SkatteMail 2017, uge 44

Kære Læser

Denne uges SkatteMail er ikke så omfattende. Der er dog en stribe ikke-offentliggjorte kendelser fra landsskatteretten.

God læselyst.

Flemming L. Bach


 

Indhold

Artikler og interessante links
Bulletin for International Taxation: 10 - 2017
acontoskat 2. rate 2017
Fradrag for arbejdstøj
European Taxation: 10 - 2017
Værdiansættelse – interesseforbundne parter
Taxing wages: how taxes affect the disposable income of workers and wage costs of employers in OECD countries
Har du fradragsret for alle dine lønudgifter?
World Tax Journal: 3 - 2017

Meddelelse
Pålæg om oplysningspligt efter skattekontrollovens § 8 D, stk. 1

Bindende svar
Andelsselskabs deltagelse i en cash pool ordning
Engelsk ACS anset for skattemæssigt transparent
Grænseoverskridende fusion - underskud

Afgørelser
Avancer og tab på udenlandske aktier
Mulighed for at fratrække tab på fordring på tidligere ægtefælle i skattepligtig indkomst

Domme
Ejendomsavance – afståelsessum – syn og skøn
Fradrag for grundforbedringer - Sagsomkostninger

Nye straffesager

Ikke offentliggjorte afgørelser

Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste
1 indstilling

Nyt fra EU

Nyt fra Folketinget
Nye dokumenter vedrørende lovforslag
Nye dokumenter vedrørende almindelig del

 

Artikler og interessante links

Bulletin for International Taxation (BIT)

Bulletin for International Taxation: 10 - 2017

I denne udgave:

  • The Influence of the OECD Multilateral Convention on Mexico’s Tax Treaties
  • Initiative and the Multilateral Convention to Implement Tax Treaty Related Measures to Prevent BEPS
  • Untangling the Role of Reservations in the OECD Multilateral Instrument: The OECD Legal Hybrids
  • Some Reflections on the Proposed Revisions to the OECD Model and Commentaries, and on the Multilateral Instrument, with Respect to Fiscally Transparent Entities - Part 2
  • Arbitration under the OECD Multilateral Instrument - Reservations, Options and Choices
  • Brazil’s REINTEGRA in Light of World Trade Organization Rules: A Wrong Way to Incentivize Development?
  • The New VAT Regime in the Gulf Cooperation Council Countries
  • Is There Evidence of Increasing Harmonization in the Interpretation of Tax Treaties by Courts in Their Reference to Foreign Court Decisions? A Study of South African Case Law

Dansk Revision

acontoskat 2. rate 2017

Forfalder d. 20. november

Deloitte

Fradrag for arbejdstøj

Udgangspunktet er, at udgifter til tøj er en privat udgift, som ikke giver lønmodtageren ret til fradrag, da arbejdstøj træder i stedet for normalt hverdagstøj.

European Taxation (ET)

European Taxation: 10 - 2017

I denne udgave:

  • Double Taxation and the EU Fundamental Freedoms: Advocate General Mengozzi’s Opinion in Austria v. Germany (Case C-648/15)
  • The Proportionality Principle under EU Tax Law: General and Practical Problems Caused by Its Extensive Application - Part 2
  • CFE Forum 2017: Summary Report
  • Tax Treatment of JSCPs in Spain: Past, Present and Future
  • German Rules on Loss Forfeiture Ruled Partly Unconstitutional
  • The New German Recapitalization Gain Provisions

Kammeradvokaten

Værdiansættelse – interesseforbundne parter

Landsretten har omgjort en dom fra byretten, hvorefter en fast ejendom kunne overdrages fra selskab til hovedaktionær til en værdi svarende til den senest offentliggjorte ejendomsvurdering.

OECD

Taxing wages: how taxes affect the disposable income of workers and wage costs of employers in OECD countries

Every worker and employer is directly affected by taxes on wages. Taxation is one of the principal ways we finance public services. It also helps us achieve important social objectives, such as redistributing wealth to address inequalities. But as the OECD’s annual Taxing Wages points out, tax policies on labour income may have an impact on individuals’ behaviour with respect to the labour market or their consumption habits.

SEGES

Har du fradragsret for alle dine lønudgifter?

I juni afgjorde Højesteret, at fradragsretten for lønudgifter i nogle tilfælde er begrænset. Skatteministeren har efterfølgende sendt et udkast til lovforslag i høring, som går imod højesteretsdommen.

