SkatteMail 2020, uge 40

Kære Læser

Denne uges SkatteMail indeholder bl.a. omtale af et styresignal, der medfører en praksisændring for værdiansættelse af aktieklasser i A/B-modeller. Det følger af styresignalet, at der i visse situationer skal medregnes en gevinstmulighed tilknyttet aktieklassen uden forlods udbytteret (B-aktierne).

God fornøjelse med læsningen.

Flemming L. Bach


 

Indhold

Artikler og interessante links
Afdragsordninger hos Gældsstyrelsen
Tilbagebetaling af ejendomsskat til dødsboer
Ejendomsskat for nybyggere
Generationsskifte – Praksisændring for A/B-modeller i relation til værdiansættelse
Adgangen til genoptagelse af ejendomsvurderinger suspenderes fra den 1. november 2020
Snart slut med automatisk kørselsfradrag på årsopgørelsen

Udkast til styresignal
Udkast til styresignal - danske selskabers fradrag for endelige underskud i udenlandske faste driftssteder, i udenlandske datterselskaber og vedrørende fast ejendom i udlandet ved fravalg af international sambeskatning - praksisændring

Bindende svar
Endeligt underskud i tysk datterselskab, som blev likvideret, kunne medregnes ved opgørelsen af koncernens danske sambeskatningsindkomst

Afgørelser
Åbenbart ulovlig skatteankenævnsafgørelse - aktieløn
Ugyldighed pga. forældelse og begrundelsesmangler - Lempelse vedr. udenlandske royalties og udenlandske rentebetalinger

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste

Nyt fra EU

Nyt fra Folketinget
Nye dokumenter vedrørende almindelig del

 

Artikler og interessante links

BDO

Afdragsordninger hos Gældsstyrelsen

Betingelserne for at få en afdragsordning hos Gældsstyrelsen er ganske hårde, men kan de opfyldes, får virksomheden nogenlunde arbejdsro i en periode og indberettes ikke til et kreditoplysningsbureau af styrelsen

BDO

Tilbagebetaling af ejendomsskat til dødsboer

Det er kun afsluttede dødsboer, der til sin tid ikke kompenseres for eventuelt for meget betalt ejendomsskat.

BDO

Ejendomsskat for nybyggere

Ejendomsskatten for nyopførte huse i en ny udstykning kommer trinvis. Indflytningsåret er gratis. Fra og med året efter skal der betales ejendomsværdiskat, mens grundskylden først kommer på i det næstfølgende år

Lundgrens

Generationsskifte – Praksisændring for A/B-modeller i relation til værdiansættelse

Skattestyrelsen har offentliggjort et styresignal, der medfører en praksisændring for værdiansættelse af aktieklasser i A/B-modeller. Det følger af styresignalet, at der i visse situationer skal medregnes en gevinstmulighed tilknyttet aktieklassen uden forlods udbytteret (B-aktierne).

Redmark

Adgangen til genoptagelse af ejendomsvurderinger suspenderes fra den 1. november 2020

– Genoptagelsesanmodning skal være fremsendt senest den 31. oktober 2020

Revisionsinstituttet

Snart slut med automatisk kørselsfradrag på årsopgørelsen

Skatteministeriet foreslår en ændring til indberetning af oplysninger til eIndkomstregistret

 

Nye afgørelser mv. offentliggjort af Skatteforvaltningen

Udkast til styresignal: Udkast til styresignal - danske selskabers fradrag for endelige underskud i udenlandske faste driftssteder, i udenlandske datterselskaber og vedrørende fast ejendom i udlandet ved fravalg af international sambeskatning - praksisændring

18-1080619

Styresignalet beskriver den underkendelse af dansk lovgivning vedrørende hjemmehørende selskabers medregning af endelige underskud i faste driftssteder, der fandt sted ved EU-Domstolens dom af 12. juni 2018 i sagen C-650/16, A/S Bevola og Jens W. Trock ApS mod Skatteministeriet.

I styresignalet fastsættes retningslinjer for genoptagelse af danske selskabers adgang til at medregne underskud i faste driftssteder i udlandet, i direkte ejede udenlandske datterselskaber og i visse indirekte ejede datterselskaber, som er beliggende i en anden EU- eller EØS-medlemsstat, og et hjemmehørende selskabs adgang til at medregne endelige underskud vedrørende fast ejendom beliggende i udlandet.

