SkatteMail 2018, uge 21

Kære Læser

Denne uges SkatteMail indeholder bl.a. en sag fra Landsskatteretten om udbetaling af skattefri rejsegodtgørelserfandt. Landsskatteretten fandt, at et selskab havde påvist, at det havde ført tilstrækkelig kontrol med udbetaling af skattefri rejsegodtgørelser til sine medarbejdere. Tilstedeværelsen af bagatelagtige fejl fandtes ikke at kunne føre til et andet resultat. SKATs afgørelse, hvorefter godtgørelser til alle ansatte var anset for skattepligtige, blev derfor tilsidesat.

God læselyst.

Flemming L. Bach


 

Indhold

Artikler og interessante links
Biler
Fradrag i forbindelse med fredskov
Egen drift-undersøgelse af 30 sager i SKAT og Landsskatteretten
Ansøgninger om udbytterefusion kan være gået tabt i SKAT
Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde

Bindende svar
Fast driftssted, begrænset skattepligt

Afgørelser
Udbetaling af skattefri rejsegodtgørelser
Omkostningsgodtgørelse - krav overdraget til bistandsyder

Domme
Kursgevinst - udøve en ejers - rådighed - værdiansættelse
Rentebeskatning - uerholdelighed - skærpet bevisbyrde - forlænget ligningsfrist
Creditlempelse - virksomhedsskatteordningen - samt negativ virksomhedsindkomst

Nye straffesager

Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste

Lovstof
Nyt fra Høringsportalen

Nyt fra Folketinget
Vedtagne lovforslag
Nye dokumenter vedrørende lovforslag
Nye dokumenter vedrørende almindelig del

 

Artikler og interessante links

BDO

Biler

I denne guide finder du praktisk viden om de skatte-, moms- og afgiftsregler, der knytter sig til biler.

Deloitte

Fradrag i forbindelse med fredskov

Få svar på, hvilke skatteregler der er gældende i forbindelse med fredskov

Folketingets Ombudsmand

Egen drift-undersøgelse af 30 sager i SKAT og Landsskatteretten

Ombudsmandens redegørelse

Folketingets Ombudsmand

Ansøgninger om udbytterefusion kan være gået tabt i SKAT

I en årrække frem til 2016 registrerede og journaliserede SKAT ikke ansøgninger om udbytterefusion korrekt. SKAT manglede derfor overblik over sagerne, og ansøgninger kan være gået tabt.

Folketingets Ombudsmand

Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde

Ved Landsskatteretten kan en klager anmode om at få lejlighed til at udtale sig mundtligt for retten under et retsmøde. Landsskatteretten kan undlade at imødekomme anmodningen, hvis denne fremgangsmåde efter forholdene må anses for overflødig.

Nogle aktører på skatteområdet udtrykte over for ombudsmanden utilfredshed med Landsskatterettens praksis for afskæring af retsmøder.

 

Nye afgørelser mv. offentliggjort af Skatteforvaltningen

Bindende svar: Fast driftssted, begrænset skattepligt

SKM2018.238.SR

Skatterådet bekræftede, at et udenlandsk selskabs medarbejder gennem tilsyn med og ydelse af marketingsupport til en ekstern forhandler, der er ansvarlig for salget af koncernens produkter i Danmark, vil udgøre et fast driftssted for selskabet. Medarbejderens beføjelser over for tredjemand er ikke afgørende for at statuere fast driftssted efter den nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomst artikel 5, stk. 5. Skatterådet lægger vægt på medarbejderens afgørende rolle i forhold til kontakt med kunder før og efter salg af selskabets produkter, ansvar for tilgængelighed af selskabets produkter i Danmark samt medarbejderens branchekendskab og tidligere rolle i det danske selskab

 

Afgørelse: Udbetaling af skattefri rejsegodtgørelser

SKM2018.240.LSR

Landsskatteretten fandt, at et selskab havde påvist, at det havde ført tilstrækkelig kontrol med udbetaling af skattefri rejsegodtgørelser til sine medarbejdere. Tilstedeværelsen af bagatelagtige fejl fandtes ikke at kunne føre til et andet resultat. SKATs afgørelse, hvorefter godtgørelser til alle ansatte var anset for skattepligtige, blev derfor tilsidesat.

 

Afgørelse: Omkostningsgodtgørelse - krav overdraget til bistandsyder

SKM2018.239.LSR

En anmodning om omkostningsgodtgørelse vedrørende udgifter til sagkyndig bistand i forbindelse med en klage til Skatteankenævnet kunne ikke imødekommes, idet det ikke fandtes godtgjort, at den godtgørelsesberettigede var forpligtet til at betale udgifterne vedrørende den sagkyndige bistand.

 

Dom: Kursgevinst - udøve en ejers - rådighed - værdiansættelse

SKM2018.244.ØLR

Skatteyderen havde erhvervet en aktieoption fra ejeren af 49 % af aktierne i et aktieselskab. Samtidig med at ejeren af aktierne solgte sine aktier til tredjemand (ejeren af de resterende 51 % af aktierne), udnyttede skatteyderen optionen, og også disse aktier blev erhvervet af den samme tredjemand.

Efter en samlet vurdering af de indgående aftaler fandt landsretten, at det ikke var godtgjort, at skatteyderen skulle erhverve de aktier, der var omfattet af aktieoptionen, med henblik på reelt at udøve en ejers rådighed over aktierne. Efter de foreliggende oplysninger måtte udnyttelsen af aktieoptionen derimod anses for sket under sådanne omstændigheder, at skatteyderens betaling for aktierne og modtagelsen af salgsprisen reelt skete ved differenceafregning i forbindelse med én samlet transaktion.

Dette indebar, at aftalen rent faktisk kunne opfyldes på anden måde end ved levering, hvorfor betingelsen i kursgevinstlovens § 30, stk. 3, jf. stk. 1, nr. 5, ikke var opfyldt. Der var derfor ikke grundlag for at undtage optionen fra beskatning efter kursgevinstlovens § 29, og beskatningen skulle derfor ske efter reglerne om finansielle kontrakter i kursgevinstlovens kapitel 6.

Eftersom skatteyderen ikke havde selvangivet gevinsten på optionen (lagerbeskatning) havde SKAT været berettiget til at fastsætte gevinsten skønsmæssigt. Skatteyderen påberåbte sig bl.a. TSS-cirkulære 2000-09 og 2000-10, men landsretten fandt ikke grundlag for at fastslå, at det af SKATs skøn var udøvet på et forkert grundlag eller havde ført til et åbenbart urimeligt resultat.

Landsretten stadfæstede derfor byrettens dom, hvorved Skatteministeriet var blevet frifundet.

 

Dom: Rentebeskatning - uerholdelighed - skærpet bevisbyrde - forlænget ligningsfrist

SKM2018.243.BR

Sagsøgeren havde ydet lån til et selskab, som han var direktør i og ejer af. Der var løbende beregnet renter af lånet, men sagsøgeren modtog ikke betaling af renterne. Ved udløbet af hvert af de omtvistede indkomstår skete der derimod en gældseftergivelse.

Sagen angik spørgsmålet, om sagsøgeren kunne fradrage de pågældende renteindtægter pga. den manglende betaling. Afgørende var, om renterne var uerholdelige.

Retten bemærkede, at da der var tale om et mellemværende mellem interesseforbundne parter, påhvilede der sagsøgeren en skærpet bevisbyrde.

