krav om tilbagebetaling af tidligere udbetalt omkostningsgodtgørelse som følge af nye oplysninger
Spillemyndigheden - Afslag på anmodning om aktindsigt - Tavshedspligten i skatteforvaltningsloven
Skattepligt - Dobbeltdomicil - Skattemæssigt hjemsted - Befordringsfradrag
Anmodning om udbetaling af skattekredit ikke godkendt - udvikling af en handelsplatform
Værdi af ejendom ved overdragelse til søn - Beregning af gaveafgift
Overdragelse af aktier til almennyttig fond - Tilladelse - Fritagelse for udbyttebeskatning
Domme
Erhvervsmæssig virksomhed - landbrug - fradrag for underskud - virksomhedsskatteordningen - syn og skøn
Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen
Nyt fra Folketinget
Nye lovforslag
Nye dokumenter vedrørende lovforslag
Nye dokumenter vedrørende almindelig del
EYBeskatning af Exchange Traded Funds Exchange Traded Funds svarer på mange måder til danske investeringsforeninger, men der kan være skattemæssige forskelle, man som investor skal være opmærksom på. |
Folketingets OmbudsmandKlage over Skatteankestyrelsens afgørelse i en sag om aktindsigt. |
KammeradvokatenPrincipiel landsretsdom om nedsat boafgift for erhvervsvirksomheder En landbrugsvirksomhed kunne ikke overdrages med nedsat boafgift, fordi kravet om aktiv deltagelse i virksomheden ikke kunne opfyldes ved succession. |
Skatterådet har på mødet den 25. april 2023 fulgt Skattestyrelsens indstilling om, at udvalgte pengeinstitutter i medfør af skattekontrollovens § 62 skulle meddele Skattestyrelsen oplysninger om ikke identificerede personers og virksomheders pengeoverførsler til og fra Danmark.
Sagen omhandlede spørgsmålet, hvorvidt en irsk alternativ investeringsfond, etableret som en plc, svarende til et dansk aktieselskab, ville være omfattet af aktieavancebeskatningslovens § 19, stk. 1, nr. 2, 4. pkt. Skatterådet fandt, at selskabet alene drev virksomhed ved investering i værdipapirer mv., og havde flere end 8 investorer til enhver tid. Selskabet var således omfattet af aktieavancebeskatningslovens § 19, stk. 1, nr. 2, 4. pkt.
Sagen angik, om det var med rette, at SKAT havde krævet tidligere udbetalt omkostningsgodtgørelse tilbagebetalt, idet klageren ikke blev anset for at være forpligtet til at betale for de ansøgte udgifter. Landsskatteretten fandt, at Skattestyrelsen som udgangspunkt var berettiget til at kræve udbetalt omkostningsgodtgørelse tilbagebetalt, som Skattestyrelsen havde udbetalt med urette, medmindre der forelå særlige omstændigheder, som kunne begrunde en fravigelse af dette udgangspunkt. Efter det oplyste om aftalegrundlaget og parternes kundskab hertil og under hensyn til karakteren af godtgørelsen fandt Landsskatteretten, at der ikke forelå særlige omstændigheder, der kunne begrunde en fravigelse af udgangspunktet om, at den udbetalte omkostningsgodtgørelse kunne kræves tilbagebetalt. Landsskatteretten stadfæstede derfor SKATs afgørelse.
Sagen angik, om det var med rette, at SKAT havde krævet tidligere udbetalt omkostningsgodtgørelse tilbagebetalt, idet klageren ikke blev anset for at være forpligtet til at betale for de ansøgte udgifter. Landsskatteretten fandt, at Skattestyrelsen som udgangspunkt var berettiget til at kræve udbetalt omkostningsgodtgørelse tilbagebetalt, som Skattestyrelsen havde udbetalt med urette, medmindre der forelå særlige omstændigheder, som kunne begrunde en fravigelse af dette udgangspunkt. Efter det oplyste om aftalegrundlaget og parternes kundskab hertil og under hensyn til karakteren af godtgørelsen fandt Landsskatteretten, at der ikke forelå særlige omstændigheder, der kunne begrunde en fravigelse af udgangspunktet om, at den udbetalte omkostningsgodtgørelse kunne kræves tilbagebetalt. Dette gjaldt uanset, at omkostningsgodtgørelsen blev udbetalt uden et konkret forbehold. Da kravet ikke var forældet, stadfæstede Landsskatteretten SKATs afgørelse.