 

Bindende svar: Endeligt underskud i tysk datterselskab, som blev likvideret, kunne medregnes ved opgørelsen af koncernens danske sambeskatningsindkomst

SKM2020.392.SR

Skatterådet bekræftede, at Spørger var berettiget til i koncernens danske sambeskatningsindkomst at medregne underskud, som var opstået i selskabets helejede tyske datterselskab H1, når datterselskabet blev likvideret, og underskuddet derfor ikke længe ville kunne anvendes af datterselskabet, koncernselskaber eller tredjepart efter tyske skatteregler. Ved afgørelsen var det på baggrund af Spørgers oplysninger lagt til grund, at der forelå et "endeligt" underskud i henhold til EU-Domstolens praksis.

 

Afgørelse: Åbenbart ulovlig skatteankenævnsafgørelse - aktieløn

SKM2020.394.SR

Efter skatteforvaltningslovens § 2, stk. 3, kan Skatterådet efter indstilling fra told- og skatteforvaltningen ændre en åbenbart ulovlig afgørelse, der er truffet af et skatteankenævn.

Skatteankenævnets afgørelse af 4. oktober 2019 vedrørte en klager, der havde modtaget optioner og betingede aktier (RSUer) som led i et ansættelsesforhold. Skatteankenævnets afgørelse ændrede SKATs afgørelse således, at værdien af de modtagne optioner og RSUer ifølge nævnet skulle beskattes som aktieindkomst.

Aktieløn omfattet af ligningslovens §§ 16 og 28, skal beskattes som personlig indkomst. En beskatning af vederlaget som aktieindkomst vil være direkte i strid med loven og skatteankenævnets afgørelse findes derfor at være åbenbart ulovlig. Skatterådet ændrede afgørelsen, således at værdien af optionerne beskattes som lønindkomst på udnyttelsestidspunktet i henhold til ligningslovens §§ 16 og 28 og værdien af de betingede aktier (RSUerne) beskattes i henhold til ligningslovens § 16.

 

Afgørelse: Ugyldighed pga. forældelse og begrundelsesmangler - Lempelse vedr. udenlandske royalties og udenlandske rentebetalinger

SKM2020.393.LSR

SKAT havde korrigeret den lempelse, selskabet var berettiget til efter ligningslovens § 33 F efter udløbet af den ordinære ligningsfrist i skatteforvaltningslovens § 26, stk. 1. Der var ikke foretaget talmæssige ændringer af de selvangivne beløb. Landsskatteretten anså ændringen af skatteberegningen for omfattet af den forlængede ansættelsesfrist på 6 år, jf. skatteforvaltningslovens § 26, stk. 5, hvorfor fristen var iagttaget. Landsskatteretten afviste desuden, at SKATs forslag til afgørelse led af begrundelsesmangler og endvidere, at en ændring i afgørelsen kunne føre til ugyldighed.

 

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Journalnr: 16/0294350
Genoptagelse af indkomstansættelsen
Klagen skyldes, at SKAT har givet afslag på anmodning om genoptagelse af indkomstansættelsen. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 08-09-2020

Journalnr: 16/1439803
Afkast af investering
Klagen vedrører beskatning af afkast af investering. Landsskatteretten ændrer beskatningen fra kapitalindkomst til personlig indkomst.
Afsagt: 01-09-2020

Journalnr: 13/3972692
Afskrivning af software
Klagen vedrører nægtet fradrag for afskrivning af software. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 04-09-2020

Journalnr: 18/0005066
Arbejdsudleje
Klagen skyldes, at SKAT har anset virksomhedens benyttelse af udenlandsk arbejdskraft for arbejdsudleje. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen.
Afsagt: 07-07-2020

Journalnr: 19/0029989
Beskatning af sundhedsudgifter afholdt af selskab
Klagen skyldes, at sundhedsudgifter afholdt af ApS er anset for aktieindkomst. Landsskatteretten afgør, at beløbene skal beskattes som yderligere løn.
Afsagt: 07-07-2020