Retten fandt ikke, at sagsøgeren havde løftet denne bevisbyrde, herunder kunne gældseftergivelserne ikke i sig selv tages som udtryk for, at gælden var uerholdelig.

Retten lagde derimod vægt på, at sagsøgeren som ejer af selskabet løbende lånte selskabet penge, at han ikke på noget tidspunkt forsøgte at forhindre et økonomisk tab i forbindelse med de løbende udlån, at det fremgik af de af sagsøgeren underskrevne ledelsesberetninger i selskabets årsrapporter, at der forventedes en øget aktivitet fremover og dermed en øget indtjening/positivt resultat af virksomhedens drift fremover, og at sagsøgeren havde forklaret, at han hele tiden troede, virksomheden ville begynde at give overskud.

Det forhold, at selskabet havde økonomiske vanskeligheder og løbende underskud i alle årene, kunne heller ikke føre til et andet resultat.

Videre fandt retten, at den forlængede ligningsfrist fandt anvendelse, jf. skatteforvaltningslovens § 26, stk. 5, da sagsøgeren var ejer af og direktør i selskabet og dermed omfattet af personkredsen i skattekontrollovens § 3 B, og da ansættelsen angik en kontrolleret transaktion.

 

Dom: Creditlempelse - virksomhedsskatteordningen - samt negativ virksomhedsindkomst

SKM2018.241.ØLR

En skattepligtig, der anvendte virksomhedsskatteordningen, drev virksomhed i flere lande. Den samlede virksomhedsindkomst var negativ, men i Sverige gav virksomheden overskud, og der var betalt skat i Sverige.

Det følger af virksomhedsskattelovens § 2, stk. 3, at såfremt den skattepligtige driver flere virksomheder, behandles samtlige virksomheder som én virksomhed. Som en konsekvens heraf havde den skattepligtige ikke betalt skat i Danmark af overskuddet af virksomheden i Sverige, idet det samlede resultat af virksomhederne, der var omfattet af virksomhedsordningen, var negativt.

Ligningslovens § 33 skulle ud fra dens ordlyd og forarbejder, sammenholdt med artikel 25 i den nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomst, forstås sådan, at adgangen til creditlempelse som følge af dobbeltbeskatning forudsætter, at der var sket beskatning i Danmark af den indkomst, som var blevet beskattet i udlandet.

Det forhold, at det i Sverige beskattede overskud havde haft betydning for størrelsen af det samlede underskud efter virksomhedsordningen og dermed størrelsen af det fradrag, som den skattepligtige efter virksomhedsskattelovens § 13, stk. 3, havde fået i den danske personlige indkomst, kunne ikke i sig selv føre til, at der forelå dobbeltbeskatning.

Landsretten stadfæstede derfor byrettens dom, hvorved Skatteministeriet var blevet frifundet.

 

Nye straffesager

SKM2018.242.ØLR

Straf - registreringsafgift - motorcykler

T var tiltalt for med forsæt til unddragelse af registreringsafgift at have afgivet urigtige eller vildledende oplysninger eller fortiet oplysninger til brug for afgiftskontrollen, idet T i perioden 01.04.10-31.05.12 har angivet 1.669.558 kr. mindre i registreringsafgift vedrørende 35 motorcykler, end der skulle have været angivet. T havde derved unddraget for 1.669.558 kr. i registreringsafgift.

T forklarede, at overskuddet i virksomheden i 2008 var mellem 1,1 mio. og 1,2 mio. kr., men det herefter faldt til mellem 700.000 og 900.000 kr. om året og igen faldt fra og med 2010. T var sygemeldt som følge af et færdselsuheld i en periode på ca. 1½ år fra oktober 2006 og afsonede en tidligere dom i en periode på ca. 4 måneder frem til sin prøveløsladelse den 22. september 2012 og var i øvrigt ikke ret meget i virksomheden i den omhandlede periode.

Byretten fandt T skyldig i tiltalen på nær en enkelt motorcykel, hvor SKATs forklaring om beregning af registreringsafgiften var meget usikker og T's opgørelse ikke kunne tilsidesættes. T kan ikke unddrage sig ansvaret for den urigtige indberetning ved at uddelegere indberetningen til en eller flere ansatte. T måtte på trods af fravær have haft en viden om driften i virksomheden, særligt på et så afgørende punkt, om der var overskud i virksomheden. T idømtes 1 års fængsel betinget med vilkår om samfundstjeneste samt en tillægsbøde på 825.000 kr.

Landsretten stadfæstede byretsdommen.

 

Nyt fra EU-domstolen

Retsliste 28-05-2018 - 26-06-2018

Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.

Den 30-05-2018 dom i C-517/16 Social sikring af vandrende arbejdstagere og selvstændige erhvervsdrivende Czerwinski
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - social sikring af vandrende arbejdstagere - koordinering af de sociale sikringsordninger - forordning (EF) nr. 883/2004 - materielt anvendelsesområde - artikel 3 - erklæring fra medlemsstaterne i henhold til artikel 9 - overgangspension - kvalificering - lovbestemte efterlønsordninger - ikke-anvendelse af reglen om sammenlægning af perioder i henhold til artikel 66

Tidligere dokument: C-517/16 Social sikring af vandrende arbejdstagere og selvstændige erhvervsdrivende Czerwinski - Dom

Den 31-05-2018 dom i C-382/16 Etableringsfrihed Hornbach-Baumarkt
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - etableringsfrihed - selskabsskat - en medlemsstats lovgivning - fastlæggelse af den skattepligtige indkomst for selskaber - fordel, som et hjemmehørende selskab vederlagsfrit indrømmer et ikke-hjemmehørende selskab, som det befinder sig i et afhængighedsforhold til - berigtigelse af det hjemmehørende selskabs skattepligtige indkomst - ingen berigtigelse af den skattepligtige indkomst i tilfælde af, at et hjemmehørende selskab indrømmer et andet hjemmehørende selskab, som det befinder sig i et sådant forhold til, den samme fordel - restriktion for etableringsfriheden - begrundelse

Tidligere dokument: C-382/16 Etableringsfrihed Hornbach-Baumarkt - Dom
Tidligere dokument: C-382/16 Etableringsfrihed Hornbach-Baumarkt - Indstilling
Tidligere dokument: C-382/16 Hornbach-Baumarkt - Ny sag

Den 31-05-2018 dom i T-160/16 Statsstøtte Groningen Seaports m.fl. mod Kommissionen
Fiskale bestemmelser

Skattefritagelse, havne. Sag anlagt den 15. april 2016 - Groningen Seaports m.fl. mod Kommissionen

Den 05-06-2018 indstilling i C-135/17 Frie kapitalbevægelser X
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - frie kapitalbevægelser - artikel 56 EF og 57 EF - kapitalbevægelser mellem medlemsstaterne og tredjelande - restriktioner - »standstill«-klausul - direkte investeringer - lovgivning i en medlemsstat om beskatning af indtægter fra selskaber med hjemsted i udlandet - begrundelse - bekæmpelse af rent kunstige arrangementer - afbalanceret fordeling af beskatningskompetencen - opretholdelse af en effektiv skattekontrol

