SkatteMail 2020, uge 35

Kære Læser

Denne uges SkatteMail indeholder bl.a. nyt styresignal vedrørende praksisændring for værdiansættelse af aktieklasser i A/B-modeller. Ved værdiansættelsen skal der i visse tilfælde medregnes en gevinstmulighed. Praksisændringen følger af SKM2019.371.SR.

God fornøjelse med læsningen.

Flemming L. Bach


 

Indhold

Artikler og interessante links
Fast ejendom i selskaber
Udlejning af ejendomme til nærtstående
Erhvervslivet betaler for ny pension
Overvejelser om lagerbeskatning af selskabers ejendomme
Giv konfirmanden en investeringsgave - så kan konfirmanden spare penge i skat

Styresignaler
Styresignal om praksisændring for A/B-modeller vedr. medtagelse af gevinstmulighed i værdiansættelsen

Bindende svar
Holdingselskaber - Guernsey - Ledelsens sæde
Ægtefællesuccession, Udlejningsejendom, Opsparet overskud, Finansielle aktiver, Virksomhedsordningen

Domme
Fri bil - Hovedanpartshaver
Erhvervsmæssig virksomhed - stutteri - deltidslandbrug
Maskeret udlodning ikke grundlag for fradrag
Forhøjelse af skattepligtig indkomst - ikke grundlag for fradrag

Nye straffesager

Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste

Nyt fra EU

Lovstof
Nyt fra Høringsportalen

Nyt fra Folketinget
Nye dokumenter vedrørende almindelig del

 

Artikler og interessante links

Beierholm

Fast ejendom i selskaber

– er det en saga blot?

Deloitte

Udlejning af ejendomme til nærtstående

Der er netop fremsat lovforslag i høring angående ændring af virksomhedsskatteloven, som var en del af aftalegrundet i Finansloven 2020. Det foreslås, at der fra 1. januar 2021 strammes op i forhold til udlejning af ejendomme til nærtstående, der beskattes efter reglerne i virksomhedsskatteloven.

Deloitte

Erhvervslivet betaler for ny pension

Regeringen foreslår, at deres udspil til ”ny ret til tidlig pension” finansieres ved tilbagerulning af visse tidligere indrømmede skattelettelser og ved introduktion af nogle nye tiltag. Disse ændringer forventes at få effekt fra 2023.

PwC

Overvejelser om lagerbeskatning af selskabers ejendomme

Regeringen (S) præsentererede på et pressemøde den 18. august sit udspil til "Ny ret til tidlig pension - værdig tilbagetrækning for alle".

PwC

Giv konfirmanden en investeringsgave - så kan konfirmanden spare penge i skat

Overvejer du at give en pengegave til konfirmanden, bør du måske i stedet overveje at give en investeringsgave, da der kan være penge at spare i skat for...

 

Nye afgørelser mv. offentliggjort af Skatteforvaltningen

SKM-meddelelse: Kapitalafkastsatsen og rentekorrektionssatsen for 2020

SKM2020.362.SKTST

Kapitalafkastsatsen for 2020 er 0 pct. Rentekorrektionssatsen for 2020 er 3 pct.

 

Styresignal: Styresignal om praksisændring for A/B-modeller vedr. medtagelse af gevinstmulighed i værdiansættelsen

SKM2020.348.SR

Styresignalet vedrører en praksisændring for værdiansættelse af aktieklasser i A/B-modeller. Ved værdiansættelsen skal der i visse tilfælde medregnes en gevinstmulighed. Praksisændringen følger af SKM2019.371.SR.

 

Bindende svar: Holdingselskaber - Guernsey - Ledelsens sæde

SKM2020.350.SR

En kapitalfond ejer et dansk selskab og dets helejede datterselskaber. Kapitalfondens ejerskab af de danske selskaber sker bl.a. via to holdingselskaber, der er indregistrerede på Guernsey.