World Tax Journal (WTJ)

World Tax Journal: 3 - 2017

I denne udgave:

  • Implementation v. Adaptation: BEPS in Latin America through the Lens of the ILADT Model 303
  • Why Corporate Taxation Should Mean Source Taxation: A Response to the OECD's Actions against Base Erosion and Profit Shifting 352
  • The Impact and Role of Indirect Taxes Surrounding the Aviation Sector in Mitigating Climate Change: A Legal and Economic Analysis 391
  • The Right to Be Informed: The Parallel between Criminal Law and Tax Law, with Special Emphasis on Cross-Border Situations

 

Nye afgørelser mv. offentliggjort af Skatteforvaltningen

Meddelelse: Pålæg om oplysningspligt efter skattekontrollovens § 8 D, stk. 1

SKM2017.612.SKAT

Skatterådet fulgte SKATs indstilling om, at der meddeles SKAT tilladelse til at indhente oplysninger efter skattekontrollovens § 8 D, stk. 1, hos et selskab vedrørende selskabets udlodninger til unavngivne personer.

 

Bindende svar: Andelsselskabs deltagelse i en cash pool ordning

SKM2017.605.SR

Selskab A ønskede svar på, om selskabet - uden at mistede sin status som kooperationsbeskattet andelsselskab efter selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 3 - kunne indskyde overskydende likviditet og eventuelt trække likviditet fra en cash pool ordning, der var etableret via en aftale mellem datterselskabet A1 og et pengeinstitut.

Efter en samlet vurdering fandt Skatterådet, at Selskab A ikke ville miste sin skattemæssige status som kooperationsbeskattet andelsselskab ved at deltage i cash pool ordningen. Skatterådet lagde særlig vægt på, at Selskab A's deltagelse i en cash pool ordning var en helt sædvanlig forretningsmæssig disposition, der alene var forretningsmæssigt begrundet. Skatterådet lagde endvidere vægt på, at Selskabet A ikke ville påbegynde finansiel virksomhed ved deltagelse i cash pool ordning, at deltagelsen ikke ville medføre ændringer i selskabets nuværende aktivitet, at deltagelsen ikke ville have karakter af styring af kreditfaciliteter eller lignende i forhold til datterselskaberne, at deltagelsen ikke ville medføre, at Selskab A hæftede for andre deltagende selskabers gæld, og at der ved deltagelsen ikke ville være tale om en ensidig kapitalstrøm fra Selskab A til de øvrige deltagende datterselskaber. Det blev derfor vurderet, at den påtænkte disposition faldt indenfor rammerne af det kooperative formål.

 

Bindende svar: Engelsk ACS anset for skattemæssigt transparent

SKM2017.604.SR

Skatterådet fandt, at et Authorised Contractual Scheme (ACS) etableret i UK skulle anses for skattemæssigt transparent efter danske skatteregler, således at investorerne skulle anses for at investere direkte i de underliggende aktiver, og således at investorerne i udgangspunktet kunne påberåbe sig overenskomstbeskyttelse for så vidt angår udbytter af danske aktier til ACS, såfremt der er indgået en dobbeltbeskatningsoverenskomst med det pågældende land, og de relevante bestemmelser i øvrigt er opfyldt.

 

Bindende svar: Grænseoverskridende fusion - underskud

SKM2017.601.SR

Skatterådet bekræfter, at en nærmere beskrevet grænseoverskridende fusion kan gennemføres som en skattefri fusion omfattet af fusionsskattelovens § 15, stk. 3, med den virkning, at der ikke udløses dansk beskatning, idet samtlige af filialernes aktiver og passiver forbliver i Danmark. Skatterådet bekræfter desuden, at fremførbart underskud i filial DK af B, ikke fortabes i forbindelse med den beskrevne grænseoverskridende fusion. Endelig bekræfter Skatterådet, at fremførbart underskud i filial DK af F uændret vil kunne anvendes af filial DK af F efter den grænseoverskridende fusion.

 

Afgørelse: Avancer og tab på udenlandske aktier

SKM2017.610.LSR

Der kunne ikke godkendes fradrag for aktietab for en hollandsk statsborger, der for en periode var flyttet til Danmark, idet han ikke havde overholdt fristen for indsendelse af oplysninger om sit ejerskab af værdipapirerne. Dette gjaldt også, selv om han for et af årene havde overholdt de ordinære frister for genoptagelse.