Journalnr: 15/2831917
Fondsbeskatning
Klagen skyldes, at SKAT har anset en fond for en skattemæssigt transparent enhed, hvorefter fondsbeskatningslovens § 3 A ikke finder anvendelse. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 09-07-2020

Journalnr: 18/0017259
Forskerskatteordningen
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har givet afslag på anmodning om beskatning efter forskerskatteordningen, jf. kildeskattelovens §§ 48 E-F. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 03-09-2020

Journalnr: 16/0886778
Fradrag for underskud af virksomhed
Klagen vedrører nægtet fradrag for underskud af virksomhed og ansat yderligere overskud af virksomhed. Landsskatteretten stadfæster at der ikke kan ske fradrag for underskud af virksomhed og nedsætter det yderligere overskud til nul.
Afsagt: 24-08-2020

Journalnr: 16/0355511
Gevinst ved frigørelse af gæld
Der klages over, at SKAT har beskattet klageren, jf. kursgevinstlovens § 23, af gevinst ved frigørelse for gæld i fremmed valuta i forbindelse med salg af kommanditanparter i K/S. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 03-09-2020

Journalnr: 17/0991678
Indeholdelse af kildeskat i udbytte
Klagen vedrører pålæg om indeholdelse af kildeskat i udbytte. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 03-09-2020

Journalnr: 17/0992622
Indsætninger på bankkonto
Klagen skyldes, at SKAT har forhøjet klagerens personlige indkomst på baggrund af indsætninger på bankkonto. Landsskatteretten annullerer SKATs afgørelse.
Afsagt: 01-09-2020

Journalnr: 18/0005007
Indsætninger på bankkonto
Klagen vedrører beskatning af indsætninger på bankkonto som anden personlig indkomst. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen delvist.
Afsagt: 04-09-2020

Journalnr: 19/0001110
Indsætninger på bankkonto
Klagen vedrører beskatning af overskud af virksomhed opgjort på grundlag af indsætninger på bankkonto. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 02-09-2020

Journalnr: 17/0987543
Overdragelse af anparter
Klagen vedrører nedsættelse af tab ved overdragelse af anparter til børn i gave og ved overdragelse af anparter til engelsk selskab. Landsskatteretten ændrer afgørelsen fsv. angår gaveoverdragelsen til børn.
Afsagt: 09-07-2020

Journalnr: 16/1613114
Overdragelse til I/S mm
Klagen vedrører beskatning ved overdragelse af virksomhed til I/S og hævning fra ApS der er anset for løn, Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen til nul.
Afsagt: 07-09-2020

Journalnr: 16/1613234
Overdragelse til I/S mm
Klagen vedrører beskatning ved overdragelse af virksomhed til I/S, hævning fra ApS anset for løn, fakturaer betalt til private konti anset for løn samt nedsættelse af skattepligtig indkomst pga. tilbagebetaling til konkursbo. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen til nul.
Afsagt: 08-09-2020

Journalnr: 16/1301899
Overskud af virksomhed og anskaffelsessum for anparter
Klagen vedrører beskatning af overskud af virksomhed og ansættelse af anskaffelsessum for anparter. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen af overskud delvist og bekræfter, at der ikke skal tages stilling til anparternes anskaffelsessum.
Afsagt: 30-06-2020

Journalnr: 17/0990301
Personaleomkostninger
Klagen vedrører nægtet fradrag for yderligere personaleomkostninger. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 27-08-2020

Journalnr: 16/1321728
Skønsmæssig forhøjelse
Klagen vedrører beskatning af overskud ved udlejning af værelser i lejlighed samt yderligere indkomst baseret på indsætninger på bankkonto. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 06-07-2020

Journalnr: 17/0134653
Skønsmæssig forhøjelse af overskud af virksomhed
Klagen vedrører skønsmæssig forhøjelse af overskud af virksomhed. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 31-08-2020

Journalnr: 19/0029974
Sundhedsudgifter
Klagen vedrører nægtet fradrag for sundhedsudgifter. Landsskatteretten godkender fradrag.
Afsagt: 07-07-2020

Journalnr: 17/0245891
Tab på anparter
Klagen vedrører nedsat fradrag for tab på anparter. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 03-09-2020