Tidligere dokument: C-135/17 Frie kapitalbevægelser X (Sociétés intermédiaires établies dans des pays tiers) - Dom
Tidligere dokument: C-135/17 Frie kapitalbevægelser X - Indstilling
Tidligere dokument: C-135/17 X - Ny sag

Den 12-06-2018 dom i C-650/16 Etableringsfrihed Bevola og Jens W. Trock
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - artikel 49 TEUF - selskabsskat - etableringsfrihed - hjemmehørende selskab - skattepligtigt overskud - skattelempelse - fradrag for tab i hjemmehørende faste driftssteder - tilladelse - fradrag for tab i ikke-hjemmehørende faste driftssteder - udelukkelse - undtagelse - tilvalgsordning for international sambeskatning

Tidligere dokument: C-650/16 Etableringsfrihed Bevola og Jens W. Trock - Dom
Tidligere dokument: C-650/16 Etableringsfrihed Bevola og Jens W. Trock - Indstilling

Den 21-06-2018 dom i C-480/16 Fri udveksling af tjenesteydelser Fidelity Funds m.fl.
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - frie kapitalbevægelser og frihed til at foretage betalinger - restriktioner - beskatning af udbytter, der modtages af institutter for kollektiv investering i værdipapirer (investeringsinstitutter) - udbytter, som selskaber hjemmehørende i en medlemsstat betaler til ikke-hjemmehørende investeringsinstitutter - fritagelse for udbytter, som selskaber hjemmehørende i en medlemsstat betaler til hjemmehørende investeringsinstitutter - begrundelser - afbalanceret fordeling af beskatningskompetencen mellem medlemsstaterne - sammenhængen i beskatningsordningen - proportionalitet

Tidligere dokument: C-480/16 Fri udveksling af tjenesteydelser Fidelity Funds m.fl. - Dom
Tidligere dokument: C-480/16 Fidelity Funds - Ny sag
Tidligere dokument: C-480/16 Fri udveksling af tjenesteydelser Fidelity Funds - Indstilling

 

Høringsportalen

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetningspligter m.v. efter skattekontrolloven
Oprettelsesdato: 22-05-2018
Høringsfrist: 15-06-2018

Bekendtgørelse om varetagelse af told- og skatteforvaltningens opgaver
Oprettelsesdato: 22-05-2018
Høringsfrist: 15-06-2018

Bekendtgørelse om klage, herunder i personalesager, og delegering af udnævnelses- og afskedigelseskompetence i Skatteministeriet
Oprettelsesdato: 22-05-2018
Høringsfrist: 15-06-2018

 

Nyt fra Folketinget

Nye dokumenter vedrørende lovforslag

L 207 Forslag til lov om ændring af fusionsskatteloven. (Beskatning af løbende indtægter ved grænseoverskridende omstruktureringer).

Bilag

Bilag 6

Betænkning afgivet den 24. maj 2018

Spørgsmål og svar

Spm. 1

Spm. om kommentar til henvendelsen af 8/5-18 fra FSR-danske revisorer, til skatteministeren

Spm. 2

Spm. om ministeren er vidende om andre sager vedrørende utilsigtet anvendelse af fusionsskattelovens regler om grænseoverskridende selskabsmæssige omstruktureringer med tilbagevirkende kraft for at undgå beskatning af indkomst optjent her i landet, til skatteministeren

L 226 Forslag til lov om ændring af lov om inddrivelse af gæld til det offentlige og forskellige andre love og om ophævelse af lov om forsøg med eftergivelse af gæld til det offentlige for socialt udsatte grupper. (Forenkling af regler om inddrivelse af gæld til det offentlige m.v. og forældelseshåndtering m.v.).

Spørgsmål og svar

Spm. 5

Spm. om at redegøre nærmere for konsekvenserne af ændringsforslag nr. 3, til skatteministeren

L 227 Forslag til lov om ændring af afskrivningsloven og ligningsloven. (Højere skattefradrag for udgifter til forsøgs- og forskningsvirksomhed)

Bilag

Bilag 6

Betænkning afgivet den 24. maj 2018

Spørgsmål og svar

Spm. 1

Spm. om kommentar til henvendelse af 30/4-18 fra KPMG Acor Tax, til skatteministeren

L 237 Forslag til lov om ændring af selskabsskatteloven og forskellige andre love. (Justering af reglerne om fast driftssted ved investering via transparente enheder, beskatning af beløb vedrørende tilbagebetalte provisioner, EU-retlig tilpasning af reglerne vedrørende udenlandske pensionsinstitutters investeringer i fast ejendom og bestemmelser i momsloven om momsfritagelse for selvstændige grupper, og justering af værnsregler, der sikrer beskatning af udbytter m.v.).

Bilag

Bilag 14

Plancher anvendt den 22. maj 2018 under den teknisk gennemgang af dele af lovforslaget, fra Skatteministeriet

Bilag 15

Ændringsforslag, fra skatteministeren

Bilag 16

Henvendelse af 23/5-18 fra KPMG Acor Tax

Bilag 17

Henvendelse af 23/5-18 fra KPMG Acor Tax

Bilag 18

Betænkning afgivet den 24. maj 2018

Spørgsmål og svar

Spm. 1

Spm. om kommentar til henvendelsen af 25/4-18 fra KPMG Acor Tax, til skatteministeren

Spm. 2

Spm. om kommentar til henvendelsen af 8(5-18 fra KPMG Acor Tax, til skatteministeren

Spm. 3

Spm. om regeringen er vidende eller agter at undersøge, om der har været bevidst snyd med det oplyste brændstofforbrug, således at biler har fremstået med et lavere brændstofforbrug, end hvad brændstofforbruget reelt har været, til skatteministeren

Spm. 4

Spm. om baggrunden for, at det foreslås, at ændringerne vedrørende den EU-retlige tilpasning af beskatning af ikke-hjemmehørende pensionsinstitutters investeringer i fast ejendom skal have tilbagevirkende kraft til 2013, til skatteministeren

Spm. 6

Spm. om at redeg're nærmere for justeringen af reglerne for, hvornår der udøves erhvervsmæssig virksomhed med fast driftssted i Danmark, herunder om de foreslåede justeringer går imod OECD’s modeloverenskomst, til skatteministeren

Spm. 7

Spm., om at kommentere henvendelsen af 11/5-18 fra KPMG ACOR TAX, til skatteministeren

Spm. 8

Spm. om kommentar til henvendelsen af 14/5-18 fra Bryggeriforeningen, til skatteministeren

Spm. 9

Spm. om kommentar til henvendelsen af 14/5-18 fra FSR - danske revisorer, til skatteministeren

Spm. 10

Spm. om, hvordan lovforslagets vil påvirke prissætningen på henholdsvis elbiler, opladningshybridbiler og brintbiler overfor tilsvarende konventionelle køretøjer i tilsvarende bilklasser, til skatteministeren

Spm. 11

Spm. om, hvor meget ministeren forventer, at brændstofforbruget vil stige for henholdsvis de tre mest solgte elbiler, opladningshybridbiler og brintbiler med den nye WLTP-metode i forhold til den nuværende NEDC-metode, til skatteministeren

Spm. 12

Spm., i det tilfælde, at de miljøvenlige biltypers brændstofforbrug stiger mere end 21 pct. med den nye WLTP-metode, og derved bliver relativt dyrere end konventionelle og mindre miljøvenlige biler, er ministeren da indstillet på at drøfte med Folketinget, hvordan dette kan imødegås, til skatteministeren