 

Afgørelse: Mulighed for at fratrække tab på fordring på tidligere ægtefælle i skattepligtig indkomst

SKM2017.606.LSR

Landsskatteretten fandt, at klageren ikke var berettiget til fradrag efter kursgevinstloven vedrørende en fordring, der var opstået ved overtagelse af hans tidligere ægtefælles gæld, idet fordringen på stiftelsestidspunktet ansås for at være værdiløs.

 

Dom: Ejendomsavance – afståelsessum – syn og skøn

SKM2017.603.BR

Sagen drejede sig om opgørelsen af den skattepligtige ejendomsavance, som sagsøgeren havde opnået ved salget af sine anparter i et kommanditselskab. Sagsøgeren havde købt anparterne i 2004, som led i et ejendomsinvesteringsprojekt. I den forbindelse havde sagsøgeren og de øvrige kommanditister i alt betalt over 6 mio. kr. i honorar til projektudbyderen. I 2007 solgte sagsøgeren anparterne tilbage til den projektudvikler, der i 2004 havde forestået udbuddet af projektet.

Tvisten bestod nærmere bestemt i, om der ved opgørelsen af afståelsessummen ved tilbagesalget i 2007 skulle fradrages et beløb, der kunne henføres til værdien af, at der tidligere var udarbejdet et investeringsprojekt. SKAT havde skønsmæssigt ansat værdien af, at der tidligere var udarbejdet et investeringsprojekt til kr. 50.000,-.

I forbindelse med retssagen indhentede sagsøgeren syn og skøn, der estimerede værdien til at udgøre et sted mellem 2,5 og 3 mio. kr.

Retten fandt, at det klart måtte have formodningen imod sig, at en professionel køber skulle være indstillet på at betale en merpris for ejendomsprojektet i en situation, som den foreliggende. Retten fandt ikke, at det ved skønserklæringen var godtgjort, at projektudbyderen havde været indstillet på at betale en sådan merpris for ejendomsprojektet som følge af, at der tidligere havde været udarbejdet udbudsmateriale m.v. Der forelå derfor ikke et tilstrækkeligt sikkert grundlag for at tilsidesætte SKATs skøn.

 

Dom: Fradrag for grundforbedringer - Sagsomkostninger

SKM2017.602.BR

Sagen angik fradrag for udgifter til et internt kloakanlæg og eksternt vejanlæg efter vurderingslovens dagældende §§ 17 og 18.

Grundejeren frafaldt under sagen sit anbringende om fradrag for internt kloakanlæg. Sagen omhandlede herefter alene spørgsmålet om fradrag for eksternt vejanlæg. Grundejeren fremlagde under skriftvekslingen dokumentation for bekostning af vejanlægget, som ikke havde været fremlagt under den administrative behandling. Skatteministeriet tog på baggrund af det nye materiale bekræftende til genmæle over for grundejerens reviderede påstand.

Med henvisning til disse omstændigheder fandt retten, at der var grundlag for at tilkende Skatteministiet sagsomkostninger.

 

Nye straffesager

SKM2017.609.ØLR

Straf – momssvig – emballageafgift – øl- og vinafgift – bestikkelse – dokumentfalsk – falske pantetiketter

T var tiltalt for svig med emballageafgift og ølafgift ved for perioden 01.03.2014-31.12.2014 at have undladt at lade sit selskab registrere som midlertidig varemodtager, undladt at anmelde transporten til SKAT inden varens afsendelse og undladt at indbetale afgift heraf samt for samme periode undladt at angive selskabets momstilsvar. T var endvidere blevet stoppet i udlandet på vej til Danmark i en bil, hvori han havde 12 ruller falske pantetiketter, ligesom der på T's bolig fandtes 58.000 falske pantetiketter. T havde endvidere tilbudt skattemedarbejderen 30.000 kr. for at droppe kontrolsagen. T unddrog herved for 414.605 kr. i emballageafgift, 2.283.106 kr. i ølafgift og 2.628.084 kr. i moms.

T forklarede at det ikke var hans firma og har ikke arbejdet i det. Ham, der ejede firmaet, har boet hos T. T kendte ikke noget til falske pantmærker. Computeren, der blev fundet på stedet var hans. T kendte ikke noget til etiketterne. Det kunne godt være, at han skrev "30.000 kr." på en kuvert mens han talt med skattemedarbejderen men han lavede nok en udregning om, hvor meget hans restgæld så ville være. Pantetiketterne i bilen vidste T ikke hvor kom fra. Han vidste ikke de var i bilen. Han anede ikke hvem der havde lagt etiketterne i kælderrummet og hvor længe de havde ligget der.