Skatterådet bekræftede, at de to Guernsey-selskaber har ledelsens sæde og er fuldt skattepligtige i Danmark, jf. selskabsskattelovens § 1, stk. 6, idet den daglige ledelse af selskaberne udføres i Danmark.

 

Bindende svar: Ægtefællesuccession, Udlejningsejendom, Opsparet overskud, Finansielle aktiver, Virksomhedsordningen

SKM2020.349.SR

Skatterådet kunne bekræfte, at spørgeren efter kildeskattelovens § 26 A, stk. 2, kunne overdrage sin eneste udlejningsejendom omfattet af virksomhedsordningen til sin samlevende ægtefælle.

Skatterådet kunne ikke bekræfte, at spørgeren uden beskatning kunne hæve de finansielle aktiver i virksomhedsordningen i forbindelse med ægtefællens indtræden i spørgerens virksomhedsordning, jf. kildeskattelovens § 26 A, stk. 4.

Skatterådet kunne bekræfte, at overdragelsen af virksomheden til ægtefællen udgør en gave, som ikke kan anses for en hævning i spørgerens virksomhedsordning.

 

Dom: Fri bil - Hovedanpartshaver

SKM2020.346.BR

Spørgsmålet i sagen var, om skatteyderen havde en Bilmærke 1, Model 1, som et af skatteyderen ejet selskab leasede i indkomstårene 2016 og 2017, til rådighed for privat benyttelse og derfor skulle beskattes af værdien heraf efter ligningsloven § 16, stk. 4, jf. § 16 A, stk. 5.

Retten fremhævede, at skatteyderen var hovedanpartshaver, i selskabet der ejede den omhandlede bilen, samt at skatteyderen havde forklaret, at bilen holdt parkeret ved hans bopæl, når han havde vagt.

Retten bemærkede, at det under sådanne omstændigheder følger af retspraksis, at der gælder en skærpet formodning for, at bilen også har været stillet til rådighed for skatteyderens private benyttelse.

Retten bemærkede endvidere, at der havde været betalt privatbenyttelsesafgift for bilen i perioden.

Retten fandt ikke, at de køresedler, der var fremlagt, udgjorde kørselsregnskaber og derfor ikke kunne afkræfte formodningen. Hverken det forhold, at skatteyderens husstand i øvrigt rådede over 3 biler, eller skatteyderens forklaring om, at han ikke brugte bilen privat, kunne føre til et andet resultat.

Skatteministeriet blev herefter frifundet.

 

Dom: Erhvervsmæssig virksomhed - stutteri - deltidslandbrug

SKM2020.345.BR

Sagen angik, om skatteyderen var berettiget til at fratrække underskuddene i en personlig drevet stutterivirksomhed i sin øvrige skattepligtige, personlige indkomst i årene 2014-2016.

Retten bemærkede, at det afgørende i sagen var, om driften af virksomheden i de relevante år tilsigtede at opnå et rimeligt driftsresultat.

Retten fandt, at virksomheden siden stutteriets opstart i 2007 havde haft forholdsvist store underskud, med undtagelsen af 2008 og 2009, hvor mindre overskud blev realiseret.

Retten fandt endvidere, at de fremlagte regnskaber for 2017-2019, som viste mindre overskud, ikke kunne tillægges nogen afgørende betydning ved vurderingen, henset til at regnskaberne var udarbejdet efter skattesagens opstart, og at skatteyderen havde ændret på afskrivningsmetoden i regnskaberne for 2017 og 2018.

Retten fremhævede, at skatteyderen under hovedforhandlingen forklarede, at det hele ville hænge fint sammen, når hesten Hest 1 blev solgt. Retten bemærkede hertil, at provenuet ved salget ikke ville tilgå stutterivirksomheden, men et af skatteyderen i 2015 oprettet selskab.

Efter en samlet vurdering fandt retten herefter ikke, at skatteyderen havde bevist, at virksomheden ville udvikle sig således, at stutteriet ville kunne give en rimelig fortjeneste.

Skatteministeriet blev derfor frifundet.