Spm. 13

Spm. om at redegøre for konsekvenserne ved at ændre moderationssatsen fra at være baseret på ”udleveret” til ”fremstillet” mængder øl, til skatteministeren

Spm. 14

Spm. om det fortsat er vurderingen, at ændringen, af hvordan afgiftsbegunstigelserne i ølmoderationsordningen opgøres, vil gavne små og mellemstore producenter, til skatteministeren

Spm. 15

Spm. om at give konkrete eksempler på, hvordan henholdsvis trafikselskaber og kunstnere vil blive påvirket af lovforslaget i forhold til deres praksis i dag i relation til momsfritagelse for selvstændige grupper, til skatteministeren

Spm. 16

Spm. om at kommentere kritikken i høringssvaret fra ATAX – Arbejdsgiver forening for persontransport, jf. bilag 3, s. 3, til skatteministeren

Spm. 17

Spm. om, hvad årsagen er til, at der efter de gældende regler i fusionsskatteloven ikke er mulighed for skattefrit at gennemføre en skattefri fusion mellem en andelskasse og en sparekasse eller mellem en andelskasse og et selskab, der har tilladelse til at drive pengeinstitutvirksomhed, til skatteministeren

Spm. 18

Spm. om at uddybe, hvilke kriterier der skal være opfyldt for, at investeringsinstitutter, transparente enheder m.v. bedriver næringsvirksomhed i Danmark, til skatteministeren

Spm. 19

Spm. om at kommentere og vurdere konsekvenserne, hvis det generelt bestemmes, at deltagelse i et dansk skattetransparent selskab medfører fast driftssted i Danmark, men at Folketinget så samtidig undtager deltagelse i selskaber, der opfylder de foreslåede krav i det foreslåede stk. 7 i selskabsskattelovens § 2, jf. lovforslagets § 1, nr. 3, til skatteministeren

Spm. 20

Spm. om kommentar til henvendelsen af 16/5-18 fra Forsikring & Pension, Dansk Industri, Finans Danmark, Dansk Erhverv og DVCA, til skatteministeren

Spm. 21

Spm. om, hvilke konsekvenser det vil have, hvis § 14 udgår af lovforslaget og overvejelser om at udskyde behandlingen af denne del af lovforslaget til næste folketingsår, til skatteministeren

Spm. 22

Spm. om, hvornår ministeren og Skatteministeriet blev klar over, at den nye metode til fastsættelse af brændstofforbrug for visse biler ville medfører et øget skatteprovenu, til skatteministeren

Spm. 23

Spm. om at redegøre for, om der har været bevidst snyd med det oplyste brændstofforbrug, således at biler har fremstået med et lavere brændstofforbrug, end hvad brændstofforbruget reelt har været, til skatteministeren

Spm. 24

Spm. om at redegøre for og uddybe, på hvilket grundlag ministeren konkluderer, at ”(…) der ikke er grundlag for at formode, at der har været snydt bevidst med det oplyste brændstofforbrug (…)”, til skatteministeren

Spm. 25

Spm. om, hvad regeringens holdning er i spørgsmålet, hvor EU-Parlamentet den 19. april 2018 vedtog en ændring af typegodkendelsesforordningen, der udvider mulighederne for stikprøvekontrol, til skatteministeren

Spm. 26

Spm. om at opstille nogle eksempler der viser betydningen af indførelsen af WLTP-metoden til måling af brændstofforbrug fremfor den nuværende NECD-metode, til skatteministeren

Spm. 27

Spm. om ministeren vil stille ændringsforslag om deling af lovforslaget, hvorved den del af lovforslaget, som vedrører justering af reglerne vedrørende fast driftssted udskilles i et selvstændigt forslag, til skatteministeren

Spm. 28

Spm. om, hvad årsagen er til Finanstilsynets ændring af bekendtgørelse om fusion af en andelskasse med et andet pengeinstitut, til skatteministeren

Spm. 29

Spm. om at oplyse de provenumæssige konsekvenser af den EU-retlige tilpasning af beskatning af ikke-hjemmehørende pensionsinstitutters investeringer i fast ejendom, fra skatteministeren

Spm. 30

Spm. om ministeren vil stille ændringsforslag, der sikrer, at den EU-retlige tilpasning af beskatning af ikke-hjemmehørende pensionsinstitutters investeringer i fast ejendom får kortest mulig tilbagevirkende kraft, fra skatteministeren

Spm. 31

Spm. om kommentar til henvendelsen af 23/5-18 fra KPMG Acor Tax, til skatteministeren

Spm. 32

Spm. om kommentar til henvendelsen af 23/5-18 fra KPMG Acor Tax, til skatteministeren

Spm. 33

Spm. om, hvilken dato man i Skatteministeriet blev klar over, at overgangen til WLTP-målemetoden ville kunne medføre et øget afgiftsprovenu for visse biler, til skatteministeren

L 237 A Forslag til lov om ændring af selskabsskatteloven og forskellige andre love. (Beskatning af beløb vedrørende tilbagebetalte provisioner, EU-retlig tilpasning af reglerne vedrørende udenlandske pensionsinstitutters investeringer i fast ejendom og bestemmelser i momsloven om momsfritagelse for selvstændige grupper og justering af værnsregler, der sikrer beskatning af udbytter m.v.).

Bilag

Bilag 14

Plancher anvendt den 22. maj 2018 under den teknisk gennemgang af dele af lovforslaget, fra Skatteministeriet

Bilag 15

Ændringsforslag, fra skatteministeren

Bilag 16

Henvendelse af 23/5-18 fra KPMG Acor Tax

Bilag 17

Henvendelse af 23/5-18 fra KPMG Acor Tax

Bilag 18

Betænkning afgivet den 24. maj 2018

Spørgsmål og svar

Spm. 1

L 237 - svar på spm. 1 om kommentar til henvendelsen af 25/4-18 fra KPMG Acor Tax, fra skatteministeren

Spm. 2

L 237 - svar på spm. 2 om kommentar til henvendelsen af 8/5-18 fra KPMG Acor Tax, fra skatteministeren

Spm. 3

L 237 - svar på spm. 3 om regeringen er vidende eller agter at undersøge, om der har været bevidst snyd med det oplyste brændstofforbrug, således at biler har fremstået med et lavere brændstofforbrug, end hvad brændstofforbruget reelt har været, fra skatteministeren

Spm. 4

L 237 - svar på spm. 4 om baggrunden for, at det foreslås, at ændringerne vedrørende den EU-retlige tilpasning af beskatning af ikke-hjemmehørende pensionsinstitutters investeringer i fast ejendom skal have tilbagevirkende kraft til 2013, fra skatteministeren

Spm. 6

L 237 - svar på spm. 6 om at redegøre nærmere for justeringen af reglerne for, hvornår der udøves erhvervsmæssig virksomhed med fast driftssted i Danmark, herunder om de foreslåede justeringer går imod OECD’s modeloverenskomst, fra skatteministeren

Spm. 7

L 237 - svar på spm. 7, om at kommentere henvendelsen af 11/5-18 fra KPMG ACOR TAX, fra skatteministeren

Spm. 8

L 237 - svar på spm. 8 om kommentar til henvendelsen af 14/5-18 fra Bryggeriforeningen, fra skatteministeren