Byretten fandt T skyldig i tiltalen. T idømtes 2 år og 3 måneders ubetinget fængsel samt en tillægsbøde på 3.950.000 kr. T lagde blandt andet vægt på karakteren, og omfanget af de begåede forhold, herunder det professionelle præg. Ved bevisførelsen tillagde retten det betydning at T havde anmeldt indbrud på sin adresse og oplyst sit telefonnummer i anmeldelsesrapporten og oplyst, at han havde en virksomhed, som solgte sodavand og at han levede af at videresælge sodavand samt at T ejede computeren, T havde nøgle til lageret og havde oplyst, at det var ham, der havde bestilt drikkevarerne.

Landsretten stadfæstede byretsdommen.

 

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Journalnr: 15/3121179
Befordringsfradrag mv.
Klagen vedrører nægtet omgørelse vedrørende beskatning som grænsegænger og nedsættelse af befordringsfradrag. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 14-09-2017

Journalnr: 13/6530305
Diverse forhøjelser
Klagen vedrører udgifter afholdt af selskab anset for maskeret udbytte, hævninger anset som løn, værdi af fri motorcykel og skønsmæssig ansættelse af indtægter. Landsskatteretten nedsætter maskeret udbytte til 0 og stadfæster herudover i overvejende grad.
Afsagt: 12-09-2017

Journalnr: 11/0301118
Diverse fradrag
Klagen vedrører nægtet fradrag for rejseudgifter, repræsentation og husleje. Landsskatteretten godkender delvist fradrag for rejseudgifter og husleje.
Afsagt: 15-09-2017

Journalnr: 15/1872831
Dobbelt husførelse
Klagen vedrører nægtet fradrag for dobbelt husførelse. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 20-09-2017

Journalnr: 15/3070649
Ekstraordinær genoptagelse af skatteansættelsen
SKAT har givet afslag på anmodning om genoptagelse af indkomstansættelsen for indkomståret 2011. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 25-09-2017

Journalnr: 15/3070655
Ekstraordinær genoptagelse af skatteansættelsen
SKAT har givet afslag på selskabets anmodning om genoptagelse af indkomstansættelsen for indkomståret 2011. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 25-09-2017

Journalnr: 14/0381219
Ekstraordinær genoptagelse af skatteansættelsen
SKAT har givet afslag på anmodning om genoptagelse af indkomstansættelsen for indkomståret 2011. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 27-09-2017

Journalnr: 16/0285551
Ekstraordinær genoptagelse af skatteansættelsen og omgørelse
Der klages over, at SKAT ikke har givet tilladelse til ekstraordinær genoptagelse af skatteansættelsen for 2009 og 2010 samt over, at SKAT ikke har givet tilladelse til omgørelse, jf. skatteforvaltningslovens § 29. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 18-09-2017

Journalnr: 16/0674713
Erstatning for tabt arbejdsfortjeneste
Klagen vedrører beskatning af erstatning for tabt arbejdsfortjeneste. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen til nul.
Afsagt: 29-09-2017

Journalnr: 16/0500986
Fradrag for tab på fordring
Klagen vedrører nægtet fradrag for tab på fordring. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 22-09-2017

Journalnr: 16/0673045
Genoptagelse af skatteansættelsen
SKAT har givet afslag på anmodning om genoptagelse af indkomstansættelsen for indkomstårene 2012 og 2013. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 18-09-2017

Journalnr: 13/0164432
Indsætninger på bankkonto
Klagen skyldes, at indsætninger på bankkonti er anset som løn. Spørgsmål om gyldighed. Landsskatteretten anser afgørelsen for gyldig og nedsætter forhøjelsen delvist.
Afsagt: 07-09-2017

Journalnr: 15/1500644
Inventar til lejlighed
SKAT har ikke godkendt fradrag for selskabets køb af inventar til lejlighed i den skattepligtige indkomst. SKAT har desuden pålagt selskabet til Indkomstregisteret (eIndkomst) at indberette skattepligtig værdi af fri bolig som forskellen mellem selskabets indtægtsførte husleje fra hovedanpartshavernes søn, og den beregnede husleje efter ligningslovens § 16, stk. 9 for den andel af lejemålet, som sønnen lejer. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 18-09-2017