Sagen angik, om Spillemyndigheden kunne meddele afslag på en anmodning om aktindsigt i, hvorvidt Danske Spil, (Klasselotteriet), Landbrugslotteriet eller Varelotteriet har ansøgt om nye former for spil, som kan kvalificeres som et klasselotteri, eller om Danske Spil selv eller i regi Det Danske Klasselotteri A/S har søgt om tilladelse til at udbyde andre spil med den begrundelse, at oplysningerne er omfattet af tavshedspligten i skatteforvaltningslovens § 17, stk. 1, jf. offentlighedslovens § 35.
Landsskatteretten fandt ikke, at lov om spil efter sit indhold kunne anses for at være en lov om skatter i bred forstand. Den skærpede tavshedspligt i skatteforvaltningslovens § 17, stk. 1, fandt derfor ikke anvendelse på de oplysninger, som der var anmodet om aktindsigt i. Landsskatteretten hjemviste afgørelsen, således at Spillemyndigheden som 1. instans kunne træffe en ny afgørelse vedrørende anmodningen om aktindsigt efter offentlighedslovens øvrige regler.
Klageren var fuldt skattepligtig til og havde bolig i både Danmark og Polen. Han havde økonomiske interesser i Danmark og personlige interesser i Polen, og det kunne derfor ikke afgøres, i hvilken stat han havde midtpunkt for sine livsinteresser. Endvidere havde han haft ophold i både Polen og Danmark. I henhold til dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og Polen anså Landsskatteretten ham herefter for at være skattemæssigt hjemmehørende i Polen, hvor han var statsborger. Han kunne derfor beskattes efter grænsegængerreglerne i kildeskattelovens §§ 5 A-D. I relation til befordringsfradrag til arbejdspladsen i Danmark fandt retten, at klagerens sædvanlige bopæl var i Danmark. Retten bemærkede, at spørgsmålet om, hvor han var skattemæssigt hjemmehørende, afgøres efter dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og Polen, mens spørgsmålet om sædvanlig bopæl i forhold til ret til befordringsfradrag afgøres efter ligningslovens § 9 C. Der er således tale om to forskellige regelsæt, hvor der foretages to selvstændige vurderinger. Retten fandt derfor, at der ikke er noget til hinder for, at en skatteyder kan være skattemæssigt hjemmehørende efter dobbeltbeskatningsoverenskomsten i ét land og have sædvanlig bopæl i forhold til befordringsfradrag efter ligningslovens § 9 C i et andet land.
Sagen drejede sig om, hvorvidt et selskab kunne fratrække udgifter til udvikling af en handelsplatform til understøttelse af nærmere angivne produkttyper som forsøgs-og forskningsudgifter, jf. ligningslovens § 8 B og § 8 X.
Landsskatteretten fandt det ikke godtgjort, at udgifterne var relateret til udvikling af et nyt eller væsentligt forbedret produkt. Landsskatteretten lagde vægt på den samlede konklusion i en til sagen afgivet syns- og skønsrapport, hvorefter der ikke ansås at være skabt nye teknologiske fremskridt eller viden med den implementerede handelsplatform.
Landsskatteretten stadfæstede derfor den påklagede afgørelse.