Spm. 9

L 237 - svar på spm. 9 om kommentar til henvendelsen af 14/5-18 fra FSR - danske revisorer, fra skatteministeren

Spm. 10

L 237 - svar på spm. 10 om, hvordan lovforslagets vil påvirke prissætningen på henholdsvis elbiler, opladningshybridbiler og brintbiler overfor tilsvarende konventionelle køretøjer i tilsvarende bilklasser, fra skatteministeren

Spm. 11

L 237 - svar på spm. 11 om, hvor meget ministeren forventer, at brændstofforbruget vil stige for henholdsvis de tre mest solgte elbiler, opladningshybridbiler og brintbiler med den nye WLTP-metode i forhold til den nuværende NEDC-metode, fra skatteministeren

Spm. 12

L 237 - svar på spm. 12, i det tilfælde, at de miljøvenlige biltypers brændstofforbrug stiger mere end 21 pct. med den nye WLTP-metode, og derved bliver relativt dyrere end konventionelle og mindre miljøvenlige biler, er ministeren da indstillet på at drøfte med Folketinget, hvordan dette kan imødegås, fra skatteministeren

Spm. 13

L 237 - svar på spm. 13 om at redegøre for konsekvenserne ved at ændre moderationssatsen fra at være baseret på ”udleveret” til ”fremstillet” mængder øl, fra skatteministeren

Spm. 14

L 237 - svar på spm. 14 om det fortsat er vurderingen, at ændringen, af hvordan afgiftsbegunstigelserne i ølmoderationsordningen opgøres, vil gavne små og mellemstore producenter, fra skatteministeren

Spm. 15

L 237 - svar på spm. 15 om at give konkrete eksempler på, hvordan henholdsvis trafikselskaber og kunstnere vil blive påvirket af lovforslaget i forhold til deres praksis i dag i relation til momsfritagelse for selvstændige grupper, fra skatteministeren

Spm. 16

L 237 - svar på spm. 16 om at kommentere kritikken i høringssvaret fra ATAX – Arbejdsgiver forening for persontransport, jf. bilag 3, s. 3, fra skatteministeren

Spm. 17

L 237 - svar på spm. 17 om, hvad årsagen er til, at der efter de gældende regler i fusionsskatteloven ikke er mulighed for skattefrit at gennemføre en skattefri fusion mellem en andelskasse og en sparekasse eller mellem en andelskasse og et selskab, der har tilladelse til at drive pengeinstitutvirksomhed, fra skatteministeren

Spm. 18

L 237 - svar på spm. 18 om at uddybe, hvilke kriterier der skal være opfyldt for, at investeringsinstitutter, transparente enheder m.v. bedriver næringsvirksomhed i Danmark, fra skatteministeren

Spm. 19

L 237 - svar på spm. 19 om at kommentere og vurdere konsekvenserne, hvis det generelt bestemmes, at deltagelse i et dansk skattetransparent selskab medfører fast driftssted i Danmark, men at Folketinget så samtidig undtager deltagelse i selskaber, der opfylder de foreslåede krav i det foreslåede stk. 7 i selskabsskattelovens § 2, jf. lovforslagets § 1, nr. 3, fra skatteministeren

Spm. 20

L 237 - svar på spm. 20 om kommentar til henvendelsen af 16/5-18 fra Forsikring & Pension, Dansk Industri, Finans Danmark, Dansk Erhverv og DVCA, fra skatteministeren

Spm. 21

L 237 - svar på spm. 21 om, hvilke konsekvenser det vil have, hvis § 14 udgår af lovforslaget og overvejelser om at udskyde behandlingen af denne del af lovforslaget til næste folketingsår, fra skatteministeren

Spm. 22

L 237 - svar på spm. 22 om, hvornår ministeren og Skatteministeriet blev klar over, at den nye metode til fastsættelse af brændstofforbrug for visse biler ville medfører et øget skatteprovenu, fra skatteministeren

Spm. 23

L 237 - svar på spm. 23 om at redegøre for, om der har været bevidst snyd med det oplyste brændstofforbrug, således at biler har fremstået med et lavere brændstofforbrug, end hvad brændstofforbruget reelt har været, fra skatteministeren

Spm. 24

L 237 - svar på spm. 24 om at redegøre for og uddybe, på hvilket grundlag ministeren konkluderer, at ”(…) der ikke er grundlag for at formode, at der har været snydt bevidst med det oplyste brændstofforbrug (…)”, fra skatteministeren

Spm. 25

L 237 - svar på spm. 25 om, hvad regeringens holdning er i spørgsmålet, hvor EU-Parlamentet den 19. april 2018 vedtog en ændring af typegodkendelsesforordningen, der udvider mulighederne for stikprøvekontrol, fra skatteministeren

Spm. 26

L 237 - svar på spm. 26 om at opstille nogle eksempler der viser betydningen af indførelsen af WLTP-metoden til måling af brændstofforbrug fremfor den nuværende NECD-metode, fra skatteministeren

Spm. 27

L 237 - svar på spm. 27 om ministeren vil stille ændringsforslag om deling af lovforslaget, hvorved den del af lovforslaget, som vedrører justering af reglerne vedrørende fast driftssted udskilles i et selvstændigt forslag, fra skatteministeren

Spm. 28

L 237 - svar på spm. 28 om, hvad årsagen er til Finanstilsynets ændring af bekendtgørelse om fusion af en andelskasse med et andet pengeinstitut, fra skatteministeren

Spm. 29

L 237 - svar på spm. 29 om at oplyse de provenumæssige konsekvenser af den EU-retlige tilpasning af beskatning af ikke-hjemmehørende pensionsinstitutters investeringer i fast ejendom, fra skatteministeren

Spm. 30

L 237 - svar på spm. 30 om ministeren vil stille ændringsforslag, der sikrer, at den EU-retlige tilpasning af beskatning af ikke-hjemmehørende pensionsinstitutters investeringer i fast ejendom får kortest mulig tilbagevirkende kraft, fra skatteministeren

L 237 B Forslag til lov om ændring af selskabsskatteloven og kildeskatteloven. (Justering af reglerne om fast driftssted ved investering via transparente enheder).

Bilag

Bilag 14

Plancher anvendt den 22. maj 2018 under den teknisk gennemgang af dele af lovforslaget, fra Skatteministeriet

Bilag 15

Ændringsforslag, fra skatteministeren

Bilag 16

Henvendelse af 23/5-18 fra KPMG Acor Tax

Bilag 17

Henvendelse af 23/5-18 fra KPMG Acor Tax

Bilag 18

Betænkning afgivet den 24. maj 2018

Spørgsmål og svar

Spm. 1

L 237 - svar på spm. 1 om kommentar til henvendelsen af 25/4-18 fra KPMG Acor Tax, fra skatteministeren

Spm. 2

L 237 - svar på spm. 2 om kommentar til henvendelsen af 8/5-18 fra KPMG Acor Tax, fra skatteministeren

Spm. 3

L 237 - svar på spm. 3 om regeringen er vidende eller agter at undersøge, om der har været bevidst snyd med det oplyste brændstofforbrug, således at biler har fremstået med et lavere brændstofforbrug, end hvad brændstofforbruget reelt har været, fra skatteministeren