Journalnr: 14/2926454
Kautionsforpligtelse
Sagen drejer sig om, hvorvidt en kautionsforpligtelse kan medtages på klagerens fradragskonto i K/S. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 12-09-2017

Journalnr: 16/1881390
Kompensationsbeløb for tab på investeringsbeviser
Der klages over, at SKAT har beskattet klageren af et kompensationsbeløb for tab på investeringsbeviser, som klageren erhvervede ret til i 2013, i 2011. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen til nul.
Afsagt: 29-09-2017

Journalnr: 16/1065382
Kompensationsbeløb for tab på investeringsbeviser
Der klages over, at SKAT har beskattet klageren af et kompensationsbeløb for tab på investeringsbeviser, som klageren erhvervede ret til i 2013. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 25-09-2017

Journalnr: 13/0014730
Lempelse efter ligningslovens § 33A
Klagen vedrører bindende svar om lempelse efter ligningslovens § 33A. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 25-09-2017

Journalnr: 13/0014765
Lempelse efter ligningslovens § 33A
Klagen vedrører bindende svar om lempelse efter ligningslovens § 33A. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 25-09-2017

Journalnr: 15/1500658
Maskeret udbytte
Klagen vedrører beskatning af maskeret udbytte i form af indbogenstande til lejlighed. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 18-09-2017

Journalnr: 15/1500669
Maskeret udbytte
Klagen vedrører beskatning af maskeret udbytte i form af indbogenstande til lejlighed. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 18-09-2017

Journalnr: 11/0303758
Maskeret udlodning
Klagen vedrører beskatning af maskeret udlodning vedrørende selskabs betaling af udgifter. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen delvist.
Afsagt: 15-09-2017

Journalnr: 16/1458224
Midler til velgørende foreninger
SKAT har afvist, at udbetale hele det beløb som foreningen har søgt om efter bekendtgørelsen om fordeling af midler til velgørende foreninger m.v. SKAT nedsætter beløbet som følge af, at betingelsen for udlodninger i § 3, stk. 2, nr. 3, ikke er opfyldt. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 29-09-2017

Journalnr: 14/3511272
Overførsel af underskud
Klagen skyldes, at underskud i klagers ægtefælles skattepligtige indkomst for 2013 overføres til klager. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 20-09-2017

Journalnr: 15/3246278
Skattepligt
Klagen vedrører bindende svar om begrænset skattepligt. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 18-09-2017

Journalnr: 15/3282904
Skattepligt
Klagen vedrører bindende svar om begrænset skattepligt. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 18-09-2017

Journalnr: 14/3418089
Studierejse
Klagen vedrører nægtet fradrag for udgifter til studierejse. Landsskatteretten godkender fradrag i overvejende omfang.
Afsagt: 13-09-2017

Journalnr: 15/0393824
Tab på aktier og fordring
Klagen vedrører fradrag for tab på aktier og fordring. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 20-09-2017

Journalnr: 16/1695144
Tilbagefordeling
Der klages over, at SKAT har givet afslag på tilbagefordeling af en skattepligtig erstatning, som er erhvervet i 2014. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 22-09-2017

Journalnr: 15/3246237
Udbetalinger fra pensionsordning
Klageren har anmodet SKAT om at bekræfte, at udbetalinger vedrørende indbetalinger fra klagerens arbejdsgiveradministrerede ratepension kan ske skattefrit. SKAT har nægtet dette, da indbetalingerne er anset for at være bortseelsesberettigede. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 20-09-2017

Journalnr: 13/5393629
Yderligere A-skat og AM-bidrag
Klagen vedrører afkrævningen af yderligere A-skat og AM-bidrag. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen til nul.
Afsagt: 28-09-2017

Journalnr: 13/4945739
Ændring i sambeskattet selskab
SKAT har ændret indkomsten for datterselskabet, idet der ikke er godkendt fradrag for ukurans nedskrivning på datterselskabets varelager. Landsskatteretten har ændret SKATs afgørelse for datterselskabet, og sambeskatningsindkomsten for selskabet ændres som følge heraf.
Afsagt: 18-09-2017

Journalnr: 16/0108407
Modregning
SKAT har foretaget modregning i klagerens erstatning for langvarig sigtelse efter retsplejelovens § 1018 h til dækning af gæld vedrørende bøde til politi. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 28-09-2017

 

Nyt fra EU-domstolen

Retsliste 30-10-2017 - 28-11-2017

Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.