Journalnr: 20/0014233
Udgifter til erstatning
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen ikke har godkendt fradrag for udgifter til erstatning. Landsskatteretten godkender fradrag.
Afsagt: 27-08-2020

Journalnr: 20/0041976
Underholdsbidrag
Klagen vedrører nedsat fradrag for underholdsbidrag. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 01-09-2020

Journalnr: 15/1537894
Underskud af virksomhed
Klagen vedrører nægtet fradrag for underskud af virksomhed for og nedsat fradrag for renteudgifter. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 24-08-2020

Journalnr: 20/0019510
Underskud til fremførsel
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har nedsat selskabets underskud til fremførsel. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 08-09-2020

Journalnr: 14/4013026
Yderligere løn
Klagen vedrører beskatning af yderligere løn. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 02-07-2020

 

Nyt fra EU-domstolen

Retsliste 05-10-2020 - 03-11-2020

Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.

Den 06-10-2020 dom i C-245/19 État luxembourgeois (Droit de recours contre une demande d’information en matière fiscale) État luxembourgeois (Droit de recours contre une demande d’information en matière fiscale)
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - direktiv 2011/16/EU - administrativt samarbejde på beskatningsområdet - artikel 1 og 5 - påbud om fremsendelse af oplysninger til en medlemsstats kompetente myndighed efter anmodning om udveksling af oplysninger fra den kompetente myndighed i en anden medlemsstat - person, der er i besiddelse af oplysninger, som den kompetente myndighed i den førstnævnte medlemsstat anmoder om skal fremsendes - skattepligtige person, som er genstand for den undersøgelse, der har givet anledning til anmodningen fra den kompetente myndighed i den anden medlemsstat - tredjeparter, som den skattepligtige person har juridiske, bankmæssige, finansielle eller mere generelt økonomiske forbindelser med - domstolsbeskyttelse - den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder - artikel 47 - ret til adgang til effektive retsmidler - artikel 52, stk. 1 - begrænsning - retsgrundlag - overholdelse af det væsentligste indhold af retten til adgang til effektive retsmidler - adgang til et retsmiddel, hvormed de berørte retssubjekter kan opnå effektiv prøvelse af alle de relevante faktiske og retlige spørgsmål samt effektiv retsbeskyttelse af de rettigheder, som de er tillagt i henhold til EU-retten - mål i almenhedens interesse, der er anerkendt af Unionen - bekæmpelse af international skatteunddragelse og skatteundgåelse - proportionalitetsprincippet - de oplysninger, som er omfattet af påbuddet om fremsendelse, skal kunne »forudses at være relevante« - domstolsprøvelse - rækkevidde - personlige, tidsmæssige og materielle forhold, der skal tages i betragtning

Tidligere dokument: C-245/19 État luxembourgeois (Droit de recours contre une demande d’information en matière fiscale) État luxembourgeois (Droit de recours cont

Den 07-10-2020 indstilling i C-95/19 Tilnærmelse af lovgivningerne Silcompa
Fiskale bestemmelser

Rådets direktiv 76/308/EØF om gensidig bistand ved inddrivelse af fordringer i forbindelse med visse bidrag, afgifter, skatter og andre foranstaltninger

Tidligere dokument: C-95/19 Tilnærmelse af lovgivningerne Silcompa - Dom
Tidligere dokument: C-95/19 Tilnærmelse af lovgivningerne Silcompa - Indstilling

Den 08-10-2020 indstilling i C-95/19 Tilnærmelse af lovgivningerne Silcompa
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - punktafgifter - direktiv 92/12/EØF - artikel 6 og 20 - varers overgang til forbrug - forfalskning af administrativt ledsagedokument - overtrædelse eller uregelmæssighed, der har fundet sted i forbindelse med omsætning af punktafgiftspligtige varer under en afgiftssuspensionsordning - tilfælde, hvor varer uretmæssigt forlader en suspensionsordning - afgørelse af, i hvilken medlemsstat punktafgifter forfalder - direktiv 76/308/EØF - artikel 6 og 8 samt artikel 12, stk. 1-3 - gensidig bistand - efteropkrævning af afgift på de samme transaktioner i to medlemsstater - fordobling af punktafgiftskravet - prøvelseskompetencen for retterne i den medlemsstat, i hvilken den myndighed, der anmodes om bistand, befinder sig - eventuelt afslag på anmodning om bistand