Sagen vedrørte spørgsmålet om beregning af gaveafgift i forbindelse med overdragelse af en fast ejendom. I sagen havde klageren pr. 1. januar 2018 overdraget en ejendom sin søn for 6.750.000 kr., svarende til ejendomsvurderingen minus 12,33%. Henset til, at klagerens søn i forbindelse med overdragelsen havde overtaget et kreditforeningslån på 10.020.000 kr., fandt Landsskatteretten, at der forelå særlige omstændigheder, hvorfor værdiansættelsen på + / - 15 % af den offentlige ejendomsvurdering kunne tilsidesættes. Retten bemærkede herved, at kreditforeningslånet var overtaget i forbindelse med overdragelsen af ejendommen. Da retten fandt, at der forelå særlige omstændigheder, der skyldtes særlige konkrete forhold vedrørende ejendommen, ansås det for med rette, at Skattestyrelsen havde anmodet Vurderingsstyrelsen om en udtalelse om handelsværdien på overdragelsestidspunktet. Landsskatteretten fandt, at handelsværdien ved overdragelsen i 2018 kunne sættes til 12.000.000 kr., svarende til Vurderingsstyrelsens vurdering af handelsværdien på overdragelsestidspunktet, og at det var denne værdi, der skulle lægges til grund ved beregning af gaveafgift. Landsskatteretten stadfæstede derfor Skattestyrelsens afgørelse.
Spørger var et holdingselskab, der anmodede Skatterådet om tilladelse til, at overdragelse af aktier fra holdingselskabets daværende beholdning af aktier til stiftelse af en almennyttig fond ikke skulle anses for en skattepligtig udlodning efter ligningslovens § 16 A, stk. 1 til kapitalejeren, jf. ligningslovens § 16 A, stk. 4, nr. 4. Det var Skatterådets vurdering, at fonden måtte anses for almennyttig, idet fonden i følge udkastet til fondens vedtægter skulle yde støtte til projekter inden for kultur og sport eller øvrige aktivitetsskabende projekter i Y Kommune, yde rejselegater til personer med tilknytning til Y Kommune, som ønsker at uddanne sig i udlandet, yde støtte til ældreområdet i Y Kommune samt i øvrigt yde støtte til projekter/personer, der var foreneligt med ovenstående. Det fremgik endvidere af vedtægterne, at slægtninge til kapitalejeren ingen fortrinsret havde frem for andre til at modtage støtte fra fonden og at ved opløsning af fonden skulle de eventuelle resterende aktiver videreføres i en fond, som havde samme eller lignende formål som nærværende fond. Skatterådet gav tilladelse til, at overdragelse af aktier fra holdingselskabets daværende beholdning af aktier i forbindelse med stiftelse af den almennyttige fond ikke skulle anses for en skattepligtig udlodning efter ligningslovens § 16 A, stk. 1 til kapitalejeren, jf. ligningslovens § 16 A, stk. 4, nr. 4.
Sagen angik, om sagsøgerens landbrugsvirksomhed kunne anses for erhvervsmæssig i skattemæssig henseende i indkomstårene 2010-2012 med den virkning, at virksomhedens underskud var fradragsberettiget i anden indkomst, og at sagsøgeren kunne anvende virksomhedsskatteordningen.
Landsretten fandt under henvisning til bl.a. skønserklæringen og skønsmandens forklaring for retten, at sagsøgerens virksomhed ikke var erhvervsmæssig i skattemæssig henseende i 2010-2012. Det forhold, at virksomheden ifølge regnskaberne for 2013 og 2014 udviste mindre overskud kunne ikke føre til andet resultat. Retten lagde desuden vægt på, at det af sagsøgeren modtagne tilskud til flexjob ikke skulle medregnes til virksomhedens indtægter.
Sagsøgeren kunne derfor ikke fradrage underskud fra virksomheden i anden indkomst, ligesom han heller ikke kunne anvende virksomhedsskatteordningen.
Journalnr: 20/0105674
Aktieavance
Klagen vedrører beskatning af aktieavance ved salg af medarbejderaktier. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 14-04-2023
Journalnr: 20/0095606
A-skat og AM-bidrag
Klagen vedrører skønsmæssig ansættelse af indeholdelsespligtig A-skat og AM-bidrag og hæftelse herfor. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen.