Den 16-11-2017 dom i C-658/15 Etableringsfrihed Robeco Hollands Bezit m.fl.
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - direktiv 2004/39/EF - markeder for finansielle instrumenter - artikel 4, stk. 1, nr. 14) - begrebet »reguleret marked« - anvendelsesområde - system, hvori medvirker dels mæglere, der repræsenterer investorerne, dels agenter for »open end«-investeringsselskaber, der har pligt til at udføre ordrer, som er forbundet med deres fonde

Tidligere dokument: C-658/15 Etableringsfrihed Robeco Hollands Bezit m.fl. - Dom

Den 23-11-2017 dom i C-292/16 Etableringsfrihed A
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - etableringsfrihed - direkte beskatning - selskabsskat - direktiv 90/434/EØF - artikel 10, stk. 2 - tilførsel af aktiver - ikke-hjemmehørende fast driftssted, der i forbindelse med en tilførsel af aktiver overføres til et ligeledes ikke-hjemmehørende modtagende selskab - retten for den medlemsstat, hvori det indskydende selskab er hjemmehørende, til at beskatte overskud eller kapitalvinding af dette driftssted, som er opstået som følge af tilførslen af aktiver - national lovgivning, som fastsætter omgående beskatning af overskuddet eller kapitalvindingen i det år, hvor overdragelsen har fundet sted - opkrævning af den skyldige skat som indkomst i det skatteår, hvor tilførslen af aktiver har fundet sted

Tidligere dokument: C-292/16 Etableringsfrihed A - Dom
Tidligere dokument: C-292/16 Etableringsfrihed A - Indstilling
Tidligere dokument: C-292/16 A - Ny sag

 

Indstillinger
C-398/16 Etableringsfrihed X

Sagen omhandler:

Præjudiciel forelæggelse - selskabsskat - etableringsfrihed - et hjemmehørende moderselskabs fradrag for renter af et lån til erhvervelse af andele i et udenlandsk datterselskab - et ikke-hjemmehørende moderselskabs fradrag for værditabet af andelene i det ikke-hjemmehørende datterselskab som følge af en ændring af valutakursen - konsolideret koncern

Generaladvokatens indstilling:

Artikel 49 TEUF:

- Er til hinder for en national bestemmelse, hvorefter et moderselskab hjemmehørende i en medlemsstat ikke kan fradrage renter for et lån forbundet med betaling af kapital i et datterselskab hjemmehørende i en anden medlemsstat, hvorimod moderselskabet kunne være begunstiget af dette fradrag, hvis der var tale om et datterselskab hjemmehørende i samme medlemsstat som moderselskabet.

- Er ikke til hinder for en national lovgivning, hvorefter et moderselskab hjemmehørende i en medlemsstat ikke fra sit overskud kan fradrage negative forskelle (tab) afledt af ændringer i valutakursen vedrørende størrelsen af dets andele i et datterselskab hjemmehørende i en anden medlemsstat, når den samme lovgivning ikke samtidig beskatter indtægter (overskud) afledt af sådanne ændringer.


Nyt fra EU

Nyt fra Kommissionen

Commission gathers views on how to tax the digital economy fairly and effectively

 

Nyt fra Folketinget

Nye dokumenter vedrørende lovforslag

L 17 Forslag til lov om ændring af kulbrinteskatteloven, lov om ansættelse og opkrævning m.v. af skat ved kulbrinteindvinding, lov om fremskyndet tilbagebetaling af visse afgifter og fusionsskatteloven. (Lempelse af beskatningen af kulbrintevirksomhed for visse investeringer og afskaffelse af forskudsmomsordningen m.v.).

Bilag

Bilag 3

Fastsat tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

L 63 Forslag til lov om indgåelse af dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem Danmarks og Azerbaijan.

Bilag

Bilag 2

Fastsat tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

Spørgsmål og svar

Spm. 1

Spm. om, i hvilket omfang dobbeltbeskatningsoverenskomsten sikrer mod hvidvask af penge, til skatteministeren

Spm. 2

Spm. om, i hvilket omfang dobbeltbeskatningsoverenskomsten sikrer mod, at dobbeltbeskatningsoverenskomsten kan bruges til at unddrage indkomster, der burde beskattes i Danmark, til skatteministeren

L 64 Forslag til lov om ændring af skatteforvaltningsloven og forskellige andre love. (Begrænsning af SKATs mulighed for at tilbagekalde bindende svar ved værdiansættelse af aktiver, ensretning af værnetingsregler ved indbringelse af skattesager, udvidelse af skattefriheden for statslige godtgørelser til asbestofre m.fl., m.v.).