 

Dom: Maskeret udlodning ikke grundlag for fradrag

SKM2020.344.BR

I 2014 og 2015 blev der på skatteyderens private konto indsat beløb, som tilkom skatteyderens selskab.

Retten fandt, at skatteyderen ikke havde godtgjort, at der var grundlag for at tilsidesætte skattemyndighedernes forhøjelse af hans skattepligtige indkomst.

 

Dom: Forhøjelse af skattepligtig indkomst - ikke grundlag for fradrag

SKM2020.343.BR

Selskabet havde ikke godtgjort, at der var grundlag for at tilsidesætte skattemyndighedernes forhøjelse af selskabets skattepligtige indkomst for indkomstårene 2014 og 2015. Der var heller ikke grundlag for at indrømme selskabet fradrag for "sorte" udgifter til en underleverandør.

Skatteministeriet blev derfor frifundet.

 

Nye straffesager

SKM2020.342.BR

Straf - bødeudmåling - prøvesag - transfer pricing - udeblivelsesdom

Selskabet var tiltalt for overtrædelse af reglerne om dokumentation af prisfastsættelsen af kontrollerede transaktioner, idet selskabet, for indkomstårene 2009, 2010 og 2011 ikke rettidigt inden den af Skattestyrelsen fastsatte frist på 60 dage, der udløb den 8. september 2014, havde indsendt fyldestgørende dokumentation for selskabets kontrollerede transaktioner.

Selskabet udeblev fra retsmødet.

Byretten fandt selskabet skyldig i tiltalen.

Selskabet idømtes en bøde på 375.000 kr.

 

Nyt fra EU-domstolen

Retsliste 31-08-2020 - 29-09-2020

Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.

Den 17-09-2020 indstilling i C-420/19 Heavyinstall
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - gensidig bistand ved inddrivelse af fordringer i forbindelse med skatter, afgifter og andre foranstaltninger- anmodning om retsbevarende foranstaltninger - retsafgørelse fra den bistandssøgende medlemsstat med henblik på vedtagelse af retsbevarende foranstaltninger - kompetence for retten i den bistandssøgte medlemsstat til at vurdere, om betingelserne for vedtagelse af retsbevarende foranstaltninger i henhold til dens nationale lovgivning og administrative praksis er opfyldt

Tidligere dokument: C-420/19 Heavyinstall - Dom
Tidligere dokument: C-420/19 Heavyinstall - Indstilling

 

Nyt fra EU

Nyt fra Rådet

informal videoconference of the members of the high level working party (taxation)

informal videoconference of the members of the working party on tax questions (direct taxation - dac)

 

Høringsportalen

Forslag til lov om gennemførelse af direktiv om udskydelse af visse frister i direktivet om administrativt samarbejde på beskatningsområdet som følge af covid-19 og ændring af ikrafttrædelse af ændring af håndtering af A-skat m.v. i forbindelse med udbetaling fra feriegarantiordninger m.v.
Oprettelsesdato: 25-08-2020
Høringsfrist: 31-08-2020

Forslag til lov om gennemførelse af direktiv om udskydelse af visse frister i direktivet om administrativt samarbejde på beskatningsområdet som følge af covid-19 og ændring af ikrafttrædelse af ændring af håndtering af A-skat m.v. i forbindelse med udbetaling fra feriegarantiordninger m.v.
Oprettelsesdato: 25-08-2020
Høringsfrist: 31-08-2020

 

Nyt fra Folketinget

Almindelig del

Bilag

Bilag 404

Lovudkast: Forslag til Lov om ændring af ligningsloven, pensionsbeskatningsloven, skatteindberetningsloven og forskellige andre love (Justering af medarbejderaktieordningen for nye, mindre virksomheder, smidiggørelse af forskellige pensionsbeskatningsregler og indberetning af skattepligtige udbetalinger fra finansielle virksomheder til deres kunder m.v.)