Tidligere dokument: C-95/19 Tilnærmelse af lovgivningerne Silcompa - Dom
Tidligere dokument: C-95/19 Tilnærmelse af lovgivningerne Silcompa - Indstilling

 

Nyt fra EU

Nyt fra Rådet

note to the code of conduct group (business taxation)

the eu list of non-cooperative jurisdictions for tax purposes - report by the code of conduct group (business taxation) suggesting amendments to the annexes of the council conclusions of 18 february 2020 = adoption = initiation of written procedure

the eu list of non-cooperative jurisdictions for tax purposes - report by the code of conduct group (business taxation) suggesting amendments to the annexes of the council conclusions of 18 february 2020 = adoption = initiation of written procedure

eu-listen over ikkesamarbejdsvillige skattejurisdiktioner - rapport fra gruppen vedrørende adfærdskodeksen (erhvervsbeskatning) med forslag til ændringer af bilagene til rådets konklusioner af 18. februar 2020 = godkendelse = indledning af skriftlig procedure

rådets gennemførelsesafgørelse om bemyndigelse af tyskland til at anvende en reduceret afgiftssats på elektricitet, der leveres direkte til fartøjer, som ligger ved kaj i en havn, i overensstemmelse med artikel 19 i direktiv 2003/96/ef - vedtagelse - indledning af skriftlig procedure

 

Nyt fra Folketinget

Almindelig del

Bilag

Bilag 447

Orientering om baggrunden for forkert anvendelse af rentereglerne i kildeskattesager, fra skatteministeren

Bilag 448

Brev til udvalgsformænd om Europaudvalgets nye mødetid

Bilag 449

EU-note om styrket administrativt samarbejde på beskatningsområdet

Bilag 451

Materiale fra Sjældne Diagnoser's foretræde for udvalget den 1. oktober 2020 om små foreningers mulighed for at tilbyde bidragsydere fradragsret for bidrag

Bilag 453

Skattestyrelsens halvårsrapport - 1. halvår 2020

Bilag 454

Henvendelse af 29/9-20 fra KPMG Acor Tax om indberetning af hybrid kernekapital

Spørgsmål og svar

Spm. 669

Hvordan sikrer ministeren - som ansvarlig for de offentlige ansattes ansættelsesvilkår - at vi i fremtiden imødekommer krisesituationer som eksempelvis COVID-19 krisen, hvor beredskabet skal kunne trække på forsvarets reservestyrker, der er offentligt ansatte og løbende skal have mulighed for at uddanne sig og træne?  Svar  

Spm. 686

Kan ministeren oplyse, hvad den samlede værdi af unoterede kapitalandele samt andele i alternative investeringsfonde, som forvaltes af en registreret forvalter, købt for midler i aldersopsparinger udgjorde ved udgangen af henholdsvis 2018 og 2019? Endvidere bedes ministeren oplyse, hvor mange personer, de nævnte værdipapirer var fordelt på, herunder hvor mange af disse, der ved udgangen af de nævnte år havde aktier til en registreret værdi på over 100.000 kr. Endeligt bedes ministeren oplyse, hvor stor en andel af den samlede værdi, der skønsmæssigt kan henføres til selskaber, hvori ejeren af aldersopsparingen er ansat, herunder hvad skønnet bygger på.  Svar  

Spm. 689

Kan ministeren oplyse, hvor meget man tidligere har budgetteret, at ejendomsvurderingssystemet samlet set ville koste at udvikle og drive, og hvor meget ministeren nu vurderer det samlet set vil koste at udvikle og drive?  Svar  

Spm. 702

Vil ministeren redegøre for, hvad Danmarks position er i de aktuelle forhandlinger om en opdatering af reglerne for international selskabsskat under OECD’s BEPS 2.0 reform, herunder særligt hvilken rate og konstruktion regeringen arbejder for i forhandlingerne om en global mindstesats for selskabsskatten (søjle 2), og hvilke særlige prioriteter regeringen har i forhold til søjle 1 (’unified approach’)?  Svar  