Bilag

Bilag 3

Fastsat tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

L 64 A Forslag til lov om ændring af skatteforvaltningsloven og ligningsloven. (Ensretning af værnetingsregler ved indbringelse af skattesager, udvidelse af skattefriheden for statslige godtgørelser til asbestofre m.v.).

Bilag

Bilag 3

Fastsat tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

L 64 B Forslag til lov om ændring af skatteforvaltningsloven. (Begrænsning af SKATs mulighed for at tilbagekalde bindende svar ved værdiansættelse af aktiver).

Bilag

Bilag 3

Fastsat tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

Almindelig del

Bilag

Bilag 28

Program for ekspertmødet om skat og dele- og platformsøkonomi den 9. november 2017

Bilag 31

Henvendelse af 24/10-17 fra Sven-Erik Sandberg vedrørende forskelsbehandlingen af samlevendes skattebetaling

Bilag 32

Samlenotat om rådsmøde (ECOFIN) den 7/11-17

Bilag 33

Henvendelse af 26/10-17 fra Arne Schmidt, Grenaa vedr. lagerbeskatningsordningen

Bilag 34

Præsentation fra Søfartens Lederes foretræde i Skatteudvalget den 26/10-17

Bilag 36

Orientering om åbningskrivelse vedrørende manglende gennemførelse af CBE-direktiv (SKM: 99494)

Spørgsmål og svar

Spm. 36

Vil ministeren redegøre for skattegabets udvikling fra 2011 til 2015?  Svar  

Spm. 42

Ministeren bedes oplyse, hvordan det nye toldsystem vil påvirke de forskellige typer og størrelser af danske virksomheder, herunder de administrative byrder for små og mellemstore danske virksomheder.  Svar  

Spm. 45

Ministeren bedes med udgangspunkt i tabel 1 og 2 i svaret på SAU alm. del (2016-17) – spørgsmål 624 foretage en opdatering, hvor det beregningsmæssige grundlag er Enhedslistens progressive skattetrappe inklusive lønindkomst og kapital- og aktieindkomst samt fjernelse af det skrå skatteloft, som det fremgår af svaret på SAU alm. del (2016-17) – spørgsmål 264.  Svar  

Spm. 46

I forlængelse af svaret på SAU alm. del (2016-17) – spørgsmål 512 bedes ministeren redegøre for provenuet, hvis man erstatter de nuværende regler for fradrag for finansieringsomkostninger med regler, der betyder, at man maksimalt kan fradrage finansieringsomkostninger svarende til markedsrenten, f.eks. CIBOR/CITA-renten det seneste år. Ministeren bedes opgøre dette provenu i umiddelbar virkning, efter tilbageløb og efter adfærd samt i varig virkning.  Svar  

Spm. 51

Ministeren bedes i forlængelse af svar på SAU alm. del (2016-17) – spørgsmål 624 redegøre for, hvad den gennemsnitlige indkomst for percentilerne i tabel 1 og 2 er, ud fra det samme indkomstbegreb, som er anvendt i tabel 1 og 2.  Svar  

Spm. 658

Ministeren bedes oplyse andel og størrelse på beløbet af restancemassen i antal kroner, der hidrører fra gæld relateret til konkurser.  Svar  

Spm. 659

Ministeren bedes oplyse andel og størrelse på beløb af restancemassen i antal kroner, der hidrører fra gæld relateret til tvangsopløsninger.  Svar  

Spm. 664

Ministeren bedes redegøre for, hvad det vil koste i provenu, hvis danske virksomheder får fuldt fradrag for repræsentationsudgifter og man dermed ophæver sondringen mellem reklame og repræsentation.  Svar  

Spm. 665

Hvor mange skattesager vurderes der årligt at være, som vedrører sondringen mellem reklame- og repræsentationsudgifter?  Svar  

Spm. 666

Hvor mange ressourcer vurderes det, at danske virksomheder henholdsvis SKAT benytter på at administrere og kontrollere sondringen mellem reklame og repræsentationsudgifter?  Svar  

Spm. 667

Hvad vil den samfundsøkonomiske effekt være af at ophæve sondringen mellem reklame- og repræsentationsudgifter?  Svar