Afsagt: 11-04-2023
Journalnr: 18/0006520
A-skat og AM-bidrag
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har opgjort og opkrævet manglende indeholdt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 12-04-2023
Journalnr: 18/0003318
Ekstraordinær genoptagelse af skatteansættelserne
Klagen skyldes, at SKAT (nu Skattestyrelsen) ekstraordinært har genoptaget skatteansættelserne for indkomstårene 2007-2013 efter skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 5, og ordinært genoptaget skatteansættelserne for indkomstårene 2014-2016 efter skatteforvaltningslovens § 26, stk. 1. Landsskatteretten ændrer afgørelsen, så der ikke er grundlag for ekstraordinær genoptagelse af indkomståret 2012 efter skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 5.
Afsagt: 12-04-2023
Journalnr: 13/3030690
Fradrag for udgifter
Klagen vedrører nægtet fradrag for udgifter til to virksomheder, da fakturaer herfra anses for at være uden reelt indhold. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 11-04-2023
Journalnr: 21/0004324
Gaveafgift
Sagen angår om gæld, som overtages, forlods kan allokeres til et privat stuehus, som skal afgiftsberigtiges med 15 pct. Sagen angår desuden, om klageren er berettiget til at ændre passivposten, der er beregnet efter kildeskattelovens § 33 D, til et fradrag i værdiansættelsen for latent skat. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 13-04-2023
Journalnr: 22/0097471
Hjemmekontor og tab på debitor
Klagen vedrører nægtet fradrag for udgifter til hjemmekontor og for tab på debitor. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 19-04-2023
Journalnr: 22/0084817
Indsætninger på bankkonto
Klagen vedrører primært beskatning af indsætninger på bankkonto. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 12-04-2023
Journalnr: 21/0115425
Kursgevinster mm
Klagen vedrører beskatning af kursgevinster i forbindelse med indfrielse og frigørelse fra gæld ved salg af anparter i K/S med mere. Landsskatteretten ændrer afgørelsen.
Afsagt: 11-04-2023
Journalnr: 20/0043551
Lån over mellemregningskonto
Klagen skyldes, at lån over mellemregningskontoen i ApS er anset for maskeret udbytte. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 11-04-2023
Journalnr: 21/0112703
Udenlandsk pensionsordning
Klagen vedrører beskatning af udbetalinger fra udenlandsk pensionsordning. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 12-04-2023
Journalnr: 21/0054696
Gældseftergivelse
Klagen skyldes, at Gældsstyrelsen har afslået klagerens anmodning om eftergivelse af gæld til det offentlige. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 11-04-2023
Bilag 3 |
Bilag 3 | Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget |
Bilag 4 |
Spm. 1 |
Spm. 2 |
Spm. 3 |
Spm. 4 |
Bilag 5 | Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget |
Bilag 8 |
Bilag 9 | Henvendelse af 2/5-23 fra Sanne Lundberg, Helsinge vedr. nye ejendomsvurderinger af de små landbrug |
Bilag 10 |
Spm. 3 |
Spm. 4 |
Spm. 5 |
Spm. 6 |
Spm. 7 | Spm., om at kommentere henvendelsen af 4/5-23 fra Økologisk Landsforening |
Bilag 1 |
Bilag 2 | Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget |
Bilag 11 |
Spm. 18 |
Spm. 19 |
Spm. 20 |
Spm. 21 |
Spm. 22 |
Spm. 23 |
Spm. 2 |
Spm. 3 |
Spm. 4 |
Spm. 2 |
Spm. 3 |
Spm. 4 |
Spm. 5 |
Spm. 6 |
Bilag 136 | Henvendelse af 2/5-23 fra Djursland Landboforening om genbeskatning af bygningsafskrivninger |
Spm. 139 |
Spm. 185 |
Spm. 225 |
Spm. 230 |
Spm. 231 |
Spm. 232 |
Spm. 233 |
Spm. 234 |
Spm. 235 |
Spm. 236 |
Spm. 237 |
Spm. S 576 | Om at Spillemyndigheden politianmelder bankohaller for at spille for meget banko. |
Spm. S 578 | Om Spillemyndighedens politianmeldelse af 38 bingo- og bankoforeninger. |