Spm. 703

Vil ministeren redegøre for resultaterne af ministeriets konsekvensberegninger for reformforslagene under henholdsvis søjle 1 og 2 i OECD’s sBEPS 2.0 reform?  Svar  

Spm. 709

Vil ministeren oplyse, hvor nøjagtig det nye ejendomsvurderingssystem forventes at kunne vurdere ejendommene, når det er færdigt? Nøjagtigheden bedes oplyses på henholdsvis simple parcelhuse og rækkehuse, ejerlejligheder, sommerhuse og øvrige parcelhuse.  Svar  

Spm. 715

Vil ministeren redegøre for, opdelt i forskellige intervaller, hvor hurtigt Skatteforvaltningen betaler omkostningsgodtgørelse i tabte sager, hvor borgeren har ret til godtgørelse?  Svar  

Spm. 716

Vil ministeren redegøre for, hvor mange udestående betalinger af omkostningsgodtgørelser, som Skatteforvaltningen mangler at betale til borgere pr. dags dato?  Svar  

Spm. 718

Vil ministeren oplyse, hvad den gennemsnitlige offentlige omkostning vil være ved at udbetale for meget betalt boligskat til et afsluttet dødsbo, som genåbnes, og hvilke delelementer denne omkostning er sammensat af? Endvidere bedes det oplyst om, denne omkostning efter ministerens holdning bør afholdes af staten eller af de enkelte arvinger.  Svar  

Spm. 719

Vil ministeren oplyse, hvilke beløb budgetterer/forventer skattemyndighederne med at beholde i statskassen fra boligejere (afsluttede dødsboer), der når at dø/er døde, inden de får/fik udbetalt den for meget betalte boligskat i årene 2011 og frem til udbetalingen kan effektueres? Opgørelsen bedes udarbejdet enkeltvis for årene 2011-2023.  Svar  

Spm. 728

Vil ministeren oplyse, om det tages i betragtning, om en virksomhed har skattegæld i forvejen, når skattemyndighederne giver en foreløbige fastansættelser af moms?  Svar  

Spm. 732

Vil ministeren oplyse, hvornår det forventes, at den arbejdsgruppe, der skal foretage en struktureret gennemgang af eksisterende sanktionshjemler, har færdiggjort sit arbejde?  Svar  

Spm. 743

Vil ministeren oplyse, hvilke ejendomme, der vil blive omfattet, hvis regeringen finder flertal for sit forslag om at lagerbeskatte selskabers ejendomsavancer som led i finansieringen af regeringens udspil ”Ny ret til tidlig pension”, og om beskatningen kun vil ramme kapitalfonde, eller om den vil ramme alle selskaber, der ejer ejendomme?  Svar  

Spm. 744

Hvordan og hvornår forestiller ministeren sig, at baselineniveauet for ejendomsværdien ved overgangen til det nye lagerbeskatningsprincip for selskabers ejendomsavancer, jf. regeringens forslag til finansiering udspillet ”Ny ret til tidlig pension”, bliver fastlagt?  Svar  

Spm. 748

Kan ministeren bekræfte, at den lagerbeskatningsmodel, som regeringen påtænker at indføre fra 2023 på ejendomshandler, ikke vil indføre skat med tilbagevirkende kraft, og dermed ikke vil beskatte værdistigninger, der måtte have fundet sted før 2023?  Svar  

Spm. 752

I svar på SAU alm. del – spørgsmål 308 svarer ministeren, at ud over det almindelige erstatningsansvar for ansvarspådragende handlinger indeholdt to af de tre aftaler, der var indgået under bankordningen, en udtrykkelig hæftelse for uretmæssige tilbagebetalinger. Vil ministeren redegøre for, om og i givet fald hvordan den i bankordningen aftalte hæftelse dækker andet og mere end det almindelige ansvar for ansvarspådragende handlinger, der ville gælde uden aftale? Endvidere bedes ministeren redegøre for eventuelle forskelle i skattemyndighedernes bevisbyrde i begge situationer.  Svar  

Spm. 753

Vil ministeren oplyse, hvad baggrunden er for, at der ikke er en udtrykkelig hæftelse for uretmæssige tilbagebetalinger i alle aftaler i bankordningen? Endvidere bedes ministeren oplyse, om sager om medvirken til uretmæssige udbetaling af udbytteskat også er rejst mod de banker, der har påtaget sig en hæftelse i bankordningen. Der henvises til svar på SAU alm. del – spørgsmål 308.  Svar  