Spm. 4

L 237 - svar på spm. 4 om baggrunden for, at det foreslås, at ændringerne vedrørende den EU-retlige tilpasning af beskatning af ikke-hjemmehørende pensionsinstitutters investeringer i fast ejendom skal have tilbagevirkende kraft til 2013, fra skatteministeren

Spm. 6

L 237 - svar på spm. 6 om at redegøre nærmere for justeringen af reglerne for, hvornår der udøves erhvervsmæssig virksomhed med fast driftssted i Danmark, herunder om de foreslåede justeringer går imod OECD’s modeloverenskomst, fra skatteministeren

Spm. 7

L 237 - svar på spm. 7, om at kommentere henvendelsen af 11/5-18 fra KPMG ACOR TAX, fra skatteministeren

Spm. 8

L 237 - svar på spm. 8 om kommentar til henvendelsen af 14/5-18 fra Bryggeriforeningen, fra skatteministeren

Spm. 9

L 237 - svar på spm. 9 om kommentar til henvendelsen af 14/5-18 fra FSR - danske revisorer, fra skatteministeren

Spm. 10

L 237 - svar på spm. 10 om, hvordan lovforslagets vil påvirke prissætningen på henholdsvis elbiler, opladningshybridbiler og brintbiler overfor tilsvarende konventionelle køretøjer i tilsvarende bilklasser, fra skatteministeren

Spm. 11

L 237 - svar på spm. 11 om, hvor meget ministeren forventer, at brændstofforbruget vil stige for henholdsvis de tre mest solgte elbiler, opladningshybridbiler og brintbiler med den nye WLTP-metode i forhold til den nuværende NEDC-metode, fra skatteministeren

Spm. 12

L 237 - svar på spm. 12, i det tilfælde, at de miljøvenlige biltypers brændstofforbrug stiger mere end 21 pct. med den nye WLTP-metode, og derved bliver relativt dyrere end konventionelle og mindre miljøvenlige biler, er ministeren da indstillet på at drøfte med Folketinget, hvordan dette kan imødegås, fra skatteministeren

Spm. 13

L 237 - svar på spm. 13 om at redegøre for konsekvenserne ved at ændre moderationssatsen fra at være baseret på ”udleveret” til ”fremstillet” mængder øl, fra skatteministeren

Spm. 14

L 237 - svar på spm. 14 om det fortsat er vurderingen, at ændringen, af hvordan afgiftsbegunstigelserne i ølmoderationsordningen opgøres, vil gavne små og mellemstore producenter, fra skatteministeren

Spm. 15

L 237 - svar på spm. 15 om at give konkrete eksempler på, hvordan henholdsvis trafikselskaber og kunstnere vil blive påvirket af lovforslaget i forhold til deres praksis i dag i relation til momsfritagelse for selvstændige grupper, fra skatteministeren

Spm. 16

L 237 - svar på spm. 16 om at kommentere kritikken i høringssvaret fra ATAX – Arbejdsgiver forening for persontransport, jf. bilag 3, s. 3, fra skatteministeren

Spm. 17

L 237 - svar på spm. 17 om, hvad årsagen er til, at der efter de gældende regler i fusionsskatteloven ikke er mulighed for skattefrit at gennemføre en skattefri fusion mellem en andelskasse og en sparekasse eller mellem en andelskasse og et selskab, der har tilladelse til at drive pengeinstitutvirksomhed, fra skatteministeren

Spm. 18

L 237 - svar på spm. 18 om at uddybe, hvilke kriterier der skal være opfyldt for, at investeringsinstitutter, transparente enheder m.v. bedriver næringsvirksomhed i Danmark, fra skatteministeren

Spm. 19

L 237 - svar på spm. 19 om at kommentere og vurdere konsekvenserne, hvis det generelt bestemmes, at deltagelse i et dansk skattetransparent selskab medfører fast driftssted i Danmark, men at Folketinget så samtidig undtager deltagelse i selskaber, der opfylder de foreslåede krav i det foreslåede stk. 7 i selskabsskattelovens § 2, jf. lovforslagets § 1, nr. 3, fra skatteministeren

Spm. 20

L 237 - svar på spm. 20 om kommentar til henvendelsen af 16/5-18 fra Forsikring & Pension, Dansk Industri, Finans Danmark, Dansk Erhverv og DVCA, fra skatteministeren

Spm. 21

L 237 - svar på spm. 21 om, hvilke konsekvenser det vil have, hvis § 14 udgår af lovforslaget og overvejelser om at udskyde behandlingen af denne del af lovforslaget til næste folketingsår, fra skatteministeren

Spm. 22

L 237 - svar på spm. 22 om, hvornår ministeren og Skatteministeriet blev klar over, at den nye metode til fastsættelse af brændstofforbrug for visse biler ville medfører et øget skatteprovenu, fra skatteministeren

Spm. 23

L 237 - svar på spm. 23 om at redegøre for, om der har været bevidst snyd med det oplyste brændstofforbrug, således at biler har fremstået med et lavere brændstofforbrug, end hvad brændstofforbruget reelt har været, fra skatteministeren

Spm. 24

L 237 - svar på spm. 24 om at redegøre for og uddybe, på hvilket grundlag ministeren konkluderer, at ”(…) der ikke er grundlag for at formode, at der har været snydt bevidst med det oplyste brændstofforbrug (…)”, fra skatteministeren

Spm. 25

L 237 - svar på spm. 25 om, hvad regeringens holdning er i spørgsmålet, hvor EU-Parlamentet den 19. april 2018 vedtog en ændring af typegodkendelsesforordningen, der udvider mulighederne for stikprøvekontrol, fra skatteministeren

Spm. 26

L 237 - svar på spm. 26 om at opstille nogle eksempler der viser betydningen af indførelsen af WLTP-metoden til måling af brændstofforbrug fremfor den nuværende NECD-metode, fra skatteministeren

Spm. 27

L 237 - svar på spm. 27 om ministeren vil stille ændringsforslag om deling af lovforslaget, hvorved den del af lovforslaget, som vedrører justering af reglerne vedrørende fast driftssted udskilles i et selvstændigt forslag, fra skatteministeren

Spm. 28

L 237 - svar på spm. 28 om, hvad årsagen er til Finanstilsynets ændring af bekendtgørelse om fusion af en andelskasse med et andet pengeinstitut, fra skatteministeren

Spm. 29

L 237 - svar på spm. 29 om at oplyse de provenumæssige konsekvenser af den EU-retlige tilpasning af beskatning af ikke-hjemmehørende pensionsinstitutters investeringer i fast ejendom, fra skatteministeren

Spm. 30

L 237 - svar på spm. 30 om ministeren vil stille ændringsforslag, der sikrer, at den EU-retlige tilpasning af beskatning af ikke-hjemmehørende pensionsinstitutters investeringer i fast ejendom får kortest mulig tilbagevirkende kraft, fra skatteministeren

L 238 Forslag til lov om ændring af ligningsloven og personskatteloven.(Lavere skat på arbejdsindkomst og større fradrag for pensionsindbetalinger m.v.).