Bilag 405

Brev af 17/6-20 fra Statsrevisorerne til justitsministeren om juridisk vurdering af forlig på Skatteministeriets område

Bilag 406

Henvendelse af 22/8-20 fra Lotte Kenvig, Klampenborg, om SKATs behandling af skatteydere

Bilag 407

Lovudkast: Forslag til lov om ændring af skattekontrollovenog forskellige andre love (Gennemførelse af direktiv om udskydelse af visse frister i direktivet om administrativt samarbejde på beskatningsområdet som følge af covid-19 og ændring af ikrafttrædelse af ændring af håndtering af A-skat m.v. i forbindelse med udbetaling fra feriegarantiordninger m.v.)

Bilag 408

Orientering om udskydelse af e-handelspakken, fra skatteministeren

Bilag 409

Publikation fra Skattestyrelsen: Tal og tendenser for kontrol i registreringsfasen

Spørgsmål og svar

Spm. 642

Vil ministeren oplyse, om der i relation til udbetalingen af de indefrosne feriepenge eksisterer en forskel mellem timelønnede og funktionærer i forhold til at få reduceret deres pension eller øvrige ydelser, idet beskatningstidspunktet for funktionærer og timelønnede ikke finder sted på samme tidspunkt?

Spm. 643

Vil ministeren i forlængelse af svar på SAU alm. del – spørgsmål 348 oplyse, om ministeren er enig i, at det er en alvorlig og urimelig tilstand, hvis i forvejen hårdt trængte virksomheder kan blive overbeskattet af opnåede gældseftergivelser, der efter lov nr. 1576 af 27. december 2019 (lovforslag nr. L 4) kan have mange former, og vil ministeren i lyset heraf fremskynde den lovede analyse og sætte en dato for færdiggørelsen af analysen?

Spm. 645

Vil ministeren i forlængelse af artiklen ”Ny beregning: Tidlig pension til Arne rammer andelsboliger og huslejer” bragt i den 21. august 2020 bekræfte, at den foreslåede lagerbeskatning af selskaber ikke er en skat, der kan overvæltes på nuværende lejere?

Spm. 646

Vil ministeren oplyse, hvorfor man fra og med indkomståret 2019 har fjernet bagatelgrænsen på 5 mio. kr. i forbindelse med hovedaktionærers kontrollerende transaktioner med egne selskaber, og oplyse om ikke dette medfører væsentligt mere bureaukrati end hidtil samt en masse bøvl for de personer, der berøres?

Spm. 648

Vil ministeren hjælpe de danske øresundspendlere, som ikke længere lever op til kravene i Øresundsaftalen (statslig skat for udenlands bosatte), da de har hjemmearbejdet, som statsministeren har bedt dem om?

Spm. 650

Vil ministeren opdatere svar på SAU alm. del – spørgsmål 62 (folketingsåret 2018-19, 1. samling), således at der i 2020-niveau i tabelform opgøres den gennemsnitlige skattelettelse i antal kr. i perioden 2011-2020 fordelt på hvert år i perioden i forhold til 2009 til henholdsvis de 100 og de 1000 borgere, som har den højeste bruttoindkomst? Ministeren bedes oplyse, hvor stor en andel af skattelettelsen, der kan henføres til sænkelsen af den højeste aktieindkomstskattesats fra 45 til 42 pct. samt indførslen af det særskilte skatteloft for kapitalindkomst på 42 pct. Ministeren bedes i forlængelse heraf oplyse, hvordan de to nævnte gruppers skattebetaling vil blive påvirket af finansieringselementerne i regeringens udspil ”Ny ret til tidlig pension – værdig tilbagetrækning for alle”.

Spm. 651

Vil ministeren oplyse den akkumulerede gennemsnitlige skattelettelse i antal kr. i perioden 2010-2020 som følge af Forårspakke 2.0 fra 2009 for henholdsvis de 100 og 1000 borgere, som har den højeste bruttoindkomst? Ministeren bedes i forlængelse heraf oplyse, hvor stor en andel af skattelettelsen, der kan henføres til sænkelsen af den højeste aktieindkomstskattesats fra 45 til 42 pct. samt indførelse af det særskilte skatteloft for kapitalindkomst på 42 pct.