Spm. 756

Vil ministeren i 2020-priser oplyse, hvor meget der samlet set, fordelt på årstal, er blevet givet i omkostningsgodtgørelse ifm. klage- og retssager om tilbagekaldelse af afgørelser om refusion af udbytteskat, indtil muligheden for omkostningsgodtgørelse blev fjernet pr. 1. januar 2020?  Svar  

Spm. 757

Vil ministeren i 2020-priser oplyse, hvor meget der samlet set, fordelt på årstal, er blevet givet i omkostningsgodtgørelse i sagen om forliget på 1,6 mia. kr. i udbytteskandalen, indtil muligheden for omkostningsgodtgørelse blev fjernet pr. 1. januar 2020?  Svar  

Spm. 759

Vil ministeren i forlængelse af svar på SAU alm. del – spørgsmål 704 oplyse, hvornår trykprøvningen af ejendomsvurderingsprogrammet forventes at være færdig?  Svar  

Spm. 763

Vil ministeren redegøre for status for det tidligere fremsatte lovforslag om ligedeling og individuel indkomstaftrapning af børne- og ungeydelsen og ligedeling af den supplerende grønne check m.v., jf. lovforslag nr. L 224 (folketingsåret 2018-19, 1. samling), som bortfald efter udskrivelsen af folketingsvalget i 2019?  Svar  

Spm. 767

Ministeren bedes tilsende udvalget sit talepapir fra orienteringen om oprettelse af Tilsynet med told- og skatteforvaltningens it-område den 24. september 2020.  Svar  

Spm. 770

I forlængelse af svar på SAU alm. del – spørgsmål 675 bedes det oplyst, hvornår ministeren forventer, at regeringens dialog med EU-kommissionen er tilendebragt, som det fremgår af aftalen ”Bedre vilkår til særligt hårdt ramte dele af dansk erhvervs-, idræts- og kulturliv” indgået mellem regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Alternativet den 28. august 2020.  Svar  

Spm. 771

Det har tidligere været muligt for Skatteministeren at estimere, hvor træfsikkert de nye ejendomsvurderinger vil være indenfor et vist spænd. I forlængelse af svaret på SAU alm. del – spørgsmål 709 bedes ministeren derfor redegøre for, hvorfor man øjensynligt ikke kan oplyse det længere.  Svar  

Spm. 772

Vil ministeren redegøre for de økonomiske konsekvenser for henholdsvis staten, kommunerne og boligejerne ved de udskudte ejendomsvurderinger?  Svar  

Spm. 773

Vil ministeren redegøre for, om forsinkelsen i udsendelse af ejendomsvurderingerne får konsekvenser for den videre tidsplan for programmet og for implementeringen af boligaftalen?  Svar  

Spm. 774

Vil ministeren redegøre for, hvilken betydning forsinkelsen af ejendomsvurderingerne har for tilbagebetalingen af de for højt opkrævede ejendomsskatter?  Svar  

Spm. 775

Vil ministeren redegøre for henholdsvis det forventede samt realiserede årlige mindreprovenu som følge nedsættelsen af bo- og gaveafgiften ved generationsskifte i 2017?  Svar  

Spm. 776

Vil ministeren oplyse, hvilke forudsætninger, herunder elasticiteter, der lå til grund for vurderingen af provenueffekten samt adfærdseffekterne ved forhøjelsen af bo- og gaveafgiften ved generationsskifte fra 5 til 15 pct.? Ministeren bedes endvidere redegøre for det empiriske grundlag for de anvendte elasticiteter m.v., der lå til grund for beregningerne.  Svar  

Spm. 777

Vil ministeren oplyse, hvad det ekstraordinært høje provenu fra bo- og gaveafgiften ved generationsskifte i 2019 skyldes, og hvordan det ekstraordinært høje niveau i 2019 forventes at påvirke provenuet i årene frem mod 2025?  Svar  

Spm. 778

Vil ministeren redegøre for det årlige antal generationsskifte i danske virksomheder i perioden 2015-2019 og det forventede antal i 2020-2025?  Svar  