Bilag

Bilag 5

Ændringsforslag, fra skatteministeren

Bilag 6

2. udkast til betænkning

Bilag 7

Betænkning afgivet den 24. maj 2018

Spørgsmål og svar

Spm. 1

Spm. om, hvor meget det ligningsmæssige fradrag for indbetalinger til pension kunne forhøjes, hvis der varigt skulle være samme provenumæssige konsekvenser som i lovforslaget, men loftet over indbetalingerne fastsættes til 50.000 kr. i stedet for 70.000 kr., til skatteministeren

Spm. 2

Spm. om at oplyse det forventede merprovenu af at indsnævre perioden, hvori det foreslåede pensionsfradrag gælder, således at fradraget kun vil gælde, når indbetaleren har mellem 15 og 6 år til pensionsalderen, til skatteministeren

Almindelig del

Bilag

Bilag 199

Indtægtsliste for februar 2018

Bilag 200

Invitation til teknisk gennemgang af den fælles myndighedsindsats for ordnede forhold d. 13. juni 2018, fra beskæftigelsesministeren

Bilag 201

Brev til EUU - Udtalelse om Europa-Kommissionens to direktivforslag til regler om beskatning af den digitale økonomi KOM (2018) 147 og KOM (2018) 148

Bilag 202

Begrundet udtalelse fra det hollandske 2. kammer (repræsentanternes hus) og det maltesiske repræsentanternes hus om KOM (2018) 147 og 148 - digital beskatning

Bilag 203

Orientering vedrørende ansættelse af en selskabsskattedirektør

Bilag 204

Orientering om status i udbyttesagen

Bilag 205

Orientering om løsning vedrørende skattenedslagsordningen for seniorer

Spørgsmål og svar

Spm. 327

Ministeren bedes oplyse, hvad provenuet for statskassen på årlig basis vil være ved en afskaffelse af konsolideringsfradraget. Provenuet bedes opgjort i 2018-priser og opgøres umiddelbart, efter tilbageløb, efter tilbageløb og adfærd, samt i varig virkning.  Svar  

Spm. 332

Ministeren bedes oplyse, hvor meget de samlede uddelinger fra fonde har været i årene 2007-2016, herunder hvor stor en del af det følgende skattefradrag, der er blevet udnyttet. Uddelingerne bedes opgjort år for år i 2018-priser.  Svar  

Spm. 334

Ministeren bedes oplyse, hvorledes den samlede egenkapital i danske fonde har udviklet sig i perioden 2007-2016. Tallene bedes opgjort år for år i 2018-priser.  Svar  

Spm. 353

Vil ministeren kommentere problemstillingerne, der rejses i materialet i SAU alm. del – bilag 168, om SKATs brug af konkurs over for borgere og virksomheder, herunder ved benyttelse af ændret værdiansættelse af aktiver, der forhindrer virksomhedernes lånemuligheder, og hvor konkursbegæring således kan vise sig at have være uberettiget? Vil ministeren ligeledes kommentere forslaget om muligheden for i højere grad end i dag at hjælpe konkurstruede virksomheder til at komme på fode igen, da det alt andet lige vil være bedre både for de pågældende virksomheder og samfundet?  Svar  

Spm. 373

Kan ministeren oplyse, om en ældre borger, som er fritaget for digitalpost, kan indberette håndværkerfradraget til SKAT eventuelt pr. telefon med hjælp i borgerservice?  Svar  

Spm. 384

Ministeren bedes oplyse, hvor stort et provenu der årligt er tilfaldet staten fra bo- og gaveafgiften i perioden 1997-2017.  Svar  

Spm. 418

Ministeren bedes tilsende udvalget sit talepapir fra samrådet den 17. maj 2018 om fjernelse af revisionspligten, jf. SAU alm. del - samrådsspørgsmål AI.  Svar  

Spm. 423

Ministeren bedes oplyse, hvor mange pensionister der betaler topskat i dag, og hvor mange pensionister der skønnes at betale topskat i henholdsvis 2020, 2025, 2030, 2035 og 2040.  Svar  

Spm. 424

I forlængelse af svar på SAU alm. del – spørgsmål 722 (folketingsåret 2015-16) bedes ministeren oplyse, hvor mange personer der vil opleve en umiddelbar skattestigning, såfremt indbetalinger til ratepensioner og livrenter ikke længere er fradragsberettiget i topskatten, men at der samtidigt indføres et nyt loft over samtlige pensionsindbetalinger (dvs. både livsvarig alderspension, kapitalpension og ratepension). I svaret bedes ministeren oplyse antallet af personer, der vil opleve en umiddelbar skattestigning ved loftsstørrelser på henholdsvis 70.000 kr., 80.000 kr., 90.000 kr., 100.000 kr., 110.000 kr., 120.000 kr., 130.000 kr., 140.000 kr. og 150.000 kr. for fradrag i topskattegrundlaget. Ministeren bedes ligeledes oplyse, hvor mange af disse personer der med de gældende 2022-regler betaler topskat, og hvor mange der med de gældende 2022-regler ikke betaler topskat. I svaret bedes ministeren lægge til grund, at der sker en symmetrisk skattemæssig behandling af pensionsopsparing, således at de efterfølgende pensionsudbetalinger udgår af indkomstgrundlaget for topskatten.

Spm. 425

I forlængelse af svar på SAU alm. del – spørgsmål 722 (folketingsåret 2015-16) bedes ministeren oplyse det forventede merprovenu, såfremt indbetalinger til ratepensioner og livrenter ikke længere er fradragsberettiget i topskatten, men at der samtidigt indføres et nyt, loft over samtlige pensionsindbetalinger (dvs. både livsvarig alderspension, kapitalpension og ratepension). I svaret bedes ministeren oplyse det forventede merprovenu ved loftsstørrelser på henholdsvis 70.000 kr., 80.000 kr., 90.000 kr., 100.000 kr., 110.000 kr., 120.000 kr., 130.000 kr., 140.000 kr. og 150.000 kr. for fradrag i topskattegrundlaget. I svaret bedes ministeren lægge til grund, at der sker en symmetrisk skattemæssig behandling af pensionsopsparing, således at de efterfølgende pensionsudbetalinger udgår af indkomstgrundlaget for topskatten.

Spm. 426

Ministeren bedes oplyse, hvor meget en person i gennemsnit skal indbetale til pension årligt i løbet af et arbejdsliv for dels at miste hele pensionstillægget og dels betale topskat som pensionist?  Svar  

Spm. 427

Vil ministeren i forlængelse af samrådet om lempelse af revisionspligten, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AI, oplyse, hvorfor Erhvervsministeriet og Erhvervsstyrelsen svar på TV2’s aktindsigt i dokumenter, der omhandlede de skattemæssige konsekvenser i lovarbejdet til lempelsen af revisionspligten i 2012, har oplyst, at der ikke var nogle dokumenter, der beskrev dette, når det efterfølgende har vist sig, at der er et sådan notat, jf. Skatteministeriets notat ”Erhvervsministeriets overvejelser om at fritage små holdingselskaber (omsætning op til 8 mio. kr.) for revisionspligt - skattemæssige betænkeligheder” af 28. juni 2012. Der henvises til artiklen: ”Ministerium lovede ingen negative konsekvenser – nu kritiseres lov for at koste formue i skat” bragt på TV2’s hjemmeside den 1. februar 2018.  Svar  

Spm. 428

Vil ministeren i forlængelse af samrådet om lempelse af revisionspligten, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AI, punkt for punkt redegøre for, hvorledes Skatteministeriets betænkeligheder ved lempelse af revisionspligten, som beskrevet i notatet ”Erhvervsministeriets overvejelser om at fritage små holdingselskaber (omsætning op til 8 mio. kr.) for revisionspligt - skattemæssige betænkeligheder” af 28. juni 2012, blev imødekommet?  Svar  

Spm. 429

Vil ministeren i forlængelse af samrådet om lempelse af revisionspligten, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AI, oplyse, om det var SKATs holdning, at 10 ekstra årsværk til kontrol – finansieret inden for den eksisterende ramme – kunne imødekomme de betænkeligheder Skatteministeriet havde i forbindelse med lempelsen af revisionspligten i 2012, jf. notatet ”Erhvervsministeriets overvejelser om at fritage små holdingselskaber (omsætning op til 8 mio. kr.) for revisionspligt - skattemæssige betænkeligheder” af 28. juni 2012, eller om SKAT så behov for flere årsværk til kontrol for at kunne imødekomme betænkelighederne?  Svar  

Spm. 430

I forlængelse af samrådet om lempelse af revisionspligten, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AI, bedes ministeren bekræfte, at evalueringen af lempelsen af revionspligten i 2012, jf. lovforslag nr. L 26 - Forenkling af revisionspligten og styrket offentligt tilsyn med revisorer m.v. (folketingsåret 2012-13), oversendes til Skatteudvalget og Erhverv-, Vækst- og Eksportudvalget, når den forelægger i oktober 2018.  Svar  

Spm. 431

I forlængelse af samrådet om lempelse af revisionspligten, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AI, bedes ministeren – evt. i fortrolig form – oversende den foreløbige rapport, som TV2 omtaler i artiklen ”Hemmelig rapport om skattesnyd: Politikere føler sig ført bag lyset” bragt på tv2.dk den 17. maj 2018, og som, ministeren under samrådet oplyste, er en analyse af yderligere lempelser af revisionspligten, som blev besluttet igangsat ved Aftale om en vækstpakke mellem den daværende regering (Socialdemokratiet og Radikale Venstre) og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti fra juni 2014.  Svar  

Spm. 432

I forlængelse af samrådet om lempelse af revisionspligten, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AI, bedes ministeren redegøre for, hvorfor analysen af yderligere lempelser af revisionspligten, som blev besluttet igangsat ved Aftale om en vækstpakke mellem den daværende regering (Socialdemokratiet og Radikale Venstre) og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti fra juni 2014, blev stoppet i 2016, som det blev oplyst under samrådet.  Svar  

Spm. 433

Vil ministeren i forlængelse af samrådet om lempelse af revisionspligten, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AI, oplyse, om Skatteministeriet var enig med Erhvervsministeriet i, at lovforslag nr. L 26 - Forenkling af revisionspligten og styrket offentligt tilsyn med revisorer m.v. (folketingsåret 2012-13) ikke havde nogle negative økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige, som det fremgår af lovforslagets bemærkninger s. 11.  Svar  

Spm. 434

Vil ministeren I forlængelse af samrådet om lempelse af revisionspligten, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AI, oplyse, om Skatteministeriet er enig i, at lovforslag nr. L 26 - Forenkling af revisionspligten og styrket offentligt tilsyn med revisorer m.v. (folketingsåret 2012-13) i tilstrækkeligt omfang imødekommer de betænkeligheder, som Skatteministeriet beskriver i notatet ”Erhvervsministeriets overvejelser om at fritage små holdingselskaber (omsætning op til 8 mio. kr.) for revisionspligt - skattemæssige betænkeligheder” af 28. juni 2012.  Svar  

Spm. 435

Vil ministeren undersøge, om det er muligt at stramme skattereglerne, således at virksomheder ikke kan udnytte opkøb af underskudsvirksomheder til skattespekulation og derved opnå en skattemæssig fordel?  Svar  

Spm. 436

Giver de medieomtalte eksempler med opkøb af virksomheder til markant mindre beløb end det skattemæssige fradrag, der dermed opnås ministeren anledning til at foretage et hasteindgreb, da der er meget store beløb på spil?  Svar  

Spm. 437

Ministeren bedes oplyse det forventede merprovenu af at skærpe reglerne for underskudsfremføring, så der fremover kun kan underskudsfremføres for de dele af virksomheden, som har tilhørt samme cvr-nummer igennem den periode, hvor der ønskes underskudsfremførsel.  Svar  

Spm. 438

Ministeren bedes redegøre for, hvorfor der først i december 2014 blev udsendt et styresignal vedrørende ligningslovens § 16E, som har haft virkning siden august 2012, hvilket har medvirket til at bestemmelsen er blevet fortolket forskelligt i den mellemliggende periode.  Svar  

Spm. 439

Ministeren bedes kommentere, om følgende eksempel er i strid med intentionen bag ligningslovens § 16 E, og om det efter ministeren holdning er udtryk for dobbeltbeskatning.Eksempel:En aktionær hæver mange små beløb i løbet af året – i alt kr. 500.000, hvilket han naturligvis beskattes af. Revisoren opdager hævningerne og sørger for, at beløbet indberettes som løn i december. SKAT forhøjer herefter beløbet en gang til, idet de anfører, at det indberettede beløb er årets ”normale” løn, og årets mindre hævninger er ulovlige, hvorefter de beskatter dem som løn eller udbytte igen, da hævningerne efter SKAT’s opfattelse skulle have været indberettet som løn ved hver hævning.  Svar  

Spm. 440

Ministeren bedes oversende en oversigt over, hvilke civilretlige sager der er rejst i forbindelse med udbytteskandalen, herunder oversende det materiale, pressen har haft adgang til.  Svar  

Spm. 441

Ministeren bedes oplyse, hvilke danske selskaber og personer der er omfattet af de rejste sager.  Svar  

Spm. 442

Hvad kan ministeren oplyse om den strafferetlige efterforskning i sagen?  Svar  

Spm. 443

Ministeren bedes udarbejde en samlet status over, hvad der er sket i sagen, siden udbytteskandalen blev kendt. Ministeren bedes opdatere oplysningerne i sagen, i takt med at flere civil- og strafferetlige sager bliver rejst.  Svar  

Samrådsspørgsmål

Spm. AJ

Samrådsspm. om at redegøre for, hvorfor SKAT ikke opfylder et eneste af de tre finanslovsmål med tilhørende resultatkrav, til skatteministeren

Spm. AK

Samrådsspm. om ministeren er enig i, at det er problematisk for både statskassen og skattemoralen, at SKAT ikke lever op til finanslovsmålene om niveauet for skattegabet, at nedbringe restancerne og øge kundetilfredsheden, til skatteministeren

Spm. AL

Samrådsspm. om ministeren er enig med Socialdemokratiet i, at der bl.a. på baggrund af SKAT’s manglende målopfyldelse er behov for at tilføre yderligere ressourcer, til skatteministeren

Spm. AM

Samrådsspm. om det er regeringens politik at fjerne arveafgiften, til skatteministeren

Spm. AN

Samrådsspm. om regeringens forslag til finanslov for 2019 vil indeholde forslag om at nedsætte arveafgiften, til skatteministeren

Spm. AO

Samrådsspm. om en nedsættelse af arveafgiften vil øge den sociale ulighed i Danmark, til skatteministeren

Spm. AP

Samrådsspm. om regeringen vil støtte at trække Danmark i en mere skæv retning pga. øget geografisk ulighed som følge af en nedsættelse af arveafgiften, til skatteministeren