Spm. 654

Vil ministeren oplyse, om udviklingen af ejendomsvurderings- og boligbeskatningssystemet holder tidsplanen og forventes at blive fuldt funktionsdygtig?

Spm. 655

Vil ministeren oplyse, hvorledes regeringen når frem til, at den nye Lagerbeskatningsmodel i regeringens pensionsudspil vil generere 850 mio. kr. i provenu?

Spm. 656

Vil ministeren oplyse, hvilke typer virksomheder der forventes at skulle betale mere i skat som følge af ændring til lagerbeskatning ved ejendomsavancer, og hvilke typer ejendomme der forventes omfattet, henholdsvis undtaget?

Spm. 657

Vil ministeren oplyse, om og hvordan regeringen forventer, at et ekstra skatteprovenu på ca. 850 mio. kr. årligt fra avancer på ejendomme som følge af indførsel af ”lagerbeskatning” vil påvirke ejendomsinvestorers villighed til at investere i at opføre nye boligejendomme og renovere og udvikle eksisterende ejendomme?

Spm. 658

Vil ministeren oplyse, hvordan regeringen forventer at ejendomme, der jf. regeringens pensionsudspil fremover skal beskattes efter ”lagerbeskatningsmodel”, skal værdiansættes, herunder hvem regeringen forestiller sig skal stå for værdiansættelsen, om det betyder anvendelse af flere ressourcer i skatteforvaltningen at indføre denne nye model og i givet fald i hvilket omfang, samt i hvilket omfang ministeren forventer at den nye model vil føre til flere ”skattesager” som følge af uenighed om værdiansættelsen af konkrete ejendomme?

Spm. 659

Ministeren bedes tilsende udvalget sit talepapir fra samrådet den 26. august 2020 om støtte til virksomheder med forbindelser til skattely, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål Y og Z.

Spm. 660

Ministeren bedes tilsende udvalget sit talepapir fra samrådet den 26. august 2020 om støtte til virksomheder med forbindelser til skattely, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål Y og Z.

Spm. 661

Vil ministeren på baggrund af svar på SAU alm. del - spørgsmål 584 redegøre for provenuet ved at fjerne reglen for nedslag i værdiansættelsescirkulæret både ved de nugældende 15 pct. og de kommende 20 pct.? Provenuet bedes opgjort i umiddelbar virkning, efter tilbageløb og efter tilbageløb og adfærd for alle årene 2020-2025 samt i varig virkning. Der bedes her anvendt 2020-niveau og faste 2020-priser. Ministeren bedes endvidere opgøre virkningen på råderummet i 2020-priser og opgøre fordelingsvirkningen ved skatteændringerne opgjort som virkningen på disponibel indkomst i kroner og øre samt i procent af disponibel indkomst opdelt for 10 indkomstdeciler. For den 10. indkomstdecil bedes også opdelt på percentiler. Endeligt bedes ministeren oplyse skatteændringens virkning på Gini-koefficienten.

Spm. 662

Vil ministeren redegøre for, hvad Danmark har sagt under forhandlingerne om genopretningsfonden, i forhold til at økonomisk støtte til virksomheder i Unionen skal være betinget af fraværet af forbindelser til lande på EU’s sortliste, herunder om Danmark har plæderet for en dansk fortolkning af EU-retten eller EU-Kommissionens fortolkning og anbefaling? Der henvises til samråd afholdt i Skatteudvalget den 26. august 2020, jf. SAU alm. del - samrådsspørgsmål Y og Z.

Spm. 663

I lyset af at ministeren har udskudt fristen for selvangivelser pga. corona-pandemien, men at der stadig påløber strafrenter på retsskat før den nye selvangivelsesfrist, bedes ministeren oplyse, om - og i så tilfælde hvordan - han vil hjælpe de danskere, der uforvarent er blevet straffet for en restskat.