Spm. 779

Vil ministeren redegøre for den tilsyneladende forskel i opgørelsen af provenuet fra Afgift af dødsboer og gaver opgjort henholdsvis i statsregnskabet 2019 (8.612,9 mio. kr.) og i nationalregnskabet 2019 (ca. 6,2 mia. kr., jf. Danmarks Statistik, Skatter og afgifter efter type og tid, 4.2. Afgift af arv og gave)?  Svar  

Spm. 780

Vil ministeren oplyse, om man har modtaget flere henvendelser fra statens IT-råd om implementering af boligskatteforliget siden august 2019 og oplyse, om rådet er i gang med et nyt status notat, eller om ministeren agter at bede dem udarbejde et opdateret observationsnotat?  Svar  

Spm. 781

Skattestyrelsen offentliggjorde i juni måned et notat, jf. SAU alm. del – bilag 349, der viste, at styrelsen for årene 2010-2019 har gennemført indkomstforhøjelser i transfer pricing-sager for mere end 80 mia. kr. Oversigten viser imidlertid kun bruttoreguleringer og tager ikke højde for udfaldet af klagesager ved Landsskatteretten og sager ved domstolene. Vil ministeren derfor foranledige, at der fremsendes en fornyet oversigt, der viser nettoreguleringerne for de pågældende år, således som disse kan opgøres på nuværende tidspunkt dvs. med hensyntagen til udfaldet af de sager, som er endelig afgjort ved Landsskatteretten og domstolene og efter afsluttede MAP-forhandlinger? Ministeren bedes endvidere oplyse, hvor stor en andel af de gennemførte forhøjelser, der i øjeblikket er genstand for en verserende klagesag og/eller såkaldt MAP-forhandling.  Svar  

Spm. 782

Efter international standard i OECD’s modeloverenskomst kan Danmark beskatte udenlandske ejere ved afståelse af aktier eller lignende ejerandele i selskaber, hvor mere end 50 pct. af aktiverne hidrører direkte eller indirekte fra fast ejendom i Danmark, jf. artikel 13, stk. 4. Det følger desuden af Danmarks tiltræden af OECD’s multilaterale konvention (MLI) artikel 9, stk. 4, at indholdet af OECD’s modeloverenskomst artikel 13, stk. 4, skal finde anvendelse overfor lande, der på tilsvarende måde har tiltrådt MLI’en. Vil ministeren oplyse, hvilke lande der har en dobbeltbeskatningsoverenskomst med Danmark, som afskærer Danmark fra at beskatte personer og selskaber i det land ved afståelse af aktier eller lignende ejerandele i danske selskaber, hvor mere end 50 pct. af aktiverne hidrører direkte eller indirekte fra fast ejendom i Danmark?  Svar  

Spm. 783

Vil ministeren i forlængelse af svar på SAU alm. del – spørgsmål 332 redegøre for, hvorledes reglerne i ligningslovens § 8 A, stk. 3 vil kunne ændres, således at det bliver muligt for en paraplyorganisation, som f.eks. Danske Patienter, at blive godkendt som forening med almenvelgørende eller almennyttige formål, så de efterfølgende kan sende bidragene videre til underliggende medlemsforeninger? Endvidere bedes ministeren redegøre for, hvilke eventuelle konsekvenser en sådan ændring vil have.  Svar  

Spm. 784

Vil ministeren redegøre for, om der i Europa-Kommissionens direktivforslag om administrativt samarbejde på beskatningsområdet, jf. SAU alm. del – bilag 437, ligger nogle former for begrænsninger i mulighederne for at indhente oplysninger fra andre landes skattemyndigheder? I givet fald bedes ministeren præcisere, på hvilke måder og inden for hvilke områder dette måtte være tilfældet.  Svar  

Spm. 785

Vil ministeren i forlængelse af svar på SAU alm. del – spørgsmål 332 redegøre for, hvorledes reglerne i ligningslovens § 8 A, stk. 3 vil kunne justeres, således at små landsdækkende foreninger med almenvelgørende eller almennyttige formål vil kunne få dispensation for kravene, herunder kravet for antal medlemmer, så der tages højde for foreningens rekrutteringsgrundlag?